Brut Nature ŽČ, Domaine Slapšak

Domaine Slapšak
Brut Nature ŽČ, Domaine Slapšak
17.90 
  • Velikost steklenice: 0,75 l
  • Regija: Dolenjska
00143
Na zalogi
+
Naši količinski popusti:
Količina 6+ 12+
Cena 17.36 € 17.01 €

Domaine Slapšak slovi po izjemnih peninah, v katerih se odraža dolenjski terroir in francoska eleganca. Privoščite si Brut Nature, čisto interpretacijo slovenske sorte žametna črnina. 

Ime Domaine Slapšak združuje francosko in slovensko besedo. Tudi penine in vina, ki jih njihov francoski enolog ustvarja iz tipično slovenskih sort dolenjskega terroirja, so polna slovenskega karakterja in francoske elegance. Spoznajte njihovo zgodbo in odkrijte vina, ki so prinesla svež veter v slovensko ponudbo penin.

Penina Brut Nature je sodobna, čista interpretacija slovenske sorte žametna črnina. Nastane 100% v jeklenih sodih in po petletnem staranju na drožeh v steklenici. Brez doziranja po degoržiranju, da ohrani svojo avtentičnost.

Žametna črnina je znana po tem, da je te sorte najstarejša trta na svetu, ki še obrodi. Kar se tiče pridelave vina, pa žametna črnina v svetu ni dosegla takšne prepoznavnosti kot v Sloveniji. Je endemična slovenska sorta, ki jo najdemo predvsem pri nas na Dolenjskem in drugje na vzhodu države. Francoski vinar pri Domaine Slapšak je v njej odkril izjemen potencial za pridelavo penin in ga uresničil v penini Brut Nature ŽČ.

Pri tem se je odločil za strog izbor grozdja z najboljših leg, natančen izbor najboljših sokov, t.i. »coeur de cuvée”. Vinifikacija poteka samo v jeklenih sodih, z najmanj pet let staranja na drožeh v steklenici. Penine Brut Nature ŽČ ne dozirajo po degoržiranju, da zagotovijo polno in neizumetničeno izkušnjo njihovega najbolj gastronomskega cuvéeja.

Brut Nature ŽČ je slamnato zlate barve z jantarnimi odsevi, karakterističnimi za to penino “blanc de noirs”. V nosu najprej začutimo nežno kiselkaste arome s prijetnim pridihom citrusov; predvsem so zaznavne note mandarin, pomela in kutinove marmelade. Okus je vinski, zelo neposreden; skoraj mineralen. Zaključek je zelo dolg in harmoničen, pri čemer prevladuje za naš terroir karakteristična svežina.

Ostrina tega cuvéeja se odlično poveže z jodom v morski hrani, na primer morskih ježkih in ostrigah, ob katerih ta penina deluje kot začimba. Dovolj močna je, da jo lahko postrežete tudi ob sušiju ali sašimiju, poda pa se celo h kozjemu siru.

Alkoholna stopnja:
12%
Barva vina:
briljantna zlata
Potencial staranja:
4 - 5 let
Priporočena temperatura serviranja:
6 °C
Sorta:
žametna črnina
Stil vina:
peneče
Ujemanje s hrano:
Ostrina tega cuvéeja se odlično poveže z jodom v morski hrani, na primer morskih ježkih in ostrigah, ob katerih ta penina deluje kot začimba. Dovolj močna je, da jo lahko postrežete tudi ob sušiju ali sašimiju, poda pa se celo h kozjemu siru.
Velikost steklenice:
0,75 l
Vinifikacija:
100% “blanc de noirs”, bistrenje z naravnim usedanjem, brez filtracije in brez razbarvanja, delni biološki razkis. Zelo malo žvepla.
Vinska hiša:
Domaine Slapšak
Regija:
Dolenjska

Napišite prvo mnenje o tem izdelku!

Napiši mnenje

Najbolj priljubljeno