Spoznajte Eguisheim, slikovito domačo vas Andréja Grussa

27/06/2021
Avtor: DOBRO VINO Vino d.o.o.

Andre Gruss v kletiPri Dobro vino smo tiste sorte radovedneži, ki radi raziskujejo in spoznavajo, bodisi dežele, bodisi okuse. Tako sem tudi spoznal Andreja Grussa in njegova čudovita vina. Bil je marec leta 2019, ko smo se s sommeliersko odpravo vozili proti Antwerpnu, kjer se je odvijalo svetovno prvenstvo. Andreja mi je priporočil in naju povezal Francois Botton, ki sicer stoji za peninami Domaine Slapšak.

Vroča poletja in dolge, suhe jeseni

Alzacija ima pri meni posebno mesto, nekaj posebnega je na njej in na njenih slikovitih vasicah. Gre za deželo z največjo geološko pestrostjo, ko se pogovarjamo o sestavi tal. Razprostira se ob Vogezih, hribovito verigo, ki se vzpenja na njenem zahodnem delu in s tem ščiti dotok hladnega, deževnega podnebja iz notranjosti dežele. Na vzhodu pa bi lahko rekli, da ji deluje kot naravna meja reka Ren in takoj za njo črni gozd. Zaradi teh lastnosti je klima Alzacije specifična, čeprav smo na severo vzhodu francije lahko tu poletja dosežejo temperature okoli 40 ° Celzija, ker jo Vogezi ščitijo pred dežjem pa omogoča dolge, suhe jeseni, ki so idealne za dozorevanje grozdja. Tudi zaradi tega najdemo vedno več vinarjev, ki se odločajo za sonaravne principe obdelave vinogradov in pridelave vin, vključno z Andrejem.

Kompleksna geologija

Zaradi svoje kompleksne in raznolike geologije je to dežela s kar 51 grand cru legami in vsaka odraža edinstvenost terroirja. To kompleksnost je kovala burna geološka zgodovina. Že izpred 150 miljonov let je to območje prekrivalo morje, ki je na plasteh granita oldagalo sedimente iz apnenca, peščenjaka in laporja. Pred približno 50 miljoni let pa se je ta platea pričela sesedati, s tem se je pričelo oblikovanje trenutne regije, ki ima res bistven vpliv na tipologijo in organoleptične lastnosti vin.

Plemenite sorte

Alzacija slovi zlasti po svojih kompleksnih, sortnih vinih, ki jih tudi navajajo na steklenicah - praksa, ki v Franciji ni tako tipična. Med plemenite sorte se umeščajo rizling, beli pinot, sivi pinot in muškat, ki so edine lahko navedene z designacijo Grand Cru. Lahko pa naletimo tudi na dve lokalno imenovani beli zvrsti; osvežilen in saden Edelzwicker ter saden in prazničen Gentil. Navadno so vina pridelana sortno, po tehnologiji, ki ohrani njihove primarne karakteristike s fermentacijo v nerjavnih posodah, ali pa z zorenjem v velikih hrastovih sodih, ki so stari 100 in več let. Posebnost teh sodov je, da jim iz notranjosti ne odstranijo oblog vinskega kamna, zaradi česar obdržijo nevtralnost.

Pravo sladko zapeljivost pa ponujajo vina Vendanges Tardives ali pa Selection de Grains Nobles, ki so pridelana z vleiko ostanka sladkorja. Vendanges Tradives je ekvivalent pozne trgatve, medtem, ko Selection de Grains Nobles pomeni večkratno obiranje grozdnih jagod, ki jih je napadel Botrytis. V Alzaciji najdemo tudi rdečo sorti, modri pinot, ki daje čudovite in ekspresivne rezultate. Nekaj ga je nasajenega tudi v Grand Cru legah, a mu zakonodaja tega naziva ne dovoljuje.

Je pa Alzacija dežela iskrivih penečih vin. Ste vedeli, da je več kot 50 % vseh mehurčkov iz Francije, ki ne izvirajo iz slavne Šampanje pridelanih ravno tu? Gre za čudovita vina Cremant d'Alsace, ki izžarevajo sortnost, kompleksnost in strukturo. Velikokrat se lahko brez težav tudi kosajo s slavnimi bratranci iz severa.

Vpliv germanske kulture

A Azacija je precej več. Prav zanimivo je, ko se s kakim domačinom pogovarjaš prej v nemščini, kot francoščini. Če Strasbourg velja za prestolnico dežele je do najbližjega nemškega mesta 15 minut vožnje, torej si lahko predstavljate kako kulturno pomešana je ta dežela. To se zaznava ne le v vinih, vinskih etiketah in značilni obliki steklenic, ki so bližje nemškim, ampak tudi v kulinariki. Na sploh pa vas preseneti slikovita krajinska arhitektura, ki vas popelje v druge čase.

Tak je tudi Eguisheim, domači kraj Andreja Grusa. Nehote, sem ob sprehajanju po vasici dobil občutek, da sem se znašel sredi pravljice o Janku in Metki. Zakaj? Presodite tudi vi, v priloženi galeriji slik.

Komentarji

Napišite prvo mnenje o tem izdelku!

Napiši mnenje