Chateau Cheval Blanc 2012, Saint-Emilion, 0,75 l

633,00 

Ta letnik je že od samega začetka kompleksen in ima impresivno paleto arom in okusov. Zaznamo rdeče in črno sadje ter nežne cvetlične note. Svežina mete in mineralnost krede zaokrožijo aromatični užitek. Vino ima precizen in intenziven okus.

Razpoložljivost: 3 na zalogi

00629 00629 Categories ,

Letnik 2012 razvije impresivno paleto arom in okusov. Barva je globoka, rubinasto rdeča s škrlatnim odtenkom. Nos izkazuje veliko aromatično čistost in osupljivo kompleksnost: rdeče sadje (malina, češnja), črno sadje (džem iz črnega ribeza, borovnice) in nežne cvetlične odtenke (vrtnica in vijolica). Svežina (meta in evkaliptus) in mineralnost (grafit, kreda) zaokrožujeta živahen aromatični profil. Šopek je precej edinstven: izjemno čist, hrasta pa sploh ni opaziti – znak odličnega letnika. Vino ima precizen in intenziven okus. Polno telo je koncentrirano, s čvrstim taninom, ki je izjemno bogat. Elegantno teksturo spremljajo sveži, kompleksni okusi. Neverjetna dolžina vina je hkrati bogata in občutljiva. Pravzaprav se zdi, da se vino dvigne v intenzivnosti in se nato neopazno in postopno umakne.

Vino je zvrst 53 % merlota, 45 % cabernet franca in 2 % cabernet sauvignona. Vino je, po 23 – 31 dnevni maceraciji, 16 – 17 mesecev zorelo v novih barrique sodčkih iz francoskega hrasta.

Mesec april je bil hladen in zelo moker. Maj in junij sta bila bolj blaga, vendar je deževalo vse do 15. julija. Nato je nastopilo dolgo obdobje lepega, zelo suhega vremena. Celotna rastna sezona v letu 2012 je bila zelo podobna letu 2000: prva polovica je bila deževna, druga polovica pa zelo suha. Poleg tega so temperaturni vzorci za oba letnika presenetljivo podobni. Povprečna temperatura v vegetativnem ciklu v letu 2012 je bila 18,5 °C, torej 0,6 °C nad povprečjem.

Ocene:
– Wine Enthusiast: 96 / 100
– Robert Parker The Wine Advocate: 96 / 100
– Wine Spectator: 93 / 100

Teža 1,5 kg
Regija

Bordeaux

Sorta

53% merlot, 45% cabernet franc in 2% cabernet sauvignon

Hiša

Chateau Cheval Blanc

Alkoholna stopnja

13.5 %

Priporočena temperatura

14–16 °C

Država

FRANCIJA

Potencial staranja

neomejeno

Stil vina

Bogato rdeče vino

Letnik

2012

Prostornina

0,75 l

Vinifikacija

23 – 31 dni maceracije s fermentacijo, 16 – 17 mesecev zorenja v novih barrique sodčkih iz francoskega hrasta

Ujemanje s hrano

govedina, divjačina, svinjina, srednje zreli in zreli siri

Barva

Rubinasto rdeča

Château Cheval Blanc

Château d’Yquem je posest v okrožju Sauternes v Bordeauxu, kjer pridelujejo nedvomno najbolj znano desertno vino na svetu. To je bil edini dvorec območja Sauternes, ki je bil v uradni klasifikaciji iz leta 1855 ocenjen kot Premier Cru Supérieur in ima ustrezno ceno. Posestvo Yquem, je bilo v srednjem veku v lasti angleškega kralja. Tu pridelujejo vino pozne trgatve vsaj od poznih 1500-ih. 113 hektarjev vinograda se nahaja na najvišjem hribu v Sauternesu. Tla so tu idealna za pridelavo sladkega vina – topla, suha vrhnja zemlja iz prodnikov in gramoza leži na plasti ilovice, ki zadržuje vodo in pomaga pri razvoju plemenite gnilobe. Vinograd Yquem je zasajen s približno 75 odstotkov semillona in 25 odstotkov sauvignon blanca. Skupina okoli 150 strokovno usposobljenih nabiralcev vsako leto večkrat opravi prehode skozi vinograd in obere le popolnoma botritizirane jagode. Pridelki so zelo nizki – približno 900 litrov na hektar ali približno en kozarec na trto. V kleti grozdje stisnejo trikrat ali štirikrat, pri čemer naraščajoči pritiski povzročijo manjše količine, vendar višje ravni sladkorja. Yquem fermentira v novih hrastovih sodih za največji nadzor nad majhnimi serijami. Cilj je pridelati vino s 13,5 vol. % alkohola za vino s 120 do 150 gramov preostalega sladkorja na liter. Vsebnost alkohola se lahko razlikuje za približno 1 odstotek, odvisno od ravni sladkorja. Posamezne serije, organizirane po dnevu obiranja, se ločeno starajo šest do osem mesecev, nato pa se opravi prva selekcija in preliminarni assemblage. Po približno 20 nadaljnjih mesecih staranja se sodi ponovno okušajo, končno vino pa je pridelano iz najboljših serij. V povprečju se vsako leto pridela okoli 65.000 steklenic, čeprav se v slabih letnikih celoten pridelek anonimno razproda (to se je zgodilo devetkrat v 20. stoletju). Yquem lahko pokaže rumeno sadje, mandarino, toast in vanilijo, ko je mlad, in s starostjo razvije bogato kompleksnost. V vrhunskih letnikih se lahko stara 50 let ali več. Yquem pripravlja tudi suh Bordeaux Blanc, imenovan Y. Ta je narejen predvsem iz sauvignona blanca, pobranega na začetku trgatve, z manjšimi količinami semillona z malo botritisa. Posestvo je bilo v lasti družine Lur-Saluces od leta 1785 do leta 1999, ko je bilo prodano LVMH.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top