Chateau Leoville Poyferre, 2015, Saint-Julien, 0,75 l

134,00 

Intenzivne in fine arome izražajo koncentrirane note črnega jagodičevja, vključno s črnim ribezom, borovnicami, notami toasta, sledijo zaznave cedre in evkaliptusa, ki dodajo pridih svežine.

Razpoložljivost: 5 na zalogi

Vino ima globoko, neprosojno rubinasto rdečo barvo. Intenzivne in fine arome izražajo koncentrirane note črnega jagodičevja, vključno s črnim ribezom, borovnicami, notami toasta, sledijo zaznave cedre in evkaliptusa, ki dodajo pridih svežine.

V ustih deluje krepko in obilno, tanini so žamestasti in mladostni. Arome se potrjujejo tudi v ustih: črni ribez, nota hrasta, toasta. Ta navdušujoči letnik ponuja izjemno aromatično obstojnost s svežim zaključkom.

Gre za zvrst iz 67 % cabernet sauvignon, 27 % merlot, 3 % cabernet franc in 3 % petit verdot.

Ocene:
– The wine doctor: 97 / 100
– Lisa Perotti-Brown – The Wine Advocate: 95+ / 100
– Jancis Robinson: 17+ / 20

Teža 1,5 kg
Prostornina

0,75 l

Regija

Bordeaux

Stil vina

Klasično rdeče vino

Priporočena temperatura

14–16 °C

Potencial staranja

neomejeno

Sorta

67% cab. sauv., 27% merlot, 3% cab. franc, 3% petit verdot

Letnik

2019

Hiša

Chateau Leoville Poyferre

Alkoholna stopnja

13.5 %

Država

FRANCIJA

Vinifikacija

Fermentacija z maceracijo pri kontroliranih temperaturah, 50 % vina izpelje mlečnokislinsko konverzijo, 18 – 20 mesecev zorenja v barrique sodčkih (75 % novih, 25 % enkrat rabljenih)

Ujemanje s hrano

govedina, divjačina, svinjina, srednje zreli in zreli siri

Barva

Rubinasto rdeča

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Chateau Leoville Poyferre, 2015, Saint-Julien, 0,75 l”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Château Léoville Poyferre

Château Léoville Poyferré je vinsko posestvo v komuni Saint-Julien iz Haut-Médoc, severno od mesta Bordeaux. V klasifikaciji iz leta 1855 je bila umeščena v drugi kakovostni rang (cru deuxieme) in velja po stilu za najmehkejšega od treh Léovilleov. Vendar pa je v zadnjih desetletjih vino, v katerem prevladuje cabernet sauvignon, pridobilo na strukturi in gostoti. Posestvo leži v osrčju apelacije Saint-Julien, s kletmi v vasi Saint-Julien-Beychevelle, poleg Léoville-Las Cases in severno od Langoa-Bartona (kjer pridelujejo vino Léoville Barton). Vsi trije vinogradi Léoville so bili nekoč del istega posestva, ki je bilo sredi 18. stoletja po smrti lastnika razdeljeno na tri. Léoville Poyferré je ime dobilo v 1840-ih po baronu Jean-Marie de Poyferréju, ki je posestvo pridobil s poroko. Po nizu menjav lastnikov, vključno z Edouardom Lawtonom (volk njegovega družinskega grba še danes krasi oznake Léoville Poyferré), je posestvo leta 1920 pridobila družina Cuvelier. Na 80 hektarjih vinograda je zasajenih 63 odstotkov cabernet sauvignona s 25 odstotki merlota, sedem odstotkov petit verdota in pet odstotkov cabernet franca. Prodnata tla trti zagotavljajo dobro drenažo, kar zmanjša dovzetnost do bolezni in blagodejno koncentrira sadež. V kleti grozdje hladno macerirajo za povečanje barvnega ekstrakta in aromatične čistosti. Fermentacija poteka pri kontroliranih temperaturah, v inox posodah. Vino Château Léoville Poyferré se stara v barrique sodčkih 18-20 mesecev, delež novega hrasta pa se je v zadnjih nekaj desetletjih povečal.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top