Chateau Jean Faux

chateau-jean-faux

Château Jean Faux je zelo starodavna posest. Njegova zgodba sega v srednji vek, ko je bil Sainte-Radegonde templjarska vas, in ostanki trdnjave so vidni še danes. V 16. stoletju je posest pripadala družini Du Mas in v 18. stoletju je grof Ezechiel du Mas posest popolnoma prenovil.

Današnji lastnik in vinar Pascal Colotte se je s svojo družino na posest Jean Faux preselil leta 2002. Sprva izdelovalec sodov je Pascal leta potoval po vinogradih sveta in nato še sam postal vinar. Terroir je čudovit, posest pa enostavno čarobna in polna zgodovine in tako se je začela začela Pascalova strastna pustolovščina.

V osrčju regije Bordeaux, v vasi Sainte-Radegonde, je Jean Faux edinstvena posest. Leži v majhni dolini, pravokotni na veliko dolino Dordogne. Koristi vse različne izpostsavljenosti vremenskim vpplivom, a je hkrati skrita očem. Gleda proti apelaciji Saint-Emilion in glinen ter apnenčast terroir je tu zelo podoben: globoka glina s kosi krede.

45 km oddaljeno od mest Bordeaux je posest še danes zaščiten kraj, ugoden za biodinamične prakse obdelave zemllje in pridelave vina.

Jean Faux je ogromna posest, ki skupaj obsega 40 kehtarov in le četrtina je zasajena z vinsko trto. Ostalo so gozdovi, travniki, potoki, ribniki... Popoln ekosistem za biotsko raznolikost. Najlepši terroirji so rezervirani za trto in obsegajo 12,8 hektara. To so najlepša pobočja in planote, ki se pohvalijo z najboljšo izpostavljenosto terroirju in vplivom podnebja. Celotna posest je bila prestrukturirana, vinogradništvo pa posodobljeno. Trgatev poteka ročno, sortiranje jagod pa je zelo strogo. 10,6 hektarov posesti je zasajenih z rdečim grozdjem, 2,2 hektara pa z belim.

Od leta 2008 so vina Jean Faux proizvedena ekološko, vendar so že pred tem delali brez kemikalij. V letu 2014 je Pascal začel s konverzijo v biodinamiko in danes ima celotni biodinamični certifikat - tako Demeter, kot tudi francoski Biodyvin.