Poletje brez rose vina? Brez veze! Osvežujoče, nagajivo in lahko rose vino je enostavno nujna oprema za poletne dni. Na 24. junija, svetovni dan roseja, praznujemo tudi na Dobrem vinu.

Pridelava rose vina: rdeče ali belo grozdje?

Najprej si poglejmo, kako je rose vino pridelano. Za tovrstna vina se vedno uporabi rdeče grozdje, vendar pa je maceracija (stik grozdnega soka z jagodno kožico) izjemno kratka. Pri rdečih vinih maceracija poteka nekaj dni ali tednov in barvila v jagodni kožici imajo dovolj časa, da lepo obarvajo grozdni sok. Ste zastrigli z ušesi? Da, rdeče vino je rdeče barve zaradi barvil v jagodni kožici in ne zato, ker bi bil sam sok iz rdečega grozdja rdeče barve. Če namreč prerežemo rdečo grozdno jagodo, je meso v notranjosti bele barve.

Rose vina so torej pridelana iz rdečega grozdja. Odtenki barve se razlikujejo od vina do vina, verjetno pa se lahko strinjamo, da ima rose svojevrstno nežno rožnato ali lososovo barvo, po kateri je prepoznaven.

Rose in hrana

Kaj pa spajanje s hrano? Če posplošimo, je rose odličen aperitiv in zelo lepo teče v dobri, sproščeni družbi. Krasna spremljava bo lahkim poletnim jedem, morski hrani, rižotam in testeninam z lahkimi omakami, tudi nežnejšim sirom. Seveda ima vsaka etiketa svojo osebnost in spajanje narekuje tudi ostanek sladkorja ter stil vina – rose z ostankom sladkorja lahko postrežete ob pikantnih azijskih jedeh, mehurčkast rose pa v poletnih dneh z lahkoto pospremi celotni obrok.

Kaj  izbrati?

V naši hiši obožujemo rose vina iz Provanse brez ostanka sladkorja, ki v sebi nosijo francosko eleganco, in tudi peneče roseje, ki so ravno prav resni, a lepo požgečkajo.

Iščete nekaj posebnega za vašo družbo? Priskbite si rose v večji steklenici: magnum (1.5 litra)  ali jeroboam (3 litre). Navdušenje je zagotovljeno.

Spodaj predstavljamo izbor šestih rosejev:

Rose Mediterranee 2021, Fiugiere: Lahkoten rose z izraazom provansalske elegance za sproščena poletna druženja in odličen spremljevalec piknikov. Krasne arome belega cvetja, breskve in citrusov.

Rose Love by Leoube 2021, Chateau Leoube: Polnejši rose s krasno aromo jagodičevja, ki se lepo spoji tudi z nežnejšimi mesnimi jedmi.

Rose Premiere 2021, Figuiere: Zelo lep primerek elegantnega rose vina iz Provanse. Lahkotno, prefinjeno, gladko vino z aromo citrusov, jagode, marelice in breskve.

Prosecco Afra: Vse in še več, kar si zaželite od prosecca. Osvežujoče vino, ki kar kliče po še enem kozarčku.

Rose brut, Domaine Slapšak: Odlična dolenjska penina navdušuje po celi Sloveniji. Francoska eleganca slapšakovih rose mehurčkov je dober prijatelj skorajda vsake jedi.

Šampanjec Rose de Saignee brut 2014: Tudi za najbolj posebne priložnosti. Odločnen, suh šampanjec polnega telesa in sočnega okusa, v katerem zlahka prepoznamo rdeče češnje, robidnice ter kanček karamele, pikantnega lesa in kredaste mineralnosti.

Scroll to Top

DOGODKI