Izziv Animae se je začel z trgatvijo leta 2006, vendar ima globlje korenine: raziskovanje čistosti vina, pozornost do kupca in spoštovanje okolja so bili vedno stebri filozofije Perlage.
Prosecco brez dodanega žvepla ni preprosta zadeva, prvo težavo povzročajo kvasovke, ki morajo v procesu fermentacije vino spremeniti v mošt. Že same ob fermentaciji proizvajajo majhne količine sulfitov. Mirna vina, ki imajo samo eno fermentacijo, so razmeroma lažje obvladljiva, kar zadeva penečega vina pa njegov proizvodni proces potrebuje še drugo fermentacijo (metoda charmat), ki poteka v jeklenih cisternah. Z drugo fermentacijo mirno vino postane peneče, zahvaljujoč dodatku kvasovk in sladkorja, kar aktivira fermentacijo, vendar so stranski proizvod tega procesa sulfiti.
Kljub temu je proizvodnja sulfitov naravni učinek vinarstva. Običajno uporabljeni kvasovke proizvedejo takšno količino sulfitov, ki jo je treba navesti na etiketi. Ekipa Perlage je pod vodstvom vinarja Andrea Gallina to težavo rešila z izbiro izbranih kvasovk, ki proizvajajo zelo nizko količino sulfitov. Kakorkoli že, sulfiti imajo ohranitveno vlogo. To je druga težava, ki jo je odkril Perlage, saj je vino brez dodanih sulfitov in z zelo nizko vsebnostjo naravnih sulfitov lahko izpostavljeno oksidaciji (zlasti sorta vinske trte glera). Da bi se izognili tej težavi, celoten proces pridelave vina poteka v popolni odsotnosti kisika.
Ko so bile te tehnične težave rešene, je Perlage pridobil ekološki Prosecco Superiore DOCG iz Conegliano-Valdobbiadene brez žvepla, ki ga tam radi imenujejo "vino preteklih časov".
Animae predstavlja diskontinuiteto v primerjavi s tradicionalnimi penečimi vini - namreč dobro je znano, da sulfiti niso le antioksidanti, ampak vplivajo tudi na organoleptično zaznavanje vina.
Zato Animae brez dodanega žvepla dovoli, da zasije prava duša Prosecca DOCG s polnimi primarnimi aromami, neokrnjenimi dišavami grozdja in vso intenzivnostjo arom, ki iz vinograda pridejo naravnost v kozarec. Druga značilnost Animae je izjemno nizka raven sladkorja (3 g/l), zaradi česar je zelo suh, skoraj Pas Dosè.
Napišite prvo mnenje o tem izdelku!
Alzacija je dežela belih vin, resnično izjemna in vznemirljiva, njen ugled pa je uveljavljen že stoletja. Družinska posest Gruss ima v lasti 16 hektarjev vinogradov, ki so razdeljeni v 50 manjših delov, ti pa ležijo okoli slikovite vasice Eguisheim.
Na čudovitih terroirjih in pretežno apnenčasti zemlji kultivirajo tri Grand Cru vinograde: Eichberg, Pfersiberg in Vorbourg. Tudi lege, ki mejijo na Grand Cru-je, dajejo vina z močnim karakterjem.
Spoštljiva, ekološka pridelava in grozdje, ki izraža svoje poreklo, sta razlog za izjemna vina. Stiskanje celih jagod in dolge fermentacije privedejo do neprimerljivih arom in fines, trud vseh vpletenih pa se odraža v velikih vinih, ki so v stalnem iskanju ravnovesja, čistosti in elegance.
Alzacija je dežela belih vin, resnično izjemna in vznemirljiva, njen ugled pa je uveljavljen že stoletja. Družinska posest Gruss ima v lasti 16 hektarjev vinogradov, ki so razdeljeni v 50 manjših delov, ti pa ležijo okoli slikovite vasice Eguisheim.
Na čudovitih terroirjih in pretežno apnenčasti zemlji kultivirajo tri Grand Cru vinograde: Eichberg, Pfersiberg in Vorbourg. Tudi lege, ki mejijo na Grand Cru-je, dajejo vina z močnim karakterjem.
Spoštljiva, ekološka pridelava in grozdje, ki izraža svoje poreklo, sta razlog za izjemna vina. Stiskanje celih jagod in dolge fermentacije privedejo do neprimerljivih arom in fines, trud vseh vpletenih pa se odraža v velikih vinih, ki so v stalnem iskanju ravnovesja, čistosti in elegance.