Chateau Climens

Chateau Climens

Château Climens je vinska klet v vasici Barsac, v Sauternesu na levem bregu reke Gironde, južno od Bordeauxa. V klasifikaciji Sauternes in Barsac iz leta 1885 je bil razvrščen kot prva rast. Climens je eden izmed le peščice pridelovalcev v Bordeauxu, ki pridelujejo svoja vina samo iz enega grozdja: Semillon. Vino zaznamujejo sveže citrusne note, belo cvetje in začimbe, ki s staranjem postajajo bolj medene in koncentrirane.

Semillon uspeva na tleh bogatih apnencem. Botritis se razvije na grozdju zaradi meglenih juter, vlage in toplejših popoldnevov, ki so značilni v mesecih pred trgatvijo.

Château Climens je v lasti družine Lurton od leta 1970, leta 1992 pa je posestvo prešlo pod nadzor Bérénice Lurto. Leta 2010 se je Climens začel ukvarjati z biodinamičnim vinarstvom in vinogradništvom, letnik 2014 pa je bil prvi v celoti certificiran kot biodinamični.

Kemična škropiva so nadomestili z naravnimi in rastlinskimi pripravki iz cvetov, kot sta kamilica in brin, ki jih gojijo na posestvu in sušijo na podstrešjih.

Scroll to Top