Amfora Penina, Tomac, 0,75 l

36,90 

Okusite odličen Amfora Brut Nature N.V., Tomac, vino pridelano po posebni metodi s fermentacijo v glinenih posodah. Ponuja neverjetno globino in kompleksnost, ki izhaja iz šestmesečne maceracije v glini. Note praženega, karamele, oreščkov, pomarančne lupine in globoke zlate barve.

Razpoložljivost: 7 na zalogi

00774 00774 Categories , Tag

Gre za vino, ki ga je težko najti, saj je pridelano po posebni metodi s fermentacijo v glinenih posodah. Povpraševanje po tem penečem vinu je izjemno in zato je skorajda vedno takoj razprodano.
Je vino, ki bo vaša pričakovanja temeljito zasukalo, saj ponuja neverjetno globino in kompleksnost, ki izhaja iz šestmesečne maceracije v glini. Note praženega, karamele, oreščkov, pomarančne lupine in globoka zlata barva, v kateri se odsevajo številne perlice vas ne bodo pustile ravnodušne!
Sortna sestava: 50 % stare plešivičke sorte, 50 % chardonnay

Teža 1,5 kg
Prostornina

0,75 l

Regija

Kontinentalna Hrvaška

Stil vina

Lažje peneče vino

Priporočena temperatura

4–6 °C

Potencial staranja

5–10 let

Sorta

50 % stare plešivičke sorte, 50 % chardonnay

Letnik

neletniški

Hiša

Tomac

Alkoholna stopnja

12.5 %

Država

HRVAŠKA

Vinifikacija

Spontana fermentacija osnovnega vina s 6 mesečnim zorenjem osnovnega vina v glinenih posodah – kvevri (amfore), za tem 3 leta zorenja v steklenici.

Ujemanje s hrano

Losos, sashimi, carpaccio bele ribe, surovi rakci, testenine z morskimi sadeži, bruskete.

Barva

Zlato rumena

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Amfora Penina, Tomac, 0,75 l”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Tomac

Vinogradi družine Tomac ležijo na pobočjih vinogradov Plešivica-Okić, na čudovitih legah v obliki amfiteatra, obrnjenih proti jugu. Družina Tomac se ukvarja z vinarstvom že več kot 100 let, v lasti imajo 9 hektarjev vinogradov, zasajenih s sortami renski rizling, chardonnay, sauvignon, rumeni plavec, rdeči veltlinec, modri pinot in drugimi starimi plešivskimi sortami. Vsa vina so pridelana izključno iz grozdja lastnih vinogradov, ki so starejši od 80 let. Glavnino njihove ponudbe obsegajo peneča vina (približno 70 %), mirna vina in bela macerirana vina, zorjena v gruzinskih amforah – kvevrih. Njihova edinstvenost se kaže že pri vinifikaciji, saj uporabljajo zgolj hrastove sode in glineno posodo. Vsa vina fermentirajo z avtohtonimi, lastnimi kvasovkami. Letno pridelajo približno 50.000 steklenic. Pridelava vina v amforah je izjemno redka, saj je sama izdelava posode pravo umetniško delo. Vsaka amfora je izdelana ročno na Kavkazu. Pravih starih mojstrov za izdelavo amfor je le nekaj, zunaj gruzinske meje je obstaja le ducat vinarjev, ki posedujejo amfore in v njih zorijo vina. Družina Tomac je ena izmed njih. Skupno imajo 9 amfor, v katerih fermentirajo večinoma vsa mirna bela vina in modri pinot. Za družino vinarstvo pomeni življenje, je ljubezen do narave, vinske trte in vina kot rezultat skupnih moči. Tomac vina so iskrena in kot taka prepoznavna na hrvaški vinski sceni in v svetu. Leta 2018 so v sodelovanju z najboljšo italijansko učiteljico biodinamike Michele Lorenzetti začeli uporabljati biodinamiko za vse njihove vinograde in tako postali edina biodinamična klet na hrvaškem. V vinogradu in kleti so vedno delovali po načelih naravne pridelave, pravijo pa, da je bila usmeritev v biodinamično pridelavo njihova najboljša življenjska odločitev. Naj vas pristnost, inetnzivnost in eleganca vin Tomac očarajo tako kot so nas.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top