Chateau Cheval Blanc, 2007, Saint-Emilion, 0,75 l

545,00 

Okusite najslavnejše vino Saint Emiliona – Cheval Blanc. Cheval Blanc iz leta 2007 se ponaša z rubinasto rdečo barvo z granatnim odtenkom. Ima prefinjene arome rdečega jagodičevja, usnja, železnega filca in pomarančne lupine. Okus je poln z žametastim taninom.

Razpoložljivost: 1 na zalogi

00627 00627 Categories ,

Cheval Blanc iz leta 2007 se ponaša z rubinasto rdečo barvo z granatnim odtenkom. Ima prefinjene arome rdečega jagodičevja, usnja, železnega filca in pomarančne lupine. Okus je poln z žametastim taninom. Prevladajoči delež cabernet franca tvori hrbtenico tega vina in mu daje note paprike in sladkih začimb v oprijemljivem zaključku.

Vreme v letu 2007 je v vinogradu ves čas klicalo po skrbni pozornosti, pa tudi na zeleno obrezovanje. Po izjemno toplem aprilu se je vreme od maja začelo slabšati. Julij je bil hladen in moker, v začetku avgusta je sledilo suho obdobje, nato pa plohe konec tega meseca. Septembra se je vrnilo lepo vreme s tremi tedni idealnih razmer: vročimi dnevi in hladnimi noči.

Vino je zvrst 53 % cabernet franca in 47 % merlota. Vino je, po 15 – 26 dnevni maceraciji, 16 – 17 mesecev zorelo v novih barrique sodčkih iz francoskega hrasta.

Ocene:
– Wine Spectator: 91 / 100
– CellarTracker: 92 / 100
– Gilbert & Gaillard: 97 / 100

Teža 1,5 kg
Regija

Bordeaux

Sorta

53 % cabernet franc, 47 % merlot

Hiša

Chateau Cheval Blanc

Alkoholna stopnja

13 %

Priporočena temperatura

16 – 20°C

Država

FRANCIJA

Potencial staranja

10–15 let

Stil vina

Bogato rdeče vino

Letnik

2007

Prostornina

0,75 l

Vinifikacija

15 – 26 dni maceracije s fermentacijo, 16 – 17 mesecev zorenja v novih barrique sodčkih iz francoskega hrasta

Ujemanje s hrano

govedina, divjačina, svinjina, srednje zreli in zreli siri

Barva

Rubinasto rdeča

Château Cheval Blanc

Château d’Yquem je posest v okrožju Sauternes v Bordeauxu, kjer pridelujejo nedvomno najbolj znano desertno vino na svetu. To je bil edini dvorec območja Sauternes, ki je bil v uradni klasifikaciji iz leta 1855 ocenjen kot Premier Cru Supérieur in ima ustrezno ceno. Posestvo Yquem, je bilo v srednjem veku v lasti angleškega kralja. Tu pridelujejo vino pozne trgatve vsaj od poznih 1500-ih. 113 hektarjev vinograda se nahaja na najvišjem hribu v Sauternesu. Tla so tu idealna za pridelavo sladkega vina – topla, suha vrhnja zemlja iz prodnikov in gramoza leži na plasti ilovice, ki zadržuje vodo in pomaga pri razvoju plemenite gnilobe. Vinograd Yquem je zasajen s približno 75 odstotkov semillona in 25 odstotkov sauvignon blanca. Skupina okoli 150 strokovno usposobljenih nabiralcev vsako leto večkrat opravi prehode skozi vinograd in obere le popolnoma botritizirane jagode. Pridelki so zelo nizki – približno 900 litrov na hektar ali približno en kozarec na trto. V kleti grozdje stisnejo trikrat ali štirikrat, pri čemer naraščajoči pritiski povzročijo manjše količine, vendar višje ravni sladkorja. Yquem fermentira v novih hrastovih sodih za največji nadzor nad majhnimi serijami. Cilj je pridelati vino s 13,5 vol. % alkohola za vino s 120 do 150 gramov preostalega sladkorja na liter. Vsebnost alkohola se lahko razlikuje za približno 1 odstotek, odvisno od ravni sladkorja. Posamezne serije, organizirane po dnevu obiranja, se ločeno starajo šest do osem mesecev, nato pa se opravi prva selekcija in preliminarni assemblage. Po približno 20 nadaljnjih mesecih staranja se sodi ponovno okušajo, končno vino pa je pridelano iz najboljših serij. V povprečju se vsako leto pridela okoli 65.000 steklenic, čeprav se v slabih letnikih celoten pridelek anonimno razproda (to se je zgodilo devetkrat v 20. stoletju). Yquem lahko pokaže rumeno sadje, mandarino, toast in vanilijo, ko je mlad, in s starostjo razvije bogato kompleksnost. V vrhunskih letnikih se lahko stara 50 let ali več. Yquem pripravlja tudi suh Bordeaux Blanc, imenovan Y. Ta je narejen predvsem iz sauvignona blanca, pobranega na začetku trgatve, z manjšimi količinami semillona z malo botritisa. Posestvo je bilo v lasti družine Lur-Saluces od leta 1785 do leta 1999, ko je bilo prodano LVMH.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top