Chateau Margaux, 2009, 0,75 l

1.002,00 

Chateau Margaux – Premier Grand Cru vino, ki ne rabi predstavitve. Po besedah lastnikov gre verjetno za enega najboljših letnikov vina Chateau Margaux! Cvetica je intenzivna in fina. Zaznavamo borovnice, robidnico, murvo in rdeče cvetje. Zaznamo tudi gozdno podrast, grafit, dimno noto, sledi zaznava sandalovine, tobaka in začimb.

Razpoložljivost: 1 na zalogi

00626 00626 Categories ,

Po besedah lastnikov gre verjetno za enega najboljših letnikov vina Chateau Margaux!

Ustekleničenega je bilo zgolj 36 % celotnega pridelka. Kljub temu je mati narava leta 2009 presegla samo sebe. Največjim terroirjem, ne glede na sorto grozdja, je omogočila, da jagode dosežejo izjemno zrelost in zagotovijo vino čudovite koncentracije, finosti, ravnotežja in svežine. Cabernet (87 % mešanice) je brez primerjave, razen letnika 2005, je pa bolj nežen. Edini dve seriji merlota, ki sta bili ohranjeni (9 %) sta popolnoma brez primere. Kar zadeva cabernet franc (2 %) in petit verdot (2 %), sta se izkazala na najvišji ravni. Château Margaux iz leta 2009 je letnik brez primere v svoji taninski moči in polnosti (spominja na leto 2005) in mehkosti (spominja na leto 1990). In ker je njegova alkoholna stopnja komaj višja od 13, ostane njegov zaključek svež, okusen in presenetljivo dolg. Kdaj ga piti? To je vprašanje, na katerega je težko odgovoriti, saj že prinaša toliko užitka, a s tako ogromnim potencialom.

Po mrzli, suhi zimi je aprila postalo deževno in hladno, kar je povzročilo precej pozno brstenje in nekoliko počasno rast poganjkov vinske trte. Od 1. maja pa so temperature precej narasle in se ustalile nad sezonskimi normami, ne da bi nikoli dosegle previsoke vrednosti. To je omogočilo hitro in uspešno cvetenje, ki je obetalo zelo enakomerno zorenje jagod.

Takrat se je začela pojavljati suša, čeprav v teh prvih dneh nismo vedeli, kako huda in dolga bo v resnici. Zelo malo letnikov (razen letnika 2005) je bilo tako suhih. Od 10. julija do konca trgatve 14. oktobra skoraj ni deževalo!

Tako suho vreme je še posebej ugodno za velike terroirje, ki lahko uravnavajo oskrbo vinske trte z vodo, in tudi za cabernet sauvignon, ker ga suša manj prizadene kot merlot. Kljub temu so nekatere trte, zasajene v lažjih in manj ilovnatih tleh, s težavo dosegale popolno dozorevanje.

Medtem ko je bilo v teh zelo suhih mesecih nekaj zelo vročih dni, so bile noči precej hladne. Ta kontrast je pomagal, da so se tanini in antociani koncentrirali v kožice rdeče barve.

Letnik je zvrst iz 87 % cabernet sauvignon, 9 % merlot, 2% cabernet franc in 2 % petit verdot.

Vino je globoke, neprosojne rubinasto rdeče barve in goste teksture.

Cvetica je intenzivna in fina. Zaznavamo borovnice, robidnico, murvo in rdeče cvetje. Zaznamo tudi gozdno podrast, grafit, dimno noto, sledi zaznava sandalovine, tobaka in začimb. Okus je intenziven, mehkoben. Tanini so še žametasti in poudarjeni, svežina mladostna. Okus je zaokrožen, radosten, telo krepko, tekstura deluje kremasto. Aromatske zaznave se v ustih ponovijo in prepletajo v izjemno obstojen, plemenit pookus.

Ocene:
– Falstaff: 98 / 100
– Robert Parker The Wine Advocate: 98 / 100
– Tim Atkin: 98 / 100

Teža 1,5 kg
Regija

Bordeaux

Sorta

87 % cab. sauvignon, 9 % merlot, 2% cab.franc, 2 % petit ver

Hiša

Chateau Margaux

Alkoholna stopnja

13.5 %

Priporočena temperatura

14–16 °C

Država

FRANCIJA

Potencial staranja

do 80 let

Stil vina

Bogato rdeče vino

Letnik

2009

Prostornina

0,75 l

Vinifikacija

15 dni zorenja v barrique sodih iz francoskega hrasta (10 % novih, 90 % drugič rabljenih)

Ujemanje s hrano

govedina, divjačina, svinjina, srednje zreli in zreli siri

Barva

Rubinasto rdeča

Château Margaux

Château Montrose je priznana in priljubljena posest, ki se nahaja v apelaciji Saint-Estèphe v severni regiji Médoc v Bordeauxu. Posestvo je bilo uvrščeno kot “second-growth (cru deuxieme)” v Bordeaux klasifikaciji iz leta 1855 in velja za eno najboljših posesti tega razreda. Vinu Montrose mnogi pripisujejo utelešenje apelacije in je znano po svoji strukturi, ki s staranjem razvije izjemno eleganco. Grand vin je sestavljen v glavnini iz cabernet sauvignona z nekaj merlota, je običajno globoko obarvan, močan in čvrst, ko je mlad, vendar ima izjemen potencial staranja. Drugo vino je La Dame de Montrose; tretji je Saint-Estèphe de Château Montrose. Vinograd je velik 95 hektarjev in je, nekoliko nenavadno za sodobni Bordeaux, sestavljen iz enega kosa. Nahaja se na izpostavljenem mestu globokega, grobega gramoza s peskom in malo gline, s pogledom na reko Girondo. Neposredna bližina vode blaži pomladno zmrzal in hladi vinograde v vročih poletnih dneh. Gramoz v tleh ohranja dnevno toploto do večera in tako pripomorejo k zorenju.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top