Osso San Grato Gattinara DOCG Riserva, 2017, Antoniolo, 0,75 l

78,00 

Srce Piemonta v kozarcu! Barva je rubinasto rdeča z izrazitimi granatnimi odtenki, vonjave pa bogate in prelepe: cvetje, sadje, začimbe, vrtnice, gozdne vonjave. V ustih je vino polno, strukturirano in elegantno. Mojstrsko ravnovesje!

Razpoložljivost: 11 na zalogi

00782 00782 Categories , Tag

Gattinara “Osso San Grato” je simbol Piemonta, eden najvišjih izrazov Garttinare, robustnega in kompleksnega rdečega vina, ki je 36 mesecev zorel v hrastovih sodih.

Barva je rubinasto rdeča z izrazitimi granatnimi odtenki. Vino ima kompleksno cvetico z notami cvetja, sadja, začimb, vrtnice in gozdnih not. V ustih se občuti struktura in eleganca, telo in finesa, vse v mojstrskem ravnovesju.

Teža 1,5 kg
Regija

Piemont

Sorta

nebbiolo

Hiša

Antoniolo

Alkoholna stopnja

14 %

Priporočena temperatura

16–18 °C

Država

ITALIJA

Potencial staranja

10–15 let

Stil vina

Klasično rdeče vino

Letnik

2017

Prostornina

0,75 l

Vinifikacija

Yorenje 36 mesecev v sodih

Ujemanje s hrano

Testenine z bolj kompleksno omako, starani siri, rdeče meso, divjačina, svinjina

Barva

Rubinasto rdeča

Antoniolo

Za mnoge je Antoniolo najpomembnejša referenčna posest v Gattinari, najbolj znani apelaciji Alto Piemonte. Danes klet vodita sestra in brat, Lorella in Alberto Antoniolo, leta 1948 pa je vinarijo ustanovil njun dedek Mario. V 50. in 60. letih 20. stoletja, ko je veliko Italijanov bežalo s podeželja zaradi dela v tovarnah v Piemontu, je Antoniolo pograbil najboljše vinograde na tem območju. Do sedemdesetih let prejšnjega stoletja so imeli zavidljivo zbirko Gattinarinega vrhunskega cruja, vključno z monopolom v vinogradu Osso San Grato. Leta 1974 je Rosanna Antoniolo, Mariova hči in Albertova ter Lorellina mati, sprejela predlog najslavnejšega italijanskega vinskega novinarja Luigija Veronellija in ustekleničila svoji Osso San Grato in San Francesco kot vini iz enega vinograda. Čeprav je nekaj proizvajalcev v Langheju to že počelo, je bilo za Gattinaro revolucionarno. Danes ima posest 14 hektarjev vinogradov, brat in sestra pa sledita strogim smernicam matere pionirke. Fermentacije potekajo počasi v betonskih sodih z avtohtonimi kvasovkami in vse Gattinare se starajo tako dolgo kot Riserve, tudi tiste z letnikom 2015. Upravljanje vinogradov: zatiranje škodljivcev z nizkimi odmerki bakra in žvepla brez uporabe kemičnih gnojil. Vinu dodajo zelo nizke odmerke žvepla. In še nekaj utrinkoviz vinskega sveta: »Gattinarajeva gonilna sila je tiha, drobna 75-letna babica po imenu Rosanna Antoniolo.« – Wine Sepctator »Ena od referenčnih točk v Gattinari.«—Antonio Galloni, Vinous »Antoniolove steklenice vsebujejo najboljše iz dediščine severnega Piemonta. S trdno strukturo in samo na videz suhljati lahko preživijo desetletja, medtem ko vsa njihova veličina postane očitna takoj.« — Gambero Rosso

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top