Orneallaia

Ornellaia

Ornellaia je edna najbolj pomembnih vinskih kleti v apelaciji Bolgheri na obali Toskane. Vinograd, ki meji na Sassacaio v obalni regiji Maremma v Toskani, uživa v nežnem morskem vetru, ki blaži poletno vročino, in je zaščiten s sosednjimi griči pred hladnimi zimskimi vetrovi. Tla so kompleksna mešanica aluvialnih, vulkanskih in morskih elementov, ki zagotavljajo dobro osnovo za tukaj posajene klasične sorte Bordeaux.

Po ročnem obiranju in skrbnem izboru se vsaka sorta in vsak vinogradni blok ločeno vinificira v rezervoarjih iz nerjavečega jekla.

Leto 2015 je prineslo izjavo o primernosti terroirja za odlično belo vino, z izdajo prvega (2013) letnika Ornellaia Bianco. Gre za cuvee z večino sauvignona blanca, pridobljenega iz treh majhnih posestnih vinogradov, za katere je bilo ugotovljeno, da dajejo posebej izrazito sadje.

Portfelj Ornellaie vključuje tudi Le Volte dell’Ornellaia, ki temelji na merlotu, Poggio alla Gazze dell’Ornellaia, belo vino na osnovi sauvignona blanc. Končno, Ornus dell’Ornellaia, Petit Manseng pozne trgatve.

Podjetje je leta 1981 ustanovil Marchese Lodovico Antinor. Prvo vino so pridelali leta 1985. Od leta 2002 do 2005 sta bila posest v solasti Robert Mondavi in Marchesi De Frescobaldi, od leta 2005 pa je Frescobaldi dokončni lastnik.

Scroll to Top