domaine-slapšak-logo 0,75 l
Brut Nature ŽČ, Domaine Slapšak
18.90 
V pričakovanju novega letnika.
Dolenjska
00191
Razprodano

Domaine Slapšak slovi po izjemnih peninah, v katerih se odraža dolenjski terroir in francoska eleganca. Privoščite si Brut Nature, čisto interpretacijo slovenske sorte žametna črnina. 

Dodaj na seznam želja Dodaj na primerjalni seznam

Ime Domaine Slapšak združuje francosko in slovensko besedo. Tudi penine in vina, ki jih njihov francoski enolog ustvarja iz tipično slovenskih sort dolenjskega terroirja, so polna slovenskega karakterja in francoske elegance. Spoznajte njihovo zgodbo in odkrijte vina, ki so prinesla svež veter v slovensko ponudbo penin.

Penina Brut Nature je sodobna, čista interpretacija slovenske sorte žametna črnina. Nastane 100% v jeklenih sodih in po petletnem staranju na drožeh v steklenici. Brez doziranja po degoržiranju, da ohrani svojo avtentičnost.

Žametna črnina je znana po tem, da je te sorte najstarejša trta na svetu, ki še obrodi. Kar se tiče pridelave vina, pa žametna črnina v svetu ni dosegla takšne prepoznavnosti kot v Sloveniji. Je endemična slovenska sorta, ki jo najdemo predvsem pri nas na Dolenjskem in drugje na vzhodu države. Francoski vinar pri Domaine Slapšak je v njej odkril izjemen potencial za pridelavo penin in ga uresničil v penini Brut Nature ŽČ.

Pri tem se je odločil za strog izbor grozdja z najboljših leg, natančen izbor najboljših sokov, t.i. »coeur de cuvée”. Vinifikacija poteka samo v jeklenih sodih, z najmanj pet let staranja na drožeh v steklenici. Penine Brut Nature ŽČ ne dozirajo po degoržiranju, da zagotovijo polno in neizumetničeno izkušnjo njihovega najbolj gastronomskega cuvéeja.

Brut Nature ŽČ je slamnato zlate barve z jantarnimi odsevi, karakterističnimi za to penino “blanc de noirs”. V nosu najprej začutimo nežno kiselkaste arome s prijetnim pridihom citrusov; predvsem so zaznavne note mandarin, pomela in kutinove marmelade. Okus je vinski, zelo neposreden; skoraj mineralen. Zaključek je zelo dolg in harmoničen, pri čemer prevladuje za naš terroir karakteristična svežina.

Ostrina tega cuvéeja se odlično poveže z jodom v morski hrani, na primer morskih ježkih in ostrigah, ob katerih ta penina deluje kot začimba. Dovolj močna je, da jo lahko postrežete tudi ob sušiju ali sašimiju, poda pa se celo h kozjemu siru.

Alkoholna stopnja:
12%
Barva vina:
briljantna zlata
Hiša:
Domaine Slapšak
Potencial staranja:
4 - 5 let
Priporočena temperatura serviranja:
6 °C
Prostornina:
0,75 l
Sorta:
žametna črnina
Stil vina:
peneče
Ujemanje s hrano:
Ostrina tega cuvéeja se odlično poveže z jodom v morski hrani, na primer morskih ježkih in ostrigah, ob katerih ta penina deluje kot začimba. Dovolj močna je, da jo lahko postrežete tudi ob sušiju ali sašimiju, poda pa se celo h kozjemu siru.
Vinifikacija:
100% “blanc de noirs”, bistrenje z naravnim usedanjem, brez filtracije in brez razbarvanja, delni biološki razkis. Zelo malo žvepla.
Regija:
Dolenjska

Napišite prvo mnenje o tem izdelku!

Napiši mnenje

Andrej, Matej, FrancoisNa trdnih temeljih, ki sta jih postavila Martin in Tanja, zdaj mlada generacija piše nova poglavja zgodbe posestva Slapšak. Zaradi kombinacije francoskih pristopov in slovenskih tradicij, s katerimi ustvarjajo svoja vina so ustvarili blagovno znamko Domaine Slapšak.

Partner hčerke Urške, François Botton, po rodu iz francoske Šampanije, je po izobrazbi vinar in strokovnjak za proizvodnjo penin po tradicionalni metodi. Izšolal se je na Univerzi v Reimsu v Šampanji, kasneje pa je delal za prestižne šampanjske hiše, na primer Roederer. Kot enolog – svetovalec je bil zaposlen v Šampanji in Alzaciji, od leta 2006 pa svetuje največjim vinskim kletem po svetu.

S svakoma Andrejem in Matejem so se hitro lotili dela. Uredili so dodatne vinograde, v njih zasadili še pinot noir in chardonnay, in začela s pridelavo penin. Matej skrbi za tehnično plat, Andrej pa se je popolnoma posvetil delu na posestvu in razvoju mladega podjetja.

Andrej, Matej, FrancoisNa trdnih temeljih, ki sta jih postavila Martin in Tanja, zdaj mlada generacija piše nova poglavja zgodbe posestva Slapšak. Zaradi kombinacije francoskih pristopov in slovenskih tradicij, s katerimi ustvarjajo svoja vina so ustvarili blagovno znamko Domaine Slapšak.

Partner hčerke Urške, François Botton, po rodu iz francoske Šampanije, je po izobrazbi vinar in strokovnjak za proizvodnjo penin po tradicionalni metodi. Izšolal se je na Univerzi v Reimsu v Šampanji, kasneje pa je delal za prestižne šampanjske hiše, na primer Roederer. Kot enolog – svetovalec je bil zaposlen v Šampanji in Alzaciji, od leta 2006 pa svetuje največjim vinskim kletem po svetu.

S svakoma Andrejem in Matejem so se hitro lotili dela. Uredili so dodatne vinograde, v njih zasadili še pinot noir in chardonnay, in začela s pridelavo penin. Matej skrbi za tehnično plat, Andrej pa se je popolnoma posvetil delu na posestvu in razvoju mladega podjetja.

Drugi izdelki te hiše