Rubinasto rdeče barve z rahlim škrlatnim odtenkom.
Arome so intenzivne in fine. Zaznamo črno jagodičevje, črni ribez, slive in vijolice. Sledijo arome črnega popra, usnja, humusa in dima.
Vino z zaznavno mehkobo, a predvsem živahno svežino in žametastimi tanini, ki nakazujejo dolg potencial vina za staranje. Vino elegance in krepketa telesa z dolgim, harmoničnim okusom.
Vinifikacija: ročno obirano grozdje, fermentirano v majhnem rezervoarju iz nerjavečega jekla pri nadzorovani temperaturi 24-25 °C. Vino je starano v treh 500-litrskih sodih iz francoskega hrasta in enem betonskem rezervoarju 1300 litrov, kjer je starano 12 mesecev.
Ustekleničeno je 3.898 steklenic vina.
Letnik 2020 je imel močno deževje pomladi, kar je rezultiralo v pojavu plesni (oidij). Po nevihtnem začetku je bilo poletje suho in vroče. Ravno ob pričetku trgatve je zavel hladen veter in dež in v pozabo ne bo zlahka utonila podoba trgatve grozdja s snegom na vrhovih.
Toda rastlinam je bil dež dobrodošel in grozdje je bilo v zdravem stanju, z veliko koncentracijo, nizkimi alkoholnimi stopnjami in kislinami ter zrelimi tanini.
Sorte grozdja: mazuelo
Mazuelo je zelo rodna sorta, ki pozno dozori, obenem je dovzetna za različne bolezni. Njene karakteristike jo delajo bolj prikladno za pridelavo v mediteranskem klimatskem območju, kot pa v področjih, ki jih močno zaznamuje Atlantik, vključno z Rioja Alta. Edinstvene mikroklimatske značilnosti vinograda Quinta Cruz pa so se izkazale za idealne pri pridelavi te zanimive sorte, ki vsekakor pokaže dodatno dimenzijo elegantne Rioje.
Vinograd La Quinta Cruz so posadili leta 1986 na severovzhodnem pobočju hriba Calvario, v bližini vasi Briones in reke Ebro. Vinograd je posajen na strmih pobočjih in obsega 1,2 hektarja. Zgornja plast tal je zelo tanka in jo sestavljata pesek in prod, ki sta popolnoma prekrita z gramozom. Ključni dejavniki, ki preprečijo tako bujno rast sorte in omogočajo pridelavo mazuela iz območja Rioja Alta – območja, ki ga močno zaznamuje vpliv atlantskega oceana.
Potencial staranja: 7 let in več
Servirna temperatura: 16 – 18 °C
NAGRADE IN PRIZNANJA
96 točk: Tim Atkin MW Rioja Report 2022
Vino leta: Tim Atkin MW Rioja Report 2022
98 točk: Tim Atkin MW Rioja Special Report 2023
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.