Château Léoville Poyferre

leoville-poyferre-logo

Chateau MargauxChâteau Margaux je najbolj znana posest Bordeauxa, ki se nahaja vzhodno od samega Margauxa v Médocu. Skupaj z Lafite, Latour in Haut-Brion je bila ocenjena kot Premiere Cru v prvotni klasifikaciji Médoc-a iz leta 1855.

Na splošno velja, da je Margaux najbolj elegantno med Premier Cru vini in je dosledno eno najdražjih vin na svetu. Zvrst, v kateri prevladuje cabernet sauvignon, je dopolnjena z manjšimi deleži merlota, petit verdota in cabernet franca.

Vinogradi Château Margaux imajo kompleksno kombinacijo tal, ki je edinstvena za to območje. Osnova je kredasta glina, ki je prekrita s plastjo grobega in drobnega gramoza. Tla so zelo primerna za cabernet sauvignon, ki predstavlja okoli 75 odstotkov zasaditev. Merlot predstavlja 20 odstotkov, preostanek pa cabernet franc in petit verdot.

Kot je značilno za vrhunska posestva Bordeauxa, je vinograd gosto zasajen (10.000 trt na hektar). Oskrbujejo tudi 12 hektarjev sauvignona blanca, ki ga uporabijo za pridelavo belega vina Pavillon Blanc, ki se prodaja kot Bordeaux AOP.

La Mothe de Margaux je obstajala že v 12. stoletju in je bila ustanovljena kot vinska posest leta 1570, ko so kmetje v Médocu začeli opuščati žitne pridelke v korist vinske trte. Leta 1705 je London Gazette objavila prvo dražbo 230 sodov "Margose", leta 1787 pa je Thomas Jefferson opravil svoj znameniti obisk v Bordeauxu in označil Margaux kot enega od "štirih vinogradov prve kakovosti".

Do leta 1800 je posestvo zavzemalo 265 hektarjev, tretjina pa je bila zasajena s trto, kar je še danes. Ikonični neopaladijski dvor z vzdevkom "Versailles Médoca" je bil zgrajen v zgodnjih 1800-ih, da bi ustrezal slovesu vinograda.

Leta 1977 je Château Margaux kupil grški trgovec z žiti in lastnik verige živil André Mentzepoulos. V času gospodarske krize je začel velik investicijski program, ki sta ga po njegovi smrti leta 1980 nadaljevala njegova hči Corinne in vinar Paul Pontallier (ki se je pridružil leta 1983). Ta prenova je Margauxu omogočila, da je v celoti izkoristil svetovni gospodarski vzpon in odličen letnik iz leta 1982.