Château Latour

Château Léoville-Las Cases se nahaja v apelaciji Saint-Julien v Bordeauxu. Leta 1855 so ga uvrstili v “second growth (cru duxieme)” klasifikacijo. V vinih Château Léoville-Las Cases prevladuje cabernet sauvignon, z manjšim deležem merlota in cabernet franca.

Zgodovina posesti sega v sredino 17. stoletja, ko je bilo del veliko večjega posestva. Med francosko revolucijo (1789-1799) je bilo razdeljeno na dva dela (manjši del je postal Château Léoville Barton). Leta 1840 je bilo prvotno posestvo ponovno razdeljeno, pri čemer je nastal Château Léoville-Poyferre.

Obsega 98 hektarjev vinogradov, zasajenih s 66 odstotkov cabernet sauvignona, 24 odstotkov merlota, 9 odstotkov cabernet franca in 1 odstotek petit verdota. Tla v vinogradih so večinoma prodnata na podlagi iz peska in gline. Na nekaterih območjih glina doseže tudi površje. Bližina Gironde blaži vremenske ekstreme, zmanjšuje tveganje zmrzali in omogoča, da grozdje dozori prej kot vinogradi v notranjosti. Trte so v povprečju stare 40 let.

Léoville-Las Cases prdeluje tri vina, vsa rdeča. Pripisujejo mu, da je bil eden prvih pridelovalcev Bordeauxa, ki je leta 1902 izdal drugo vino imenovano Clos du Marquis. Vino je sicer pridelano iz ločenega vinograda. Pravo drugo vino, Le Petit Lion du Marquis de Las Cases, je izšlo leta 2007 in je vino, v katerem prevladuje merlot, narejeno iz mlajših trt, ki še niso pripravljene za grand vin.

Domaines Delon, lastniki posestva, imajo v lasti tudi Château Potensac v Medocu in Château Nénin v Pomerolu.

Scroll to Top