Goli breg rdeče, 2019, Fedora, 0,75 l

28,00 

Razvajajte se z odličnim rdečim vinom Goli breg kleti Fedora iz Vipavske doline. Igrivo rdeče vino, polno sadnosti in prijetne svežine. Idealno meditativno in izjemno kulinarično vino.

Razpoložljivost: 10 na zalogi (se lahko naroči)

00170 00170 Categories , Tag

Rdeči zvrsti daje posebno sadno noto sorta refošk, ki raste na platoju Golenbrega – hriba, ki se začne vzpenjati za kletjo Fedora. V zvrsti je 45 % merlota, 30 % cabernet sauvignona in 25 % refoška.
Igrivo rdeče vino, polno sadnosti in prijetne svežine. Idealno ob poslušanju glasbe, igranju briškule ter tudi kot vino ob hrani.
Vino je globoke vijolične barve. Cvetica je mladostna, sadna. Vonj je bogat, intenziven, fin. Diši po popolnoma zrelih malinah, jagodah, črnih sadežih. Vino ima bogat, poln okus in izrazito svežino. Je sočno in vabljivo vino z žametno teksturo.

Teža 1,5 kg
Regija

Vipavska dolina

Sorta

45 % merlota, 30 % cabernet sauvignona in 25 % refoška

Hiša

Fedora

Alkoholna stopnja

13.5 %

Priporočena temperatura

14–16 °C

Država

SLOVENIJA

Potencial staranja

5–10 let

Stil vina

Klasično rdeče vino

Letnik

2019

Prostornina

0,75 l

Vinifikacija

Spontana fermentacija, brez dodanih kvasovk, vrenje poteka 30 dni v stiku z jagodnimi kožicami. Brez žveplanja do stekleničenja. 12 mesecev v 225-litrskih rabljenih hrastovih sodih.

Ujemanje s hrano

Govedina, divjačina, svinjina, srednje zreli in zreli sir

Barva

Škrlatno rdeča

Fedora

Vina Fedora odražajo terrior, odnos do okolja, strast do ustvarjanja, spoštovanje značilnosti vsakega letnika. Družina Kobal je prve trte na pobočjih nad vasjo Dolanci nasadila že leta 1880. Posebno velik vinogradnik je bil »pranono«, kot pravimo Primorci pradedku, ki je pridelal 30.000 litrov vipavca, ki so ga furmani večinoma zvozili v Trst in Ljubljano. Takrat zasajene trte so bile povečini rebula, malvazija, laški rizling, zelen, pinela, dišečka, volovnik, glera in pikolit. Zavezali so se k ohranjanju teh starih primorskih sort. Vinogradniške lege zgornje Braniške doline, ki na stiku Vipavskih brd in Krasa, so polne opoke oziroma soudana in že od rimskih časov veljajo kot izjemne. V usedlinah oceanskega fliša najdemo v zaplatah opoke odtise morskih fosilov, kar daje našim vinom izrazito mineralno noto. V skladu z načeli biodinamike pri delu v vinogradu in kleti upoštevajo lunine mene in njen vpliv na življenjske tokove. Za gnojenje uporabljajo kompost in mikroorganizme, ki bogatijo povrhnjico zemlje in ustvarjajo uravnoteženo okolje za vse organizme. Verjamejo v kmetovanje s čim manj posegi v naravo (so v postopku pridobitve ekološkega certifikata). Zemljo zalagajo z mikroorganizmi, ki jih poznamo v biodinamiki. Namesto škropiv uporabljajo vabe za zaščito pred škodljivci. Za zatiranje plevela pa namesto pesticidov uporabljajo orodje in roke. Vinograde so prevzeli od prednikov in je njihov cilj, da jih ohranijo za potomce.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top

TA HIP PRIPOROČAMO