Brut Nature ŽČ, Domaine Slapšak, 0,75 l

23,50 

Penina Brut Nature je sodobna, čista interpretacija slovenske sorte žametna črnina. Nastane 100% v jeklenih sodih in po petletnem staranju na drožeh v steklenici. Brez doziranja po degoržiranju, da ohrani svojo avtentičnost.

Razpoložljivost: 9 na zalogi

00191 00191 Categories , Tag

Penina Brut Nature je sodobna, čista interpretacija slovenske sorte žametna črnina. Nastane 100% v jeklenih sodih in po petletnem staranju na drožeh v steklenici. Brez doziranja po degoržiranju, da ohrani svojo avtentičnost.

Žametna črnina je znana po tem, da je te sorte najstarejša trta na svetu, ki še obrodi. Kar se tiče pridelave vina, pa žametna črnina v svetu ni dosegla takšne prepoznavnosti kot v Sloveniji. Je endemična slovenska sorta, ki jo najdemo predvsem pri nas na Dolenjskem in drugje na vzhodu države. Francoski vinar pri Domaine Slapšak je v njej odkril izjemen potencial za pridelavo penin in ga uresničil v penini Brut Nature ŽČ.
Pri tem se je odločil za strog izbor grozdja z najboljših leg, natančen izbor najboljših sokov, t.i. »coeur de cuvée”. Vinifikacija poteka samo v jeklenih sodih, z najmanj pet let staranja na drožeh v steklenici. Penine Brut Nature ŽČ ne dozirajo po degoržiranju, da zagotovijo polno in neizumetničeno izkušnjo njihovega najbolj gastronomskega cuvéeja.
Brut Nature ŽČ je slamnato zlate barve z jantarnimi odsevi, karakterističnimi za to penino “blanc de noirs”.

V nosu najprej začutimo nežno kiselkaste arome s prijetnim pridihom citrusov; predvsem so zaznavne note mandarin, pomela in kutinove marmelade. Okus je vinski, zelo neposreden; skoraj mineralen. Zaključek je zelo dolg in harmoničen, pri čemer prevladuje za naš terroir karakteristična svežina.
Ostrina tega cuvéeja se odlično poveže z jodom v morski hrani, na primer morskih ježkih in ostrigah, ob katerih ta penina deluje kot začimba. Dovolj močna je, da jo lahko postrežete tudi ob sušiju ali sašimiju, poda pa se celo h kozjemu siru.

Teža 1,5 kg
Regija

Dolenjska

Sorta

Žametna črnina

Hiša

Domaine Slapšak

Alkoholna stopnja

12 %

Priporočena temperatura

4–6 °C

Država

SLOVENIJA

Potencial staranja

5–10 let

Stil vina

Lažje peneče vino

Prostornina

0,75 l

Vinifikacija

100% “blanc de noirs”, bistrenje z naravnim usedanjem, brez filtracije in brez razbarvanja, delni biološki razkis. Zelo malo žvepla.

Ujemanje s hrano

Morska hrana (morskih ježki in ostrige). Lahko jo postrežete tudi ob sušiju ali sašimiju, poda pa se celo h kozjemu siru.

Letnik

neletniški

Barva

Zlato rumena

Domaine Slapšak

Na trdnih temeljih, ki sta jih postavila Martin in Tanja, zdaj mlada generacija piše nova poglavja zgodbe posestva Slapšak. Zaradi kombinacije francoskih pristopov in slovenskih tradicij, s katerimi ustvarjajo svoja vina so ustvarili blagovno znamko Domaine Slapšak. Partner hčerke Urške, François Botton, po rodu iz francoske Šampanije, je po izobrazbi vinar in strokovnjak za proizvodnjo penin po tradicionalni metodi. Izšolal se je na Univerzi v Reimsu v Šampanji, kasneje pa je delal za prestižne šampanjske hiše, na primer Roederer. Kot enolog – svetovalec je bil zaposlen v Šampanji in Alzaciji, od leta 2006 pa svetuje največjim vinskim kletem po svetu. S svakoma Andrejem in Matejem so se hitro lotili dela. Uredili so dodatne vinograde, v njih zasadili še pinot noir in chardonnay, in začela s pridelavo penin. Matej skrbi za tehnično plat, Andrej pa se je popolnoma posvetil delu na posestvu in razvoju mladega podjetja.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top