Arbois Blanc Savagnin Ouille, 2021, Domaine Rolet, 2021

23,00 

Okusite vino, ki se ponaša z izjemnim razmerjem dozorevanja v hrastovih sodčkih in dodatnim letom staranja v inox cisternah. Postopek pridelave, ki je to izjemno sorto le še oplemenitil.

Ni na zalogi

Želite biti obveščeni, ko bo ta izdelek spet na zalogi?

00827 00827 Categories ,

Vino, ki se ponaša z izjemnim razmerjem dozorevanja v hrastovih sodčkih in dodatnim letom staranja v inox cisternah. Postopek pridelave, ki je to izjemno sorto le še oplemenitil.

Kristalno čiste, zlato rumene barve in gosto.

Intenzivne arome nam razkrivajo zrelo rumeno jabolko, kutino, rumeno slivo, note pomarančnega cveta in medu. Zaznamo tudi maslene note, pa vanilijo, sladkorno peno in kredo.

V usih zaznamo mehkobnost, a nas osveži vertikalna kislina, ki vpelje izražen mineralen podpis. Vino je intenzivno, srednje polne strukture, in poudarjene obstojne elegance.

Lastnosti, zaradi katerih se izkaže kot idealna spremljava številnim kulinaričnim ekskurzijam. Piriporočamo kot spremljavo ob pečenih bedrih perutnine, ali pa pečeni svinjetini.

Teža 1,5 kg
Regija

Jura

Sorta

100 % savagnin

Hiša

Domaine Rolet

Alkoholna stopnja

13.5 %

Priporočena temperatura

8–10 °C

Država

FRANCIJA

Potencial staranja

10–15 let

Stil vina

Bogato belo vino

Letnik

2021

Prostornina

0,75 l

Vinifikacija

Ročno obrano grozdje, 1 leto zorenja v barrique sodčkih in 1 leto zorenja v inox cisterni

Ujemanje s hrano

Pečena bedra perutnine, pečena svinjetina in ovčetina

Barva

Zlato rumena

Domaine Rolet

Domaine Rolet velja za eno vodilnih vinskih vinskih hiš francoske dežele Jura. Njihovo poslanstvo je ponuditi vina, ki odražajo bogatost terrorirja skozi edinstvene vinske sorte, ki jih najdemo zgolj tu. Tako njihov sortni sestav tvorijo beli savagnin (prestižna sorta s katero pridelujejo oksidativni Vin Jaune) in chardonnay (najbolj zasajena sorta v Jura) med rdečimi pa trosseau, poulsard in modri pinot. Posestvo je plod prizadevanja treh družin z bogato tradicijo vinogradništva, gostinstva in podjetništva; Devillard (vinogradniška družina iz Burgundije, 5. generacija in lastniki Château de Chamirey v Mercurey, Domaine des Perdrix v Côte de Nuits, Domaine de la Ferté v Givry in Domaine de la Garenne v Mâconnais), Flambert (več generacij hotelirjev) in Dupuis (podjetniki). Domaine Rolet slavi po rdečih sortnih vinih, za katera so se uveljavili kot pravi pionirji. Tudi zaradi tega jih spoštujejo svetovni in domači ljubitelji, connoissieurji in ugledni vinski kritiki. Spoštovanje, ki so si ga prislužili skozi strogo skrb za vinograde, nizke obremenitve trt in obiranjem optimalno dozorelega grozdja. Trenutno obdelujejo 65 hektarjev vinogradov, od tega se jih 40 nahaja v Arbois, 23 na Côtes du Jura, 2,43 v prestižni apelaciji l’Etoile in 32 arov v Château-Chalon. Vinograde obdelujejo po principih nizke intervencije, kar nekaj jih je tudi v procesu ekološkega certificiranja. Povprečna startost njihovih trt znaša spoštljivih 45 let.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top

TA HIP PRIPOROČAMO