San Francesco Gattinara DOCG Riserva, 2017, Antoniolo, 0,75 č

63,90 

Zrelo rdeče vino rubinaste barve. Arome prikličejo vijolice, gozdne jagode in breskve. Na žametnem okusu se občuti jagodičevje in črni poper, svežina se lepo poda k taninom. Dolg in močan zaključek.

Razpoložljivost: 30 na zalogi

00781 00781 Categories , Tag

Antoniolo Gattinara Riserva San Francesco vino iz sorte nebbiolo.

Grozdje je pridelano v San Francescu, enem od vinogradov (single vineyard), na katere je razdeljenih trenutnih 14 hektarjev kleti Antoniolo. Ta parcela (približno 3,5 ha) se nahaja na pobočjih, na nadmorski višini 390 metrov. Nos je intenziven in kompleksen z notami grafita, vijolice, gozdne jagode in breskve.

Okus je žameten, z okusi rdečega sadja (jagode) in črnega popra. Visoka svežina se lepo poda k taninom. Dolg in močan zaključek.

Teža 1,5 kg
Regija

Piemont

Sorta

nebbiolo

Hiša

Antoniolo

Alkoholna stopnja

14 %

Priporočena temperatura

16–18 °C

Država

ITALIJA

Potencial staranja

10–15 let

Stil vina

Klasično rdeče vino

Letnik

2017

Prostornina

0,75 l

Ujemanje s hrano

Testenine z bolj kompleksno omako, starani siri, rdeče meso, divjačina, svinjina, jagnjetina, dušene ličnice

Barva

Rubinasto rdeča

Antoniolo

Za mnoge je Antoniolo najpomembnejša referenčna posest v Gattinari, najbolj znani apelaciji Alto Piemonte. Danes klet vodita sestra in brat, Lorella in Alberto Antoniolo, leta 1948 pa je vinarijo ustanovil njun dedek Mario. V 50. in 60. letih 20. stoletja, ko je veliko Italijanov bežalo s podeželja zaradi dela v tovarnah v Piemontu, je Antoniolo pograbil najboljše vinograde na tem območju. Do sedemdesetih let prejšnjega stoletja so imeli zavidljivo zbirko Gattinarinega vrhunskega cruja, vključno z monopolom v vinogradu Osso San Grato. Leta 1974 je Rosanna Antoniolo, Mariova hči in Albertova ter Lorellina mati, sprejela predlog najslavnejšega italijanskega vinskega novinarja Luigija Veronellija in ustekleničila svoji Osso San Grato in San Francesco kot vini iz enega vinograda. Čeprav je nekaj proizvajalcev v Langheju to že počelo, je bilo za Gattinaro revolucionarno. Danes ima posest 14 hektarjev vinogradov, brat in sestra pa sledita strogim smernicam matere pionirke. Fermentacije potekajo počasi v betonskih sodih z avtohtonimi kvasovkami in vse Gattinare se starajo tako dolgo kot Riserve, tudi tiste z letnikom 2015. Upravljanje vinogradov: zatiranje škodljivcev z nizkimi odmerki bakra in žvepla brez uporabe kemičnih gnojil. Vinu dodajo zelo nizke odmerke žvepla. In še nekaj utrinkoviz vinskega sveta: »Gattinarajeva gonilna sila je tiha, drobna 75-letna babica po imenu Rosanna Antoniolo.« – Wine Sepctator »Ena od referenčnih točk v Gattinari.«—Antonio Galloni, Vinous »Antoniolove steklenice vsebujejo najboljše iz dediščine severnega Piemonta. S trdno strukturo in samo na videz suhljati lahko preživijo desetletja, medtem ko vsa njihova veličina postane očitna takoj.« — Gambero Rosso

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top