Biosing

Zgodovinske korenine izdelave stvaritev BioSing sežejo zelo daleč. Njihovi predniki so se v Ribnici ukvarjali s predelavo in prodajo izdelkov iz suhega lesa (suha roba), že več stoletij nazaj. Začetki oz. prvi zapisi o suhi robi segajo v davno 14. stoletje, vsesplošen razmah in prepoznavnost Ribn’čana pa sta se začela 23. oktobra 1492, ko je CESAR FRIDERIK III. Ribn’čanom izdal dovoljenje za prosto trgovanje po vseh deželah cesarstva (suhorobarski patent). Z razmahom zdumanja (trgovanja z izdelki po oddaljenih krajih, državah), se je začela tudi tradicija izdelovanja suhih klobas. V tistih časih ni bilo hladilnih sistemov, konzervansov, itd., ki bi omogočali daljše shranjevanje živil in ko je ribn’čan potoval po svetu ni bil zanesljivo gotov, kje in kaj bo lahko jedel. Proces sušenja kot konzerviranja je bil seveda že dobro poznan, zato so doma izdelovali suhe klobase, ki so jih lahko vzeli na pot.

Ime BioSing si je David Lesar zamislil kot BIO SALAMI INŽENIRING, saj gre za zasnovo izdelka od samega začetka: od skrbne izbire surovin, prek zamisli in osebnega pristopa do končne priprave, predstavitve in degustacije. David je ponosen na svoje korenine, na tradicionalno znanje krošnjarjev, na svojo zemljo, pristni zrak in čisto vodo, na sestavine, ki so potrebne za vrhunski izdelek.

Rezultat so gurmanski izdelki in izbrani okus, ki razpirajo nove dimenzije. Gre za unikatne, butične suhomesnate izdelke za ljudi, ki znajo ceniti okus. Teh izdelkov ni v navadnih trgovinah, njihovo okušanje je posebno doživetje. Izdelki BioSing so namenjeni degustiranju in spajanju z vrhunskimi vini. Pripravo je David z industrijske proizvodnje vrnil na raven obrtniške umetnosti. Izločil je konzervanse, aditive in vse tovarniške bližnjice. Ob upoštevanju najvišjih standardov želi doseči polno, zrelo aromo, svojevrsten buket in bogat, naravni okus.

Izdelki so delno naravno prekajeni. Izbrani bukov dim se ohladi v lončenih ceveh pod zemljo, da se v njem ohranijo estri, ki izdelku dajo prefinjeno aromo. Delikatese BioSing ne vsebujejo aditivov, saj niso le naravni in pristni, temveč jih lahko štejemo za zdravilo. Zaradi naravne fermentacije z avtohtonimi mikroorganizmi vsebujejo veliko probiotikov in so izredno kompleksno in funkcionalno živilo.

Skrbno izbrano meso se predeluje izključno ob pravi lunini meni. Meso in slanina nista mleta, temveč rezana na kocke, poleg tega pa so pridobili tudi mednarodni certifikat BIO predelave. Izdelki zorijo v glineni zorilnici pod zemljo z uporabo naravnega prezračevanja in uravnavanja temperature. To omogoča hifam (žlahtna plesen), da prodrejo skozi ovitek do mesa, kjer sproščajo lipolitične in proteoloitične encime. S tem pomembno vplivajo na zorenje in izdelkom BioSing dajejo značilno uglajenost in žametni okus.

Scroll to Top