Bricco Lorella, 2022, Antoniolo, 0,75 l

17,60 

Rose iz Piemonta, ki je dobil ime po lasnici kleti Antoniolo. Super spremljava ribam, školjkam in rakom, pa tudi sirom. Zelo prijetno, sveže in sadno vino z dobro strukturo.

Razpoložljivost: 38 na zalogi

01054 01054 Categories ,

“Zanimivo rose vino iz Piemonta, poimenovano po vnukinji ustanovitelja in trenutni lastnici kleti Antoniolo, Lorelli.

Sestava: 100% nebbiolo

Barva je globoko rožnata. Vonjave so nežne, a hkrati intenzivne in zelo sadne. Gre za zelo prijeten, svež, saden, a lepo strukturiran rose. ”

Teža 1,5 kg
Barva

Rožnata

Prostornina

0,75 l

Regija

Piemont

Stil vina

Polno rose vino

Priporočena temperatura

8–10 °C

Potencial staranja

do 5 let

Sorta

nebbiolo

Letnik

2022

Hiša

Antoniolo

Alkoholna stopnja

13.5 %

Država

ITALIJA

Ujemanje s hrano

Ribe, raki in školjke, siri

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Bricco Lorella, 2022, Antoniolo, 0,75 l”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Antoniolo

Za mnoge je Antoniolo najpomembnejša referenčna posest v Gattinari, najbolj znani apelaciji Alto Piemonte. Danes klet vodita sestra in brat, Lorella in Alberto Antoniolo, leta 1948 pa je vinarijo ustanovil njun dedek Mario. V 50. in 60. letih 20. stoletja, ko je veliko Italijanov bežalo s podeželja zaradi dela v tovarnah v Piemontu, je Antoniolo pograbil najboljše vinograde na tem območju. Do sedemdesetih let prejšnjega stoletja so imeli zavidljivo zbirko Gattinarinega vrhunskega cruja, vključno z monopolom v vinogradu Osso San Grato. Leta 1974 je Rosanna Antoniolo, Mariova hči in Albertova ter Lorellina mati, sprejela predlog najslavnejšega italijanskega vinskega novinarja Luigija Veronellija in ustekleničila svoji Osso San Grato in San Francesco kot vini iz enega vinograda. Čeprav je nekaj proizvajalcev v Langheju to že počelo, je bilo za Gattinaro revolucionarno. Danes ima posest 14 hektarjev vinogradov, brat in sestra pa sledita strogim smernicam matere pionirke. Fermentacije potekajo počasi v betonskih sodih z avtohtonimi kvasovkami in vse Gattinare se starajo tako dolgo kot Riserve, tudi tiste z letnikom 2015. Upravljanje vinogradov: zatiranje škodljivcev z nizkimi odmerki bakra in žvepla brez uporabe kemičnih gnojil. Vinu dodajo zelo nizke odmerke žvepla. In še nekaj utrinkoviz vinskega sveta: »Gattinarajeva gonilna sila je tiha, drobna 75-letna babica po imenu Rosanna Antoniolo.« – Wine Sepctator »Ena od referenčnih točk v Gattinari.«—Antonio Galloni, Vinous »Antoniolove steklenice vsebujejo najboljše iz dediščine severnega Piemonta. S trdno strukturo in samo na videz suhljati lahko preživijo desetletja, medtem ko vsa njihova veličina postane očitna takoj.« — Gambero Rosso

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top