Amfora Sauvignon, 2017, Tomac, 0,75 l

34,90 

Okusite sauvignon pridelan v amfori, ki ga odlikuje zlatorumena barva poudarjene gostote in ekstrakcije. Cvetica je intenzivna, razkriva suh kivi, suho breskev, tudi krhlje papaje, pa smolo, travo, zelišča in sladki koren. Vino intenzivnosti in obstojnosti.

Razpoložljivost: 6 na zalogi

00263 00263 Categories , Tag

Gre za prvo polnitev vina iz amfore te sorte pri družini Tomac! Pridelano po antični gruzinski metodi, kjer grozdne jagode iz več kot 70 let starega vinograda macerirajo s spontano fermentacijo v velikih glinenih posodah pol leta. Po nežnem prešanju vino zori približno leto dni v 2.000 litrskem hrastovem sodu. Stekleničeno brez filtracije.
Vino, ki ga odlikuje zlatorumena barva poudarjene gostote in ekstrakcije. Cvetica je intenzivna, razkriva suh kivi, suho breskev, tudi krhlje papaje, pa smolo, travo, zelišča in sladki koren. Vino intenzivnosti in obstojnosti. Suho, osvežilno in rahlo tanično. Krepkega telesa, poudarjene elegance, ki bo še bolj do izraza prišlo, če ga pred postrežbo prezračite v dekanterju.

Teža 1,5 kg
Regija

Kontinentalna Hrvaška

Sorta

100 % sauvignon

Hiša

Tomac

Alkoholna stopnja

13.2 %

Priporočena temperatura

8–10 °C

Država

HRVAŠKA

Potencial staranja

5–10 let

Stil vina

Bogato belo vino

Letnik

2017

Prostornina

0,75 l

Vinifikacija

7 mesecev maceracije s spontano fermentacijo v glineni posodi, 12 mesecev zorenja v velikih hrastovih sodih.

Ujemanje s hrano

Perutnina, fazan, golob, pa tudi azijska ali orientalska hrana.

Barva

Zlato rumena

Tomac

Vinogradi družine Tomac ležijo na pobočjih vinogradov Plešivica-Okić, na čudovitih legah v obliki amfiteatra, obrnjenih proti jugu. Družina Tomac se ukvarja z vinarstvom že več kot 100 let, v lasti imajo 9 hektarjev vinogradov, zasajenih s sortami renski rizling, chardonnay, sauvignon, rumeni plavec, rdeči veltlinec, modri pinot in drugimi starimi plešivskimi sortami. Vsa vina so pridelana izključno iz grozdja lastnih vinogradov, ki so starejši od 80 let. Glavnino njihove ponudbe obsegajo peneča vina (približno 70 %), mirna vina in bela macerirana vina, zorjena v gruzinskih amforah – kvevrih. Njihova edinstvenost se kaže že pri vinifikaciji, saj uporabljajo zgolj hrastove sode in glineno posodo. Vsa vina fermentirajo z avtohtonimi, lastnimi kvasovkami. Letno pridelajo približno 50.000 steklenic. Pridelava vina v amforah je izjemno redka, saj je sama izdelava posode pravo umetniško delo. Vsaka amfora je izdelana ročno na Kavkazu. Pravih starih mojstrov za izdelavo amfor je le nekaj, zunaj gruzinske meje je obstaja le ducat vinarjev, ki posedujejo amfore in v njih zorijo vina. Družina Tomac je ena izmed njih. Skupno imajo 9 amfor, v katerih fermentirajo večinoma vsa mirna bela vina in modri pinot. Za družino vinarstvo pomeni življenje, je ljubezen do narave, vinske trte in vina kot rezultat skupnih moči. Tomac vina so iskrena in kot taka prepoznavna na hrvaški vinski sceni in v svetu. Leta 2018 so v sodelovanju z najboljšo italijansko učiteljico biodinamike Michele Lorenzetti začeli uporabljati biodinamiko za vse njihove vinograde in tako postali edina biodinamična klet na hrvaškem. V vinogradu in kleti so vedno delovali po načelih naravne pridelave, pravijo pa, da je bila usmeritev v biodinamično pridelavo njihova najboljša življenjska odločitev. Naj vas pristnost, inetnzivnost in eleganca vin Tomac očarajo tako kot so nas.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top