Opus One

opus-one-logo

Opus OneOpus One je eno najbolj znanih vin na svetu in je bilo prvotno ustanovljeno kot partnerstvo med največjim imenom Bordeauxa in doline Napa: baronom Philippeom de Rothschildom iz Château Mouton Rothschild in Robertom Mondavijem. Opus One je bilo prvo vrhunsko kalifornijsko vino, ki se je prodajalo v Evropi. Velja za edega od originalnih "Cult Cabernets" vib, skupaj s Harlan Estate in Screaming Eagle.

Posestvo še naprej prideluje eno najdražjih vin s prevladujočim cabernet sauvignonom, ki so pridelana v Napi.

Sodelovanje je bilo zasnovano v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in nato prvič realizirano leta 1979, ko je nastala prva letnica Opusa One. Javnosti je bilo predstavljeno leta 1984 in takoj pritegnilo precejšnjo pozornost, saj je bila ena škatla vina na prvi vinski dražbi v Napi leta 1981 prodana za 24.000 dolarjev.

Blagovna znamka Opus One je v devetdesetih letih 20. stoletja še naprej močno rasla, zlasti na trgih zunaj Združenih držav Amerike. Leta 2004, ko je Constellation Brands prevzela vinogradništvo Roberta Mondavija, postanejo tudi delni solatstniki Opus One.

Posest prideluje slavno vino z Bordojsko mešanico, pridobljeno iz vinogradov posesti v Oakvilleu, ki vključujejo bloke slovitega vinograda To Kalon. Grozdje se obira ročno, gravitacijski tok pa se uporablja za spravilo sadja iz pecljalnika v fermentatorje iz nerjavnega jekla.

Vino nato v novem francoskem hrastu zori leto in pol, v tem času pa poteka blending. Po dodatnem letu in pol v steklenici je Opus One pripravljen za trg.

Čeprav gre predvsem za cabernet sauvignon, Opus One v manjših odstotkih uporablja merlot, cabernet franc, petit verdot in malbec.

Od leta 1993, po bordojski tradiciji drugih vin, je Opus One začel pridelovati tudi drugo vino, znano kot Overture. To je narejeno iz grozdja, ki ne dosega kakovostnega nivoja za prvo vino