Brut Rosé, Domaine Slapšak
14.90 
0,75 l
Dolenjska
00192
Na zalogi
+

Odlično slovensko peneče vino iz kleti Domaine Slapšak. Izkrivi mehurčki iz Dolenjske izražajo francosko eleganco in povzdignejo skorajda vsako jed. Tudi za najbolj čarobne priložnosti.

Ime Domaine Slapšak združuje francosko in slovensko besedo. Tudi penine in vina, ki jih njihov francoski enolog ustvarja iz tipično slovenskih sort dolenjskega terroirja, so polna slovenskega karakterja in francoske elegance. Spoznajte njihovo zgodbo in odkrijte vina, ki so prinesla svež veter v slovensko ponudbo penin.

Penina Brut Rosé je rezultat strogega in subtilnega izbora sokov le ene lokalne sorte grozdja, žametne črnine. Naj vas to sadno in živahno vino prijetno preseneti, kot je presenetilo njihovega francoskega vinarja, ko ga je prvič izdelal.

Penina Brut rosé je ena najboljših vinarskih izkušenj francoskega vinarja pri Domaine Slapšak. Endemična slovenska sorta žametna črnina je bila zanj pred prihodom v Slovenijo popolna neznanka. Toda ko jo je preučil, je hitro prepoznal njen peneči potencial. Ko se je leta 2012 lotil izdelave penečega roséja iz te sorte, še sam ni pričakoval, da bo rezultat tako saden in eleganten. Vsaj 15 mesecev staranja na drožeh v steklenici je potrdilo njegove prve vtise in dalo tej penini njeno polno osebnost in kremnost v ustih.

Brut rosé je penina nežno roza barve z vijoličnimi odtenki. V nosu prepoznamo intenzivne arome svežega rdečega sadja, ki spominjajo na granatno jabolko. V ustih je izjemno eleganten in svež, z značilnim pridihom kosmulje. Zaradi nežnega doziranja je zaključek rahel in gurmanski.

Penina Brut rosé je lahko osvežujoč aperitiv, pa tudi odličen partner zabav, ko se pleše vse do jutra. Postrezite jo ob jagodni solati z balzamičnim kisom ali v foliji pečenem lososu. Ta penina se zelo dobro obnese tudi s svežimi sladicami s kančkom kislosti, kot so tradicionalne slovenske snežene kepe v interpretaciji Gostilne Repovž (Michelinov »Bib gourmand«, Šentjanž) ali z malinovo pito s sveže stepeno smetano.

Penino Brut rosé postrezite ohlajeno na 10˚C.

Alkoholna stopnja:
12%
Barva vina:
nežno rožnata z vijoličnimi odtenki
Hiša:
Domaine Slapšak
Potencial staranja:
4 - 5 let
Priporočena temperatura serviranja:
10°C
Prostornina:
0,75 l
Sorta:
žametna črnina
Stil vina:
peneče
Ujemanje s hrano:
Penina Brut rosé je lahko osvežujoč aperitiv, pa tudi odličen partner zabav, ko se pleše vse do jutra. Postrezite jo ob jagodni solati z balzamičnim kisom ali v foliji pečenem lososu. Ta penina se zelo dobro obnese tudi s svežimi sladicami s kančkom kislo
Vinifikacija:
Minimalno 20% rezervnega vina, naravno usedanje z namenom čiščenja. Brez filtracije in brez razbarvanja. Biološki razkis in zelo malo žvepla.
Regija:
Dolenjska

Napišite prvo mnenje o tem izdelku!

Napiši mnenje

Andrej, Matej, FrancoisNa trdnih temeljih, ki sta jih postavila Martin in Tanja, zdaj mlada generacija piše nova poglavja zgodbe posestva Slapšak. Zaradi kombinacije francoskih pristopov in slovenskih tradicij, s katerimi ustvarjajo svoja vina so ustvarili blagovno znamko Domaine Slapšak.

Partner hčerke Urške, François Botton, po rodu iz francoske Šampanije, je po izobrazbi vinar in strokovnjak za proizvodnjo penin po tradicionalni metodi. Izšolal se je na Univerzi v Reimsu v Šampanji, kasneje pa je delal za prestižne šampanjske hiše, na primer Roederer. Kot enolog – svetovalec je bil zaposlen v Šampanji in Alzaciji, od leta 2006 pa svetuje največjim vinskim kletem po svetu.

S svakoma Andrejem in Matejem so se hitro lotili dela. Uredili so dodatne vinograde, v njih zasadili še pinot noir in chardonnay, in začela s pridelavo penin. Matej skrbi za tehnično plat, Andrej pa se je popolnoma posvetil delu na posestvu in razvoju mladega podjetja.

Andrej, Matej, FrancoisNa trdnih temeljih, ki sta jih postavila Martin in Tanja, zdaj mlada generacija piše nova poglavja zgodbe posestva Slapšak. Zaradi kombinacije francoskih pristopov in slovenskih tradicij, s katerimi ustvarjajo svoja vina so ustvarili blagovno znamko Domaine Slapšak.

Partner hčerke Urške, François Botton, po rodu iz francoske Šampanije, je po izobrazbi vinar in strokovnjak za proizvodnjo penin po tradicionalni metodi. Izšolal se je na Univerzi v Reimsu v Šampanji, kasneje pa je delal za prestižne šampanjske hiše, na primer Roederer. Kot enolog – svetovalec je bil zaposlen v Šampanji in Alzaciji, od leta 2006 pa svetuje največjim vinskim kletem po svetu.

S svakoma Andrejem in Matejem so se hitro lotili dela. Uredili so dodatne vinograde, v njih zasadili še pinot noir in chardonnay, in začela s pridelavo penin. Matej skrbi za tehnično plat, Andrej pa se je popolnoma posvetil delu na posestvu in razvoju mladega podjetja.

Drugi izdelki te hiše