Charlot Tanneux logo 0,75 l
Šampanjec Clos des Futies 2011, Vincent Charlot
96.50 
Šampanja
00278
16 izdelek (i)
+

Pustite se zapeljati biodinamičnemu šampanjcu zlatorumene barve, številnih, drobnih in obstojnih mehurčkov. Nos je bogat, intenziven, z izjemno mero pitnosti in fluidnosti, ki nas pušča v občudovanju.

Vino iz lege Clos des Futies, ki leži v sredini pobočja na 128 metrih nadmorske višine. Gre za skoraj 20 letni trud revitalizacije tal, na posebni legi, ki je usmerjena proti vzhodu, na sever in jug jo ščitita vzpetini, tla pa sestavlja mešanica gline in krede.

Šampanjec Clos des Futies se nam ponuja v neprosojni steklenici. Zlatorumene barve, številnih, drobnih in obstojnih mehurčkov. Nos je bogat, intenziven, z izjemno mero pitnosti in fluidnosti, ki nas pušča v občudovanju.

Šampanjec lahko prezračimo v dekanterju, tako bo še bolj izžarela njegova kompleksnost v kateri zaznamo vinogradniško breskev, pečena jabolka, rdečo pomarančo, indijske oreščke in oljčno olje. Okus ponuja zelo dobro ravnovesje med mehkobo, svežino in mineralnostjo.

Prednosti, ki ga delajo za idealno spremljavo z eksotičnimi jedmi (Tajska in Indija), ker bo lepo dopolnila začimbne ekskurze, zanimiva spremljava je tudi romb s citrusi in limonskim timijanom.

Sorte grozdja: 50 % modri pinot, 50 % chardonnay

Servirna temperatura: 10 - 12 °C

Vino iz ekološko pridelanega grozdja z Demeter certifikatom.

Dosage: 4,5 g/l

Degožirano: maj 2018

Pridelanih steklenic: 1.750

NAGRADE IN PRIZNANJA

Alkoholna stopnja:
13 %
Barva vina:
briljantna, zlatorumena
Hiša:
Charlot-Tanneux
Letnik:
2011
Potencial staranja:
10 let in več
Priporočena temperatura serviranja:
10 - 12 °C
Prostornina:
0,75 l
Sorta:
50 % chardonnay, 50 % modri pinot
Stil vina:
peneče vino, extra brut
Ujemanje s hrano:
eksotične jedi (Tajska in Indija), romb s citrusi in limonskim timijanom, pa tudi mastna riba
Vinifikacija:
spontana fermentacija z avtohtonimi kvasovkami, 11 mesečno zorenje osnovnega vina sur-lie v hrastovih sodih brez mlečnokislinske fermentacije, degožirano maja 2018
Regija:
Šampanja

Napišite prvo mnenje o tem izdelku!

Napiši mnenje

Vincent Charlot "Ko pijem vino, želim okusiti njegov terroir - zaradi tega to počnem. Želim videti osebnost kraja, prostor kjer se je rodilo, želim biti ganjen, preplavljen s čustvi." - tako Vincent Charlot razlaga svojo filozofijo. To počne tako čustveno, da te enostavno zagrabi želja prijeti v roke steklenico njegovega biodinamičnega šampanjca, jo odpreti in dobesedno okusiti ravnokar povedano.

Vincent ima v lasti 4,4 hektarje vinogradov, ki se razprostirajo skozi 6 vasi (Mardeuil, VAuciennes, Epernay, Moussy, Pierry 1er Cru in Ay Grand Cru) in obsegajo 39 različnih parcel. Vsi vinogradi so obdelani po principih biodinamičnih metod in so od leta 2013 certificirana bodisi ekološko ali Demeter.

Vincent velja za pravega terrori geek-a, saj vsako lego vinificira posamično in letno predstavi med 17 in 27 (!) različnimi etiketami, vse z namenom predstaviti raznolikost in edinstveno osebnost tal in izpostavitev leg. To pomein, da je lahko že en sam sod celotna tiraža, se pravi približno 300 steklenic! Vsa osnovna vina so pridelana s spontano fermetnacijo in nekajmesečnim zorenjem v hrastovih sodih, ali glinenih posodah in velikokrat ne opravijo mlečnokislinske fermentacije. Vsi šampanjci so letniški in markirani z večletnim zorenjem na drožeh. Tudi zaradi tega velja v krogih ljubiteljev kot zelo iskanega in priljubljenega, saj njegovi šampanjci slavijo kot izjemne, kulinarične mojstrovine.

Linija šampanjcev Charlot Tanneux predstavljajo šampanjci z ekološkim certifikatom, Vincent Charlot pa so šampanjci z Demeter certifikatom. Ne glede na to so vsi vinogradi obdelani po biodinamičnih principih in predstavljajo pravo biodiverziteto z več kot 90 različnimi rastlinami. Mnoge med njimi so jedilne in pogosto se med sprehajanjem po vinogradu obiskovalci z njimi podkrepijo.

Vincent Charlot "Ko pijem vino, želim okusiti njegov terroir - zaradi tega to počnem. Želim videti osebnost kraja, prostor kjer se je rodilo, želim biti ganjen, preplavljen s čustvi." - tako Vincent Charlot razlaga svojo filozofijo. To počne tako čustveno, da te enostavno zagrabi želja prijeti v roke steklenico njegovega biodinamičnega šampanjca, jo odpreti in dobesedno okusiti ravnokar povedano.

Vincent ima v lasti 4,4 hektarje vinogradov, ki se razprostirajo skozi 6 vasi (Mardeuil, VAuciennes, Epernay, Moussy, Pierry 1er Cru in Ay Grand Cru) in obsegajo 39 različnih parcel. Vsi vinogradi so obdelani po principih biodinamičnih metod in so od leta 2013 certificirana bodisi ekološko ali Demeter.

Vincent velja za pravega terrori geek-a, saj vsako lego vinificira posamično in letno predstavi med 17 in 27 (!) različnimi etiketami, vse z namenom predstaviti raznolikost in edinstveno osebnost tal in izpostavitev leg. To pomein, da je lahko že en sam sod celotna tiraža, se pravi približno 300 steklenic! Vsa osnovna vina so pridelana s spontano fermetnacijo in nekajmesečnim zorenjem v hrastovih sodih, ali glinenih posodah in velikokrat ne opravijo mlečnokislinske fermentacije. Vsi šampanjci so letniški in markirani z večletnim zorenjem na drožeh. Tudi zaradi tega velja v krogih ljubiteljev kot zelo iskanega in priljubljenega, saj njegovi šampanjci slavijo kot izjemne, kulinarične mojstrovine.

Linija šampanjcev Charlot Tanneux predstavljajo šampanjci z ekološkim certifikatom, Vincent Charlot pa so šampanjci z Demeter certifikatom. Ne glede na to so vsi vinogradi obdelani po biodinamičnih principih in predstavljajo pravo biodiverziteto z več kot 90 različnimi rastlinami. Mnoge med njimi so jedilne in pogosto se med sprehajanjem po vinogradu obiskovalci z njimi podkrepijo.