Zelen 2019, Fedora
13.00 
0,75 l
Vipavska dolina
00168
Ni na zalogi/dobavljivo
+
Naši količinski popusti:
Količina 6+ 12+
Cena 12.61 € 12.35 €

Vino je narejeno iz avtohtone sorte zelen. Privoščite si to belo vino iz kleti Fedora, ki je pridelano po načelih biodinamike. Odličen spremljevalec solat in predjedi, školjk, rib, perutnine in teletine.

Globlje zlatorumene barve. Cvetica je poudarjena, dozorela, po kavi, karameli, tudi nekoliko balzamično. Nežne sortne note so prikrite. Suho  v ustih, nižjih do zmernih kislin, premore tudi nežen taninski oprijem.

Alkoholna stopnja:
12%
Barva vina:
globja zlatorumena
Hiša:
Fedora
Letnik:
2019
Potencial staranja:
3 - 5 let
Priporočena temperatura serviranja:
9 - 12 °C
Prostornina:
0,75 l
Sorta:
zelen
Stil vina:
suho
Ujemanje s hrano:
solate, školjke, ribe, perutnina, teletina
Vinifikacija:
spontana fermentacija na lastnih kvasovkah, 4 dni maceracije, 12 mesecev na drožeh v 1600 l hrastovih sodih
Regija:
Vipavska dolina

Napišite prvo mnenje o tem izdelku!

Napiši mnenje

Vina Fedora odražajo terrior, odnos do okolja, strast do ustvarjanja, spoštovanje značilnosti vsakega letnika. Družina Kobal je prve trte na pobočjih nad vasjo Dolanci nasadila že leta 1880. Posebno velik vinogradnik je bil »pranono«, kot pravimo Primorci pradedku, ki je pridelal 30.000 litrov vipavca, ki so ga furmani večinoma zvozili v Trst in Ljubljano. Takrat zasajene trte so bile povečini rebula, malvazija, laški rizling, zelen, pinela, dišečka, volovnik, glera in pikolit. Zavezali so se k ohranjanju teh starih primorskih sort. 

Vinogradniške lege zgornje Braniške doline, ki na stiku Vipavskih brd in Krasa, so polne opoke oziroma soudana in že od rimskih časov veljajo kot izjemne. V usedlinah oceanskega fliša najdemo v zaplatah opoke odtise morskih fosilov, kar daje našim vinom izrazito mineralno noto.

V skladu z načeli biodinamike pri delu v vinogradu in kleti upoštevajo lunine mene in njen vpliv na življenjske tokove. Za gnojenje uporabljajo kompost in mikroorganizme, ki bogatijo povrhnjico zemlje in ustvarjajo uravnoteženo okolje za vse organizme. Verjamejo v kmetovanje s čim manj posegi v naravo (so v postopku pridobitve ekološkega certifikata). Zemljo zalagajo z mikroorganizmi, ki jih poznamo v biodinamiki. Namesto škropiv uporabljajo vabe za zaščito pred škodljivci. Za zatiranje plevela pa namesto pesticidov uporabljajo orodje in roke.

Vinograde so prevzeli od prednikov in je njihov cilj, da jih ohranijo za potomce.

Vina Fedora odražajo terrior, odnos do okolja, strast do ustvarjanja, spoštovanje značilnosti vsakega letnika. Družina Kobal je prve trte na pobočjih nad vasjo Dolanci nasadila že leta 1880. Posebno velik vinogradnik je bil »pranono«, kot pravimo Primorci pradedku, ki je pridelal 30.000 litrov vipavca, ki so ga furmani večinoma zvozili v Trst in Ljubljano. Takrat zasajene trte so bile povečini rebula, malvazija, laški rizling, zelen, pinela, dišečka, volovnik, glera in pikolit. Zavezali so se k ohranjanju teh starih primorskih sort. 

Vinogradniške lege zgornje Braniške doline, ki na stiku Vipavskih brd in Krasa, so polne opoke oziroma soudana in že od rimskih časov veljajo kot izjemne. V usedlinah oceanskega fliša najdemo v zaplatah opoke odtise morskih fosilov, kar daje našim vinom izrazito mineralno noto.

V skladu z načeli biodinamike pri delu v vinogradu in kleti upoštevajo lunine mene in njen vpliv na življenjske tokove. Za gnojenje uporabljajo kompost in mikroorganizme, ki bogatijo povrhnjico zemlje in ustvarjajo uravnoteženo okolje za vse organizme. Verjamejo v kmetovanje s čim manj posegi v naravo (so v postopku pridobitve ekološkega certifikata). Zemljo zalagajo z mikroorganizmi, ki jih poznamo v biodinamiki. Namesto škropiv uporabljajo vabe za zaščito pred škodljivci. Za zatiranje plevela pa namesto pesticidov uporabljajo orodje in roke.

Vinograde so prevzeli od prednikov in je njihov cilj, da jih ohranijo za potomce.

Drugi izdelki te hiše