Pinela 2019, Fedora
12.00 
0,75 l
Vipavska dolina
00167
Ni na zalogi/dobavljivo
+
Naši količinski popusti:
Količina 6+ 12+
Cena 11.64 € 11.40 €

Odlična, lahka pinela, avtohtona zvrst iz Vipavske dolin, narejena po biodinamičnih metodah. Fedora pinela bo lepo pospremila testenine z lahko omako, morske jedi in zelenjavne predjedi.

Pinela je avtohtona sorta, ki jo lahko le redko okušamo, saj uspeva v zelo omejenih količinah in zgolj v Vipavski dolini. Prvič je bila na vipavskih tleh omenjena leta 1324, sicer pa je povsem prilagojena tamkajšnjim klimatskih razmeram. Je moderno vino s svežino.

Pinela Fedora je igriva, lahkotna, sadna. Je vino za sprostitev in užitek. Vinska etiketa pripoveduje zgodbo o luninem koledarju, po katerem se ravnajo pri delu v vinogradu in kleti.

Vino je nežne zlatorumene barve. Ima svojevrsten, prepoznaven, nežen sortni vonj cvetličnega in sadnega značaja. Vino premore izjemno elegantno teksturo, zelo je prijetno na otip, nenavadnega aromatičnega profila.

Alkoholna stopnja:
13%
Barva vina:
nežna zlatorumena
Hiša:
Fedora
Letnik:
2019
Potencial staranja:
3 - 5 let
Priporočena temperatura serviranja:
9 - 12°C
Prostornina:
0,75 l
Sorta:
pinela
Stil vina:
suho
Ujemanje s hrano:
raki, testenine, solate
Vinifikacija:
Spontana fermentacija, krajša maceracija enega dela drozge, ter 5 dni maceracije drugega dela. Brez žveplanja do stekleničenja.
Regija:
Vipavska dolina

Napišite prvo mnenje o tem izdelku!

Napiši mnenje

Vina Fedora odražajo terrior, odnos do okolja, strast do ustvarjanja, spoštovanje značilnosti vsakega letnika. Družina Kobal je prve trte na pobočjih nad vasjo Dolanci nasadila že leta 1880. Posebno velik vinogradnik je bil »pranono«, kot pravimo Primorci pradedku, ki je pridelal 30.000 litrov vipavca, ki so ga furmani večinoma zvozili v Trst in Ljubljano. Takrat zasajene trte so bile povečini rebula, malvazija, laški rizling, zelen, pinela, dišečka, volovnik, glera in pikolit. Zavezali so se k ohranjanju teh starih primorskih sort. 

Vinogradniške lege zgornje Braniške doline, ki na stiku Vipavskih brd in Krasa, so polne opoke oziroma soudana in že od rimskih časov veljajo kot izjemne. V usedlinah oceanskega fliša najdemo v zaplatah opoke odtise morskih fosilov, kar daje našim vinom izrazito mineralno noto.

V skladu z načeli biodinamike pri delu v vinogradu in kleti upoštevajo lunine mene in njen vpliv na življenjske tokove. Za gnojenje uporabljajo kompost in mikroorganizme, ki bogatijo povrhnjico zemlje in ustvarjajo uravnoteženo okolje za vse organizme. Verjamejo v kmetovanje s čim manj posegi v naravo (so v postopku pridobitve ekološkega certifikata). Zemljo zalagajo z mikroorganizmi, ki jih poznamo v biodinamiki. Namesto škropiv uporabljajo vabe za zaščito pred škodljivci. Za zatiranje plevela pa namesto pesticidov uporabljajo orodje in roke.

Vinograde so prevzeli od prednikov in je njihov cilj, da jih ohranijo za potomce.

Vina Fedora odražajo terrior, odnos do okolja, strast do ustvarjanja, spoštovanje značilnosti vsakega letnika. Družina Kobal je prve trte na pobočjih nad vasjo Dolanci nasadila že leta 1880. Posebno velik vinogradnik je bil »pranono«, kot pravimo Primorci pradedku, ki je pridelal 30.000 litrov vipavca, ki so ga furmani večinoma zvozili v Trst in Ljubljano. Takrat zasajene trte so bile povečini rebula, malvazija, laški rizling, zelen, pinela, dišečka, volovnik, glera in pikolit. Zavezali so se k ohranjanju teh starih primorskih sort. 

Vinogradniške lege zgornje Braniške doline, ki na stiku Vipavskih brd in Krasa, so polne opoke oziroma soudana in že od rimskih časov veljajo kot izjemne. V usedlinah oceanskega fliša najdemo v zaplatah opoke odtise morskih fosilov, kar daje našim vinom izrazito mineralno noto.

V skladu z načeli biodinamike pri delu v vinogradu in kleti upoštevajo lunine mene in njen vpliv na življenjske tokove. Za gnojenje uporabljajo kompost in mikroorganizme, ki bogatijo povrhnjico zemlje in ustvarjajo uravnoteženo okolje za vse organizme. Verjamejo v kmetovanje s čim manj posegi v naravo (so v postopku pridobitve ekološkega certifikata). Zemljo zalagajo z mikroorganizmi, ki jih poznamo v biodinamiki. Namesto škropiv uporabljajo vabe za zaščito pred škodljivci. Za zatiranje plevela pa namesto pesticidov uporabljajo orodje in roke.

Vinograde so prevzeli od prednikov in je njihov cilj, da jih ohranijo za potomce.

Drugi izdelki te hiše