Arbois Poulsard “Vielles Vignes”, 2018, Domaine Rolet, 0,75 l

13,52 

Poulsard je tradicionalna rdeča sorta dežele Jura. Prosojno rubinasto rdeče barve prefinjenih arom po rdečem in črnem jagodičevju. Zrela češnja, sliva, brusnica, maline, pa vrtnico in vijolico, obenem pa ponudi note zelišč, divjačine in usnja. Ponudi ravno pravo mero mehkobe, svežine in taninov, da deluje uglajeno in prijetno.

Razpoložljivost: 95 na zalogi

00210 00210 Categories , Tag

Poulsard je stara vinska sorta, ki jo najdmeo zgolj v deželi Jura. Vinogradi so zasajeni v glineno in gramozno zemljo, ležijo na nadmosrki višini med 280 in 380 metrov ter štejejo več kot 50 let.

Poulsard tipične, prosojno rubinasto rdeče barve. Cvetica je prefinjena, prikliče arome po rdečem in črnem jagodičevju. Zaznamo zrelo češnjo, slivo, brusnice, maline, pa vrtnico in vijolico, obenem pa ponudi note zelišč, divjačine in usnja. V zaključku rahlo dimno. Okus je uravnovešen, prefinjen, ponudi ravno pravo mero mehkobe, svežine in taninov, da deluje uglajeno.

Teža 1,5 kg
Regija

Jura

Sorta

100 % poulsard

Hiša

Domaine Rolet

Alkoholna stopnja

13 %

Priporočena temperatura

12–14 °C

Država

FRANCIJA

Potencial staranja

5–10 let

Stil vina

Klasično rdeče vino

Letnik

2018

Prostornina

0,75 l

Vinifikacija

Spontana fermentacija s 15 dnevno maceracijo, 12 mesečno zorenje v hrastovih sodih, 18 mesečno šolanje ustekleničenega vina v kleti

Ujemanje s hrano

Perutnina, svinjina, tudi mastna riba

Barva

Rubinasto rdeča

Domaine Rolet

Domaine Rolet velja za eno vodilnih vinskih vinskih hiš francoske dežele Jura. Njihovo poslanstvo je ponuditi vina, ki odražajo bogatost terrorirja skozi edinstvene vinske sorte, ki jih najdemo zgolj tu. Tako njihov sortni sestav tvorijo beli savagnin (prestižna sorta s katero pridelujejo oksidativni Vin Jaune) in chardonnay (najbolj zasajena sorta v Jura) med rdečimi pa trosseau, poulsard in modri pinot. Posestvo je plod prizadevanja treh družin z bogato tradicijo vinogradništva, gostinstva in podjetništva; Devillard (vinogradniška družina iz Burgundije, 5. generacija in lastniki Château de Chamirey v Mercurey, Domaine des Perdrix v Côte de Nuits, Domaine de la Ferté v Givry in Domaine de la Garenne v Mâconnais), Flambert (več generacij hotelirjev) in Dupuis (podjetniki). Domaine Rolet slavi po rdečih sortnih vinih, za katera so se uveljavili kot pravi pionirji. Tudi zaradi tega jih spoštujejo svetovni in domači ljubitelji, connoissieurji in ugledni vinski kritiki. Spoštovanje, ki so si ga prislužili skozi strogo skrb za vinograde, nizke obremenitve trt in obiranjem optimalno dozorelega grozdja. Trenutno obdelujejo 65 hektarjev vinogradov, od tega se jih 40 nahaja v Arbois, 23 na Côtes du Jura, 2,43 v prestižni apelaciji l’Etoile in 32 arov v Château-Chalon. Vinograde obdelujejo po principih nizke intervencije, kar nekaj jih je tudi v procesu ekološkega certificiranja. Povprečna startost njihovih trt znaša spoštljivih 45 let.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top