Château Montrose

chateau-montrose-logo

Ormes de PezChâteau Ormes de Pez je posest v Saint-Estèphe v Haut-Médoc - Bordeauxu. Posestvo je bilo klasificirano kot Cru Bourgeois Exceptionnel in, ko je bila klasifikacija leta 2011 uradno opuščena, je postala del tržne skupine Les Exceptionnels s petimi drugimi nekdanjimi nepremičninami Cru Bourgeois Exceptionnel.

Château Ormes de Pez leži znotraj majhnega zaselka Pez (ločeno posestvo, Château de Pez, leži čez cesto), zahodno od vasi Sait-Estèphe. Pred francosko revolucijo je bila posest del posestva Domaine de Pez v Saint-Estèphu.

Vinogradi uživajo blago morsko podnebje zaradi vpliva izliva Gironde in Atlantskega oceana. Vinograd obsega 35 hektarjev in je zasajen s cabernet sauvignonom, ki predstavlja 54 odstotkov in je zasajen predvsem na prodnatih tleh, merlot pa 37 odstotkov na peščenih ilovnatih tleh. Preostanek je zasajen s cabernet franc in petit verdot. Grozdje se obira ročno in fermentira v temperaturno nadzorovanih posodah iz nerjavnega jekla. Vino nato starajo v francoskem hrastu, od tega je približno polovica novega.

Po menjavah lastništva po francoski revoluciji je bil Château Ormes de Pez prvi, ki ga je leta 1940 kupila družina Cazes. Zdaj je vključen v Société Jean-Michel Cazes skupaj s Château Lynch-Bages in Cordeillan-Bages.