Veliko belo 2012, Movia

Movia
Veliko belo 2012, Movia
28.00 
  • Velikost steklenice: 0,75 l
  • Regija: Brda
00116
On backorder
+
Naši količinski popusti:
Količina 6+ 12+
Cena 27.16 € 26.60 €

Veliko vino s čudovito zlato barvo in aromo medu, masla, travniških cvetic, črnega ribeza, ter olupkov pomaranče.

Veliko belo je eno izmed najbolj prepoznavnih vin, ki odseva okus, stil, način razmišljanja in odnos do narave Movie in Aleša Kristančiča. Pri Velikem belem gre za mešanje grozdja (oziroma moštov, ko so bili ti še med vretjem), ne pa že izdelanih vin. Na tak način je rezultat resničo drugačno vino, pri katerem se ne zdi, da bi ena sorta bolj izstopala od druge, kot je to običaj pri mešanju že izgrajenih vin. Z mešanjem grozdja oziroma mošta med vretjem je pridoobljeno osnovno vino, ki je šele po treh letih zorenja zrelo za finalizacijo, ko mu zaradi vzdrževanja stila dodajo čiste sorte.

Sorte: rebula,  ki je hrbtenica vina in odločno pokaže, da Veliko belo prihaja iz Brd, sivi pinot, ki je kljub svoji sadnosti nosilec elegance in sauvignon, ki dviguje aromatičnost vina.

Vino je dokaj izrazite barve, z nianso starega zlata. Vonj je čudovito kompleksen, raznolik, hkrati pa deluje izredno mladostno in polno življenja, da bi lahko upravičeno pomislili, da gre za precej mlajše vino. V ustih najdemo sloje medu, masla, travniških cvetic, črnega ribeza, olupkov pomaranče, ki se zlijejo z notami karamele in piškotov. Popolnoma suho v ustih,  z živahnimi kislinami ter nežnim dotikom taninov. Veliko belo je bilo vedno oder za raziskovanje ter premikanje meja. Vino je odlično v tem trenutku, a nas bo navduševalo vsaj še dekado, morda tudi dve. Lahko rečemo, da je Veliko belo vino z osebnostjo, ki dosega pomenljive dosežke in dokazuje zmožnost velikih belih vin z briškim potnim listom. 

Zaradi kompleksnosti sodi to vino k zelo širokem izboru jedi in vam prepusti prosto izbiro po lastnih zaznavah. 

Alkoholna stopnja:
13%
Barva vina:
zlata
Letnik:
2012
Potencial staranja:
10 let
Priporočena temperatura serviranja:
10 - 12 °C
Sorta:
rebula, sivi pinot, sauvignon
Stil vina:
suho
Ujemanje s hrano:
zaradi kompleksnosti sodi to vino k zelo širokem izboru jedi in vam prepusti prosto izbiro po lastnih zaznavah
Velikost steklenice:
0,75 l
Vinifikacija:
ročno obrano grozdje, fermentacija s pomočjo lastnih kvasovk ter zorenje v hrastovih barrique sodih
Vinska hiša:
Movia
Regija:
Brda

Napišite prvo mnenje o tem izdelku!

Napiši mnenje

Najbolj priljubljeno