Taittinger

Champagne Taittinger

Taittinger je ena najbolj znanih šampanjskih hiš! Vinka klet s sedežem v mestu Reims je znan po svojih cuvéejih, ki prevladujejo v Chardonnayju. Paradni konj kleti je vsekakor blanc de blancs prestige cuvée, Comtes de Champagne.

Družinska posest ima približno 290 hektarjev trte, od katerih je približno polovica zasajena z modrim pinotom, ostalo pa predstavljata chardonnay in majhna količina pinota meunierja. Ti vinogradi prispevajo 50 odstotkov Taittingerjeve proizvodnje, preostanek pride od pridelovalcev, ki so s hišo v zgodovinskih odnosih.

Comtes de Champagne je Taittingerjevo vrhunsko vino in je bilo prvič pridelano leta 1952. Grozdje je večinoma pridobljeno iz vinogradov grand cru v Avizéju, Chouillyju in Le Mesnil-sur-Ogerju. Vino velja za enega najbolj doslednih blanc de blancs (dejansko samo chardonnay šampanjec) v regiji. Hrast se zmerno uporablja za dodajanje okusa brioša in praženih mandljev. Steklenice hranijo vsaj 10 let v podzemnih galerijah s kredo pod nekdanjo opatijo Saint-Nicaise v Reimsu (zdaj sedež Taittingerja).

Hiša je bila ustanovljena pod vodstvom Pierra Taittingerja leta 1932. Njegov sin François je prevzel vodstvo leta 1945 in zgradil kleti in vinograde, s čimer je Taittinger postal vrhunska šampanjska hiša. Leta 2005 je bilo podjetje prodano ameriški investicijski skupini Starwood, a ga je družina leto pozneje odkupila. Pred kratkim je Taittinger ustanovil vinograd v angleški regiji Kent.

Scroll to Top