Da bo vsak mesec leta 2023 zaznamovan na poseben način, ne zamudite teh 12 nepozabnih vin.
Srce ogrejejo še tako zahtevnemu vinoljubu!

Odbita, elegantna in navdihujoča. 

PENEČA

Cava Brut Nature Reserva, Casa Ravella
Regija: Penedes, Španija.

Sorte: xarel-lo, macabeo, parellada.

Mehurčki, ki se spogledujejo z resnobo in eleganco šampanjca, a so še vedno na lahkotni strani. ”Price performer”, ki lepo služi kot aperitiv tudi ob svečanih priložnostih.

Brut Réserve, Domaine Slapšak
Regija: Dolenjska, Slovenija.

Sorte: modri pinot, chardonnay, žametna črnina.

Sijoča zvezda na nebu slovenskih penin! Znanje, ki je na  Dolenjsko prišlo naravnost iz Šampanje, in edinstven terroir Slapšakovih vinogradov dajeta fantastičen rezultat. Resna, elegantna in odlična gastronomska penina. 

Šampanjec Cepages Blancs extra brut 2011, Champagne Fleury
Regija: Šampanja, Francija.

Sorta: chardonnay.

Blanc de blancs iz kleti Fleury, ki velja za pionirja biodinamične pridelave vina v Šampanji.  Cepages Blancs ima povsem edinstven karakter. Ne samo, da je ta šampanjec pridelan iz sorte chardonnay, s čimer si prisluži ime ”blanc de blancs” – tudi letniški je! Čudovito in razkošno. 

PENEČA

La Casa Llarga 2021, Casa Ravella
Regija: Penedes, Španija.

Sorta: xarel-lo.

Osvežilno, lahkotno belo vino z juga Španije kar kliče po dobri družbi in razigranosti. Nepogrešljiv spremljevalec lahkotnih klepetov in veselih večerov.

Vacqueyras Thomas 2021, Labadens
Regija: Dolina reke Rone.

Sorte: clairette, grenache blanc, viognier.

Uglajeno, strukturirano in elegantno belo vino, ki že kliče po hrani: morski rižoti ali pečeni perutnini. Zelo osvežilno, hkrati pa polno mehkobe, polnega telesa in intenzivnosti. Prevzame.

Riesling Grand Cru Eichberg 2020, Domaine Gruss
Regija: Alzacija, Francija.

Sorta: rizling.

Sorta v vsej svoji veličini. S severa Francije in z najboljše lege Grussovih vinogradov prihaja rizling za vinske sladokusce. Alzaška svežina v kombinaciji s karakterjem sorte, kompleksnostjo in strukturo brbončice popelje naravnost v vinska nebesa.

ROSE

Rose Brut N.V., Tomac
Regija: Kontinentalna Hrvaška.

Sorta: modri pinot.

Modri pinot malo drugače – v mehurčkasti preobleki in s podpisom terroirja kontinentalne Hrvaške. Kulinarično peneče vino z aromo po jagodi, malini, češnji, skorji pomaranče, zaradi načina pridelave pa tudi po maslu in kruhovi skorji. Osvežujoče, obstojno in več kot primerno za spajanje z različnimi jedmi.

Rosé Love by Léoube 2021, Château Léoube
Regija: Provansa, Španija.

Sorti: grenache, cinsault

Ste vedeli, da najboljša rose vina prihajajo iz Provanse? Love by Leoube je dovolj dober razlog, da začnete raziskovat svet odličnih, elegantnih rose vin, ki premorejo tudi uglajenost in resnobo.  Ne samo lepa embalaža… tudi vsebina Love by Leoube je slastna in prekrasna! 

Rosé Pionniére 2018, Figuière
Regija: Provansa, Španija.

Sorti: mourvédre, grenache

Popolnoma drugačen rose. Zorel je v hrastovih sodih in se zato ponaša z izjemno strukturo, telesom, intenzivnostjo in obstojnostjo ter mehkobo. Izdelali so majhno število steklenic in prav vsaka nosi zapisano serijsko številko. Fantastično in drugačno gastronomsko vino, ki si zasluži spremljavo kar najboljših morskih jedi. Pečen jastog, rak, morski pes ali romb, po možnosti z masleno omako. Nebesa!

ROSE

Vinas Jovenes 2019, Miguel Merino
Regija: Rioja, Španiija.

Sorta: tempranillo.

Še en ”price performer”. Je že res, da je Vinas Jovenes vino iz mladih trt, a Merinova stvaritev poleg mladostne sadnosti in živahne svežine premore dovolj kompleksnosti, intenzivnosti, obstojnosti in španske elegance, da z vinom brez slabe vesti pospremimo tudi t-bone zrezek z žara.

Sainte Radegonde 2014, Chateau Jean Faux
Regija: Bordeaux, Francija.

Sorti: merlot, cabernet franc.

Pri rdečih ne moremo mimo Bordeauxa. Sainte Radegonde 2014, ki je (kot vsa naša vina) biološke pridelave, dosega izjemne odzive ljubiteljev vina po celem svetu, z visokimi ocenami pa so mu naklonjeni tudi kritiki. Popolni užitek, da človek kar zapleše: arome po češnji, sladkem korenu, pikantnih zeliščih, vrtnici… V ustih sledi še vedno navdušujoč ribez. Razkošno in bogato!

Osso San Grato Gattinara DOCG Riserva 2017, Antoniolo
Regija: Piemont, Italija.

Sorta: nebbiolo.

Kaj reči drugega, kot: ”Ah, piemontska eleganca nebbiola…”  Barva je rubinasto rdeča z izrazitimi granatnimi odtenki, vonjave pa bogate in prelepe: cvetje, sadje, začimbe, vrtnice, gozdne vonjave. V ustih je vino polno, strukturirano in elegantno. Mojstrsko ravnovesje in lepa spremljava mesnim specialitetam.

Na zdravje! 

PRIPOROČAMO

Scroll to Top