Campania Aglianico, 2018, Di Meo S.a.S., 0,75 l

25,50 

Spoznajte eno izmed treh kraljevskih sort Italije: aglianico v vsem svojem izrazu! Prekrasne vonjave po višnji, mirti, aromatičnih zeliščih in vijolicah dopolni eleganten in obstojen okus. Super k mesnim jedem, obaram in golažu.

Razpoložljivost: 40 na zalogi

01052 01052 Categories ,

“Rdeča sorta aglianico, značilna za jug Italije, je poleg sort nebbiolo in sangiovese ena izmed treh velikih sort Italije. Včasih aglianico imenujejo tudi ‘nebbiolo z juga’, saj zaradi prefinjenosti in kompleksnosti spominja na slavno vino Barolo iz Piemonta.
Vino je briljantno rdeče barve, na nosu pa začutimo višnjo, mirto, aromatična zelišča in vijolice. To je dobro strukturirano vino z intenzivnim taninom in dobro pikantnostjo. Telo je krepko, pookus traja.

Trgatev izbranega grozdja poteka ročno v 15 kilogramske košare. Sledi maceracija in fermentacija pripribližno 26 °C 15-20 dni. Med tem občasno izvajajo prečrpavanje in ‘delestage’ (razbremenitev oz. angleško racking). Po prvem pretakanju sledi mlečnokislinska fermentacija, nato vino 12 mesecev zori v francoskem hrastu, za tem pa še 12 mesecev v steklenici.
Vino bo lepi par k obaram, enolončnicam in mineštram, golažu, lazanji in mesnim jedem.

Teža 1,5 kg
Barva

Rubinasto rdeča

Prostornina

0,75 l

Regija

Kampanija

Stil vina

Bogato rdeče vino

Priporočena temperatura

16–18 °C

Potencial staranja

10 let in več

Sorta

100 % Aglianico

Letnik

2018

Hiša

Di Meo

Alkoholna stopnja

13.5 %

Država

ITALIJA

Tip kozarca

2018

Ujemanje s hrano

Lazanja, mineštra, mesne jedi, kot npr. pečenka, golaž…

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Campania Aglianico, 2018, Di Meo S.a.S., 0,75 l”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Di Meo

V zgodnjih 80-ih so Erminia, Generoso in Roberto Di Meo od svojih staršev Vittoria in Alessandrine pridobili zgodovinsko posest, ki se nahaja v provinci Avellino, na območju Salza Irpina. Posest, čudovita kmečka hiša iz 18. stoletja, ki je bila nekoč lovska koča princa Caracciola, je obdana z blago klimo in vetrovnimi pobočji. Cilj treh bratov je bil pridelati vina iz najbolj razširjenih avtohtonih sort v Irpiniji, kot so fiano, greco, aglianico in coda di volpe, ter promovirati vrednost kulturne in regionalne tradicije. Tako se je družina odločila zasaditi vinograde in leta 1986 se je rodila klet Di Meo. Enološki projekt bratov Di Meo se je razvijal zelo hitro: poleg pridelave vin na najboljših območjih pokrajine so začeli proizvajati tudi žgane pijače in druge irpinske izdelke ter se v nekaj letih zagotovo postavili v eno najuglednejših vinskih kleti v regiji. Danes podjetje vodita Roberto, enolog, vinar in vodja prodaje, ter Generoso, promotor "Di Meo Vini ad Arte", projekta za izboljšanje in širjenje kulturne dediščine Irpinije in Kampanije po vsem svetu. Azienda Agricola Di Meo, ki se nahaja 15 km vzhodno od Avellina, leži med gorama Picentini in Partenio, v osrčju Irpinije, med vasicama Salza Irpina in Parolise. Posest obsega približno 25 hektarjev, od katerih je večina vinogradov, košček zemlje pa je namenjen stari lovski koči, ki je danes razkošna podeželska rezidenca, namenjena dogodkom. V rezidenci je tudi glavna pisarna in klet, kjer pridelujejo in hranijo vina in likerje. Trenutno proizvajajo 15 etiket vina. Vinu dela družbo omejena proizvodnja žganja iz ene sorte grozda (fiano, greco in aglianico); ponudbo pa dopolnjujeta 25 let staran Brandy in dva tradicionalna družinska likerja: »Ratafià di Nonna Erminia«, prefinjena mešanica zelišč in aglianica, ter »Schiaccianoci«, izvirna različica slavnega orehovega likerja Nocino.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top