Château de Beaucastel

Château Latour je ena od najbolj slavnih posesti v Bordeauxu – in na svetu. Nahaja se v jugovzhodnem kotu komune Pauillac na meji Saint-Juliena v Médoc. V klasifikaciji iz leta 1855 je dobilo Premier cru naziv in kmalu postalo eden najbolj iskanih in prestižnih pridelovalcev vina na svetu. Posest prideluje močno strukturirana vina, s prevladujočim deležem cabernet sauvignona, ki jih lahko staramo več desetletij.

Območje je poseljeno že od leta 1331, z utrdbo in garnizono za varovanje izliva. Takrat je tu več majhnih posestev pričelo gojiti vinsko trto, vino s tega mesta pa je pridobilo priznanje pri Montaigneju že v 16. stoletju. Prvotni stolp ne obstaja več; znameniti stolp na etiketi je bil zasnovan kot golobje zatočišče in zgrajen okoli leta 1620.

Razvoj Latourja kot enotne posesti je posledica dolgega neprekinjenega obdobja povezanega družinskega lastništva rodbine de Ségur, ki je povezano tudi z Moutonom in Calon-Ségur. To se je začelo leta 1670 in je trajalo 290 let, čeprav je bil po francoski revoluciji Latour razdeljen in v celoti ponovno združen šele leta 1841.

Dvorec je od leta 1993 v lasti francoskega milijarderja Françoisa Pinaulta in spada pod okrilje njegovega holdinga Groupe Artemis. Druge pomembne posesti Artemis vključujejo burgundski Le Clos de Tart (v Morey-Saint-Denisu) in Domaine d’Eugénie (v Vosne-Romanée), Château-Grillet v Condrieu in posestvo Araujo v dolini Napa.

Posestvo Latour je leta 2012 povzročilo polemiko, ko je objavilo, da ne bo več sodelovalo v kampanji En Primeur in še vedno ne daje znakov, da bi svojo odločitev spremenilo.

Za njih je značilno, da v vinogradu prevladuje cabernet sauvignon, ki predstavlja okoli 80 odstotkov zasaditev. Večino preostanka predstavlja merlot, manjše pa tudi cabernet franc in petit verdot.

Glavno vino je pridelano samo iz vinogradniških parcel, ki obkrožajo dvorec in so prikazane na načrtu posesti iz leta 1759. Starost vinske trte v teh predelih je okoli 60 let.

Scroll to Top