Chateau Leoville Las Cases, 2019, Saint-Julien, 0,75 l

361,00 

Za nekatere je to najboljše vinsko v Saint-Julienu! Château Léoville Las Cases je eden od treh Léovilleov in je največji s 97 hektarji. Čeprav je 2-eme Cru Classe, mnogi menijo, da lahko konkurira najboljšim. Cvetica je intenzivna, sadna, zaznamo črni ribez, borovnice, gozdno podrast, usnje, sladke začimbe in sladki koren. V zaključku najdemo sladki koren, usnje, čokolado in črne tartufe. Okus je intenziven, plemenit ter dolgo obstojen.

Razpoložljivost: 6 na zalogi

Gre za zvrst iz 79 % cabernet sauvignon, 11 % merlot in 10 % cabernet franc

Za nekatere je to najboljše vinsko v St-Julienu. Château Léoville Las Cases je eden od treh Léovilleov in je največji s 97 hektarji. Čeprav je 2-eme Cru Classé, mnogi menijo, da lahko konkurira najboljšim.

Konec zime je prinesel blage temperature, sledila je vlažna in hladna pomlad. Poletne razmere so bile suhe in vroče, a še vedno znotraj desetletnega povprečja. Trte so imele koristi od dobrega hidričnega stresa, ki ga prinašajo ugodne toplotne amplitude pred trgatvijo, za optimalno zorenje in koncentracijo kislin.

Globoke, rubinasto rdeče barve ter goste teksture.

Cvetica je intenzivna, sadna, zaznamo črni ribez, borovnice, gozdno podrast, usnje, sladke začimbe in sladki koren. V zaključku pa tudi sladki koren, usnje, čokolado in črne tartufe.

Okus je mehah, a tudi mladostno svež z žametnimi tanini. Okus je intenziven, plemenit ter dolgo obstojen. Struktura pa krepka. Vino, za katerega priporočamo dekantacijo nekaj ur pred uživanjem, saj bo svoj plemeniti karakter izrazilo s časom.

Ocene:
– Anthocyanes – Yohan Castaing: 98 – 100 / 100
– Robert Parker – Robert Parker’s Wine Advocate: 97 – 99 / 100
– Cellartracker: 96 / 100

Teža 1,5 kg
Prostornina

0,75 l

Regija

Bordeaux

Stil vina

Klasično rdeče vino

Priporočena temperatura

14–16 °C

Potencial staranja

neomejeno

Sorta

79 % cabernet sauvignon, 11 % merlot, 10 % cabernet franc

Letnik

2019

Hiša

Chateau Leoville las Cases

Alkoholna stopnja

14 %

Država

FRANCIJA

Vinifikacija

Fermentacija z maceracijo pri kontroliranih temperaturah, 18 – 20 mesecev zorenja v barrique sodčkih (90 % novih)

Ujemanje s hrano

govedina, divjačina, svinjina, srednje zreli in zreli siri

Barva

Rubinasto rdeča

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Chateau Leoville Las Cases, 2019, Saint-Julien, 0,75 l”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Château Leoville las Cases

Château Léoville Poyferré je vinsko posestvo v komuni Saint-Julien iz Haut-Médoc, severno od mesta Bordeaux. V klasifikaciji iz leta 1855 je bila umeščena v drugi kakovostni rang (cru deuxieme) in velja po stilu za najmehkejšega od treh Léovilleov. Vendar pa je v zadnjih desetletjih vino, v katerem prevladuje cabernet sauvignon, pridobilo na strukturi in gostoti. Posestvo leži v osrčju apelacije Saint-Julien, s kletmi v vasi Saint-Julien-Beychevelle, poleg Léoville-Las Cases in severno od Langoa-Bartona (kjer pridelujejo vino Léoville Barton). Vsi trije vinogradi Léoville so bili nekoč del istega posestva, ki je bilo sredi 18. stoletja po smrti lastnika razdeljeno na tri. Léoville Poyferré je ime dobilo v 1840-ih po baronu Jean-Marie de Poyferréju, ki je posestvo pridobil s poroko. Po nizu menjav lastnikov, vključno z Edouardom Lawtonom (volk njegovega družinskega grba še danes krasi oznake Léoville Poyferré), je posestvo leta 1920 pridobila družina Cuvelier. Na 80 hektarjih vinograda je zasajenih 63 odstotkov cabernet sauvignona s 25 odstotki merlota, sedem odstotkov petit verdota in pet odstotkov cabernet franca. Prodnata tla trti zagotavljajo dobro drenažo, kar zmanjša dovzetnost do bolezni in blagodejno koncentrira sadež. V kleti grozdje hladno macerirajo za povečanje barvnega ekstrakta in aromatične čistosti. Fermentacija poteka pri kontroliranih temperaturah, v inox posodah. Vino Château Léoville Poyferré se stara v barrique sodčkih 18-20 mesecev, delež novega hrasta pa se je v zadnjih nekaj desetletjih povečal.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top