PRAZNIČNI RECEPTI Z BRANCINOM: DOBRO VINO X HVAR KING OF ADRIATIC

Ljubitelji dobrega vina,

z ribogojnico Hvar King of Adriatic smo združili kakovost sveže ribe in izbrana vina ter pripravili dva praznična recepta.

Pašteta hvarskega brancina je enostaven in hiter recept, ki iz svežega brancina in izbranih dišavnic (timijan, česen, limonina lupinica) izvabi najboljše. Postrežena s pravkar pečenimi, domačimi žemljicami je odlična predjed bogati, praznični večerji ali privlačen prigrizek ob druženju s prijatelji.

Za več morskih receptov se prijavite na e-novice ribogojnice Hvar King of Adriatic.

Paket VINO IN RIBA za recept Pašteta hvarskega brancina naročite TUKAJ. 

Uživajte v pripravi! 

RECEPT 1: PAŠTETA HVARSKEGA BRANCINA IN DOMAČE ŽEMLJICE 

Sestavine za 4 osebe

 

Za ribjo pašteto

1 strok česna (narezan na rezine)

1 pest timijana

1 limona (sok, naribana lupina)

200 g fileja brancina (v enem kosu, s kožo)

160 g dimljenega lososa (sesekljanega)

1 šalotka (sesekljana)

1 žlica svežega kopra (sesekljanega)

2 žlici mehkega masla

60 g kreme fraiche (kisla smetana s 40% mlečne maščobe)

 

Za žemljice

500 g bele gladke krušne moke, dodatna moka za posipanje

325 ml tople vode

7g kvasa (1 vrečka s hitrim delovanjem)

1 žlička belega sladkorja v prahu

2 žlički drobno mlete soli

1 žlica sončničnega olja in dodatna žlica za delovno površino in skledo

 

Postopek

KORAK 1 (Ribja pašteta)

Zmešajte česen, timijan in limonino lupinico ter polovico mešanice dajte v parnik. Na vrh položite file brancina, ga začinite s soljo in mletim črnim poprom ter prekrijte s preostalo timijanovo mešanico. Pokrijte s pokrovom in kuhajte na pari 8-10 minut.

KORAK 2

Zmešajte sesekljan prekajeni losos, mlado čebulo in koper ter dodajte malo limoninega soka.

KORAK 3

Pustite oparjeno ribo, da se ohladi, odstranite kožo in meso natrgajte. Zmešajte maslo in kremo fraiche ter vmešajte mešanico dimljenega lososa. Začinite po okusu in pašteto s pomočjo obročkov razporedite po krožnikih.

KORAK 4 (Domače žemljice)

V skledo stresite moko, kvas, sladkor, sol in olje. Dodajte 325 ml tople vode in z roko gnetite, dokler ne dobite krhkega testa. Pokrijte in pustite stati 10 minut.

KORAK 5

Delovno površino rahlo namažite z oljem in nanjo prenesite testo. Testo gnetite vsaj 10 minut, da postane bolj čvrsto in prožno. Testo oblikujte v kepo in ga položite v čisto, naoljeno skledo. Pustite stati 1 uro ali dokler se testo ne podvoji.

KORAK 6

Testo zvrnite na rahlo pomokano površino in ga oblikujte v obliko dolge klobase. Testo razpolovite in vsako polovico razdelite na štiri dele, tako da dobite osem enako velikih delov. Vsak del oblikujte v tesno kroglico in jo položite na pomokan pekač, med kroglicami pa pustimo nekaj prostora za vzhajanje. Pokrijte z vlažno kuhinjsko krpo in pustite na toplem mestu, da testo vzhaja 40 minut do 1 ure oziroma dokler se ponovno skoraj ne podvoji.

KORAK 7

Pečico segrejte na 220 °C. Ko je testo pripravljeno, vsako kroglico posujte z malo več moke. (Če želite, lahko kroglice premažete z mlekom ali razžvrkljanim jajcem.) Pecite 25-30 minut, dokler kroglice ne postanejo svetlo rjave. Ob udarcu po dnu se mora zaslišati votli zvok. Pustite, da se ohladijo na rešetki. 

Ljubitelji dobrega vina,

z ribogojnico Hvar King of Adriatic smo združili kakovost sveže ribe in izbrana vina in pripravili novi praznični recept. 

Če se odločite, da prejšnji recept, pašteto hvarskega brancina postrežete kot okusno predjed, predlagamo, da kot glavno jed pripravite novi recept v ponvi ocvrtega brancina s fižolovim pirejem in zeliščno omako. 

Scroll to Top