Goli breg belo 2018, Fedora
18.00 
0,75 l
Vipavska dolina
00171
Ni na zalogi/dobavljivo
+
Naši količinski popusti:
Količina 6+ 12+
Cena 17.46 € 17.10 €

Goli breg iz kleti Fedora je odlično belo vino iz vrst lokalnih in avtohtonih vipavskih sort. Kompleksnejše belo vino, ki lepo pospremi tudi kompleksnejše jedi in naredi piko na i krasni večerji.

Goli breg – beli je vrst lokalnih in avtohtonih vipavskih sort, tako imenovani Vipavec.

Grozdje je ročno pobrano iz enega ekološko obdelanega terasastega vinograda, v katerem so vse sorte zasajene skupaj. Vinifikacija na lastnih kvasovkah, do 21 dni dolge maceracije, zorenje v lesu in betonskih jajcih brez prisotnosti žvepla, so v kombinaciji z lapornato opokasto podlago z morskimi sedimenti in burjo pravi izraz terroirja Vipavskih brd.

Nežne zlatorumene barve. Cvetica je poudarjena, nekoliko dozorela, balzamična, po smoli, borovcih, maslu, kvasu ter lepo mero sadnih zaznav, kot so suhe marelice in v ozadju rozine.

Alkoholna stopnja:
12%
Barva vina:
nežna zlatorumena
Hiša:
Fedora
Letnik:
2018
Potencial staranja:
7 - 10 let
Priporočena temperatura serviranja:
11 - 13°C
Prostornina:
0,75 l
Sorta:
rebula, malvazija, laški rizling, zelen, pinela
Stil vina:
suho
Ujemanje s hrano:
dolgo zorjeni siri, riba na žaru, divjačina
Vinifikacija:
ročna trgatev, spontana fermentacija, brez dodanih kvasovk, maceracija 7-21 dni, brez žveplanja do stekleničenja, 20 mesecev v akacijevih in hrastovih sodih, ter betonskih jajcih
Regija:
Vipavska dolina

Napišite prvo mnenje o tem izdelku!

Napiši mnenje

Vina Fedora odražajo terrior, odnos do okolja, strast do ustvarjanja, spoštovanje značilnosti vsakega letnika. Družina Kobal je prve trte na pobočjih nad vasjo Dolanci nasadila že leta 1880. Posebno velik vinogradnik je bil »pranono«, kot pravimo Primorci pradedku, ki je pridelal 30.000 litrov vipavca, ki so ga furmani večinoma zvozili v Trst in Ljubljano. Takrat zasajene trte so bile povečini rebula, malvazija, laški rizling, zelen, pinela, dišečka, volovnik, glera in pikolit. Zavezali so se k ohranjanju teh starih primorskih sort. 

Vinogradniške lege zgornje Braniške doline, ki na stiku Vipavskih brd in Krasa, so polne opoke oziroma soudana in že od rimskih časov veljajo kot izjemne. V usedlinah oceanskega fliša najdemo v zaplatah opoke odtise morskih fosilov, kar daje našim vinom izrazito mineralno noto.

V skladu z načeli biodinamike pri delu v vinogradu in kleti upoštevajo lunine mene in njen vpliv na življenjske tokove. Za gnojenje uporabljajo kompost in mikroorganizme, ki bogatijo povrhnjico zemlje in ustvarjajo uravnoteženo okolje za vse organizme. Verjamejo v kmetovanje s čim manj posegi v naravo (so v postopku pridobitve ekološkega certifikata). Zemljo zalagajo z mikroorganizmi, ki jih poznamo v biodinamiki. Namesto škropiv uporabljajo vabe za zaščito pred škodljivci. Za zatiranje plevela pa namesto pesticidov uporabljajo orodje in roke.

Vinograde so prevzeli od prednikov in je njihov cilj, da jih ohranijo za potomce.

Vina Fedora odražajo terrior, odnos do okolja, strast do ustvarjanja, spoštovanje značilnosti vsakega letnika. Družina Kobal je prve trte na pobočjih nad vasjo Dolanci nasadila že leta 1880. Posebno velik vinogradnik je bil »pranono«, kot pravimo Primorci pradedku, ki je pridelal 30.000 litrov vipavca, ki so ga furmani večinoma zvozili v Trst in Ljubljano. Takrat zasajene trte so bile povečini rebula, malvazija, laški rizling, zelen, pinela, dišečka, volovnik, glera in pikolit. Zavezali so se k ohranjanju teh starih primorskih sort. 

Vinogradniške lege zgornje Braniške doline, ki na stiku Vipavskih brd in Krasa, so polne opoke oziroma soudana in že od rimskih časov veljajo kot izjemne. V usedlinah oceanskega fliša najdemo v zaplatah opoke odtise morskih fosilov, kar daje našim vinom izrazito mineralno noto.

V skladu z načeli biodinamike pri delu v vinogradu in kleti upoštevajo lunine mene in njen vpliv na življenjske tokove. Za gnojenje uporabljajo kompost in mikroorganizme, ki bogatijo povrhnjico zemlje in ustvarjajo uravnoteženo okolje za vse organizme. Verjamejo v kmetovanje s čim manj posegi v naravo (so v postopku pridobitve ekološkega certifikata). Zemljo zalagajo z mikroorganizmi, ki jih poznamo v biodinamiki. Namesto škropiv uporabljajo vabe za zaščito pred škodljivci. Za zatiranje plevela pa namesto pesticidov uporabljajo orodje in roke.

Vinograde so prevzeli od prednikov in je njihov cilj, da jih ohranijo za potomce.

Drugi izdelki te hiše