20 Years Old Tawny Port, Quinta do Infantado, 0,75 l

65,90 

Prepustite se zapeljati 20 years old Tawny portovcu s poudarjenimi aromami sušenega sadja – fig, rozin, marelic in oreščkov ter likerskih zaznav, ki se počasi sproščajo in razvajajo.

Razpoložljivost: 6 na zalogi

00453 00453 Categories ,

Prosojne barve z jantarnim odtenkom in oljnato teksturo.
Poudarjene note nam predstavijo sušeno sadje – fige, rozine, marelice, tudi lešnike in tobak, javorjev sirup, sladke začimbe in likerske note, ki se počasi sproščajo in razvajajo s cvetico, ki se neprenehoma razvija.
Okus je topel, mehkoben in sladek, umirjenih kislin in taninov ter polnega in obstojnega pookusa, ki nas zapelje z zaznavami javorjevega sirupa, medu in oreščkov.
VINOGRADI
Vinogradi razreda A (najvišja klasifikacija dežele Douro). Ta Tawny portovec je pridelan z grozdjem iz treh vinogradov območja Cima Corgo (Vale de Moinhos, Serra Douro in Serra de Cotas), ki se nahajajo na 280, 350 in 300 metrov nadmorske višine. Skupaj zasedajo deset hektarjev in so zasajeni v tleh iz skrilavca. Vsi vinogradi so obdelani po principih integrirane pridelave, s čimer želijo čim bolj zmanjšati negativne vplive na okolje.
PRIDELAVA
Ročno obrano grozdje so zbrali v 20 kg zabojčke in jih prepeljali v klet. Delno razpecljane grozde so položili v mehanske lagares in jih strli. Pričela se je delna in spontana alkoholna fermentacija, ki so jo ustavili z dotokom vinskega destilata. Vino je zorelo v 550-litrskih lesenih sodih (pipas), ki štejejo 50 in več let. Vino v sebi združuje več različnih letnikov, pri čemer je njihova povprečna starost 20 let.
UŽIVANJE
Tawny Port Quinta do Infantado lahko uživate takoj. Svetujemo, da steklenico postavite v pokončen položaj dve uri pred odprtjem, saj se lahko na njenem dnu naredi vsedlina. Serviramo ga pri 12 do 15 °C.
Gre za polsuh, uravnotežen in eleganten Portovec, ki bo odlična spremljava različnim sladicam.
ANALITIČNI PODATKI
Alkoholna stopnja: 20 % vol. Alc.
pH: 3,50
Skupni ekstrakt: 132,1 g/L
Skupni sladkorji: 103 g/L

Teža 1,5 kg
Regija

Porto

Sorta

zvrst rdečih lokalnih sort

Hiša

Quinta do Infantado

Alkoholna stopnja

20 %

Priporočena temperatura

16–18 °C

Potencial staranja

10–15 let

Stil vina

Desertno rdeče vino

Prostornina

0,75 l

Ujemanje s hrano

samostojno, različne kompleksne sladice

Država

PORTUGALSKA

Barva

Granatno rdeča

Quinta do Infantado

Quinta do Infantado je zgodovinska posest, ki je v lasti družine Roseira že več kot stoletje. Gre za prave legende, ki so leta 1979 pokrenili vinsko revolucijo v pridelavi porto vina, saj so prvi pričeli s stekleničenjem portovcev na posesti v Douru. Do takrat so morali vsa vina namenjena portovcem prodati trgovcem v Vila Nova de Gaia, ti pa so skrbeli za prodajo pod svojimi imeni. Leta 1990 pa, kot prvi v dolini, pričnejo s konverzijo v ekološko pridelavo. Ime “Infantado” izhaja iz “Infante” (portugalsko za “prestolonaslednik”) saj je bila portugalska kraljeva družina tista, ki je zgradila vinsko klet leta 1816 in jo uporabljala kot rezidenca za pobiranje davkov v obliki grozdja in vina, ki so jim ga prinesli domači pridelovalci. João Roseira zdaj skrbi za vinograde in skupaj z družino in prijatleji skrbi za pridelavo vina. Posest obsega 46 hektarjev in se nahaja na območju Covas do Douro v Cima Corgo, na severnem bregu reke Douro. Vsi vinogradi so, zaradi svojih odličnih leg, uvrščeni v razred A in uspevajo na nadmorski višini od 150 do 350 metrov. Grozdje, ki se uporablja za portovce Infantado, prihaja iz mešano zasajenih vinogradov, ki so stari tudi do 100 let. Ti dajejo zelo majhen pridelek in zelo koncentrirano grozdje, ki je idealno za pridelavo portovca. Quinta do Infantado ponuja vrsto portovcev, ki se od komercialno bolj poznanih razlikujejo v svojem “vinskem” stilu. Večini portovcev dovolijo, da že v lagares (odprti bazeni v katerih mehanske noge strejo grozdje) pokrene spontana alkoholna fermentacija, ki jo ustavijo z dodatkom 77 % odstotkov vinskega destilata. Njihovi portovci so še vedno sladki, a sodijo v polsuho (medium-dry) kategorijo. Pridelujejo široko paleto vin; od koncentriranega in nefiltriranega Late Bottled Vintage do bogatega in uravnoteženega Vintage Porta in okusnega, oreščkastega 10-Year-Old Tawny. White Port je pridelan iz sort Gouveio, Rabigato, Viosinho in Moscatel Galego in ga odlikujejo citrusi, z dobro uravnoteženo sladkobo. Razvrsti po priljubljenosti

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top