Chateau Latour, 2012, Pauillac, 0,75 l

680,00 

Okusite slavni Château Latour! Premier cru vino globoke rubinaste barve s čudovito intenzivnostjo. Nos je saden, prefinjen, zrel in izrazit. Na okusu je vino zaokroženo in gladko, pikantno in zelo aromatično. Prijetno se razvija proti slastnemu finalu s finimi tanini.

Razpoložljivost: 2 na zalogi

00625 00625 Categories ,

Leto 2012 je bilo precej pozno, v znamenju spomladanskih padavin, ki mu je proti koncu sezone sledilo podaljšano suho obdobje. V petih zimskih mesecih je bilo bistveno manj dežja kot običajno, temperature so bile mile, razen v izredno mrzli prvi polovici februarja. Brstenje se je pričelo 3. aprila, ki je bil sicer še posebej moker mesec.

Na srečo se je julija in naprej v avgustu vreme zelo posušilo. 14. avgusta so zabeležili sredino rodnega cikla. Te suhe in zmerno vroče vremenske razmere so zagotovile počasno zorenje, kar je ugodno vplivalo na koncentracijo kislin. Vendar je bilo na nekaterih parcelah, občutljivih na vodni stres, opaziti, da je trta trpela zaradi vročine.

Letnik 2012 je zvrst 90,2 % cabernet sauvignon, 9,6 % merlot in 0,2 % petit verdot.

Barva je temna s čudovito intenzivnostjo. Nos je saden, prefinjen, zrel in izjemno izrazit. Na okusu je vino zaokroženo in gladko, pikantno in zelo aromatično. Prijetno se razvija proti slastnemu finalu s finimi tanini.

Ocene:
– Falstaff: 93 / 100
– Robert Parker The Wine Advocate: 96 / 100
– Tim Atkin: 97 / 100
– Wine Spectator: 95 / 100

Teža 1,5 kg
Regija

Bordeaux

Sorta

90,2 % cabernet sauvignon, 9,6 % merlot, 0,2 % petit verd.

Hiša

Chateau Latour

Alkoholna stopnja

13 %

Priporočena temperatura

14–16 °C

Država

FRANCIJA

Potencial staranja

neomejeno

Stil vina

Klasično rdeče vino

Letnik

2012

Prostornina

0,75 l

Vinifikacija

Fermentacija z maceracijo pri kontroliranih temperaturah, 20 – 26 mesečno zorenje v novih barrique sodčkih iz francoskega hrasta.

Ujemanje s hrano

govedina, divjačina, svinjina, srednje zreli in zreli siri

Barva

Rubinasto rdeča

Château Latour

Château Léoville-Las Cases se nahaja v apelaciji Saint-Julien v Bordeauxu. Leta 1855 so ga uvrstili v “second growth (cru duxieme)” klasifikacijo. V vinih Château Léoville-Las Cases prevladuje cabernet sauvignon, z manjšim deležem merlota in cabernet franca. Zgodovina posesti sega v sredino 17. stoletja, ko je bilo del veliko večjega posestva. Med francosko revolucijo (1789-1799) je bilo razdeljeno na dva dela (manjši del je postal Château Léoville Barton). Leta 1840 je bilo prvotno posestvo ponovno razdeljeno, pri čemer je nastal Château Léoville-Poyferre. Obsega 98 hektarjev vinogradov, zasajenih s 66 odstotkov cabernet sauvignona, 24 odstotkov merlota, 9 odstotkov cabernet franca in 1 odstotek petit verdota. Tla v vinogradih so večinoma prodnata na podlagi iz peska in gline. Na nekaterih območjih glina doseže tudi površje. Bližina Gironde blaži vremenske ekstreme, zmanjšuje tveganje zmrzali in omogoča, da grozdje dozori prej kot vinogradi v notranjosti. Trte so v povprečju stare 40 let. Léoville-Las Cases prdeluje tri vina, vsa rdeča. Pripisujejo mu, da je bil eden prvih pridelovalcev Bordeauxa, ki je leta 1902 izdal drugo vino imenovano Clos du Marquis. Vino je sicer pridelano iz ločenega vinograda. Pravo drugo vino, Le Petit Lion du Marquis de Las Cases, je izšlo leta 2007 in je vino, v katerem prevladuje merlot, narejeno iz mlajših trt, ki še niso pripravljene za grand vin. Domaines Delon, lastniki posestva, imajo v lasti tudi Château Potensac v Medocu in Château Nénin v Pomerolu.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top