RECEPT: HVARSKI BRANCIN Z MLADIM KROMPIRJEM, ŠPINAČO IN AOLIJEM IN ROSE BRUT N.V. TOMAC

Čas je, da po praznični mizi ponovno začutite lahkotnost in užitek v pripravi zdravega, a okusnega obroka. V sodelovanju s Hvar King of Adriatic smo tokrat pripravili osvežilen spomladanski recept za uravnovešeno kosilo za 4 osebe.

Hvarskega brancina bo obogatil Rose Brut N.V., Tomac – peneče vino z intenzivnejšo barvo in aromami po jagodi, malini, češnji, skorji pomaranče, pa tudi rahlo noto humusa in praproti, ki se jima primeša nota po maslu in kruhovi skorji. Vino je intenzivnega in osvežujočega okusa, strukture in dolge obstojnosti, ki ga dela prikladnega za spajanje z različnimi jedi.

Hvarskega brancina naročite na 040 672 247 ali preko naše spletne trgovine. 

Ribogojnica Hvar King of Adriatic dostavlja svežo ribo vsak teden, v roku 24 ur od ulova. Naročila sprejeta v ponedeljek do 20. ure, dostavimo že v sredo. 

Preberite recept in uživajte v zdravem kosilu. Slike recepta si lahko ogledate v galeriji! 

BRANCIN Z MLADIM KROMPIRJEM, ŠPINAČO IN AIOLIJEM ZA 4 OSEBE

Čas priprave: 15 min
Čas kuhanja: cca 1h

SESTAVINE

BRANCIN

– 1 večji (1-1.5kg) ali 2 manjša (600-800 g)
– 1 kg mladega krompirja
– Olivno olje
– Vejica rožmarina
– Sok 1⁄4 limone
– Sol
– Opcijsko: čebula in dimljena paprika

AIOLI OMAKA

– 3 jajčni rumenjaki
– 3 žličke olivnega olja
– 2 stroka česna
– Sok 1⁄4 limone
– Sol in poper po okusu
– (opcijsko: čili v prahu)

MLADA ŠPINAČA

– 1 kg špinače, najbolje sveže
– 2 stroka česna
– Žlica domače kisle smetane ali creme fraiche
– Po okusu: muškatni orešek, petršilj


POSTOPEK

Mladi krompir dobro operemo, osušimo in ga ne lupimo. Začinimo ga z olivnim oljem, soljo in malo rožmarina, slasten je tudi dodatek malo dimljene paprike in nasesekljane čebule. Velik pekač obložimo s peki papirjem in nanj stresemo pripravljen krompir, vse skupaj damo v pečico, segreto na 180°C.

Očiščeno ribo brez lusk premažemo z olivnim oljem in soljo in v trebušno votlino damo vejico rožmarina. Riba gre v pečico približno 30 minut za krompirjem. Cilj je, da je riba sočna, krompir pa dobro zapečen(s skorjico).

Večja riba bo potrebovala cca 35 min dve manjši pa cca 20 min, medtem ko bo krompir potreboval skupno 1h.


Aioli omaka
V globoki posodi jajčnim rumenjakom počasi ob mešanju prilivamo olivno olje, sledi strt česen, sol, ter sok limone. Ko je zmes enakomerna, jo dodatno spenimo s paličnim mešalnikom do željene rahle konsistence.

Po okusu dodamo še sol in poper, v kolikor ste ljubitelj pikantnega pa tudi čili v prahu ali dišavnice (rožmarin, meta, šetraj,..). 

Dušena mlada špinača
Na staljenem maslu popražimo strt česen, da zadiši, in ga zalijemo z malo mleka ali jušne osnove. Dodamo oprano in odcejeno špinačo, dušimo, da ovene, jo solimo, malo popramo in dodamo ščep muškatnega oreščka, premešamo in dodamo žlico domače kisle smetane ter sesekljan peteršilj.

Dober tek in na zdravje! 

PRIPOROČAMO

Scroll to Top