Chateau de Pez, 2017, Chateau Ormes de Pez, 0,75 l

42,00 

Izrazite note rdečega sadja, cedre, grafita ter kančka cimeta, ki skrivajo rahle čokoladne note. Kasneje v ospredje stopita aroma jagode in češnje. Okus je čist, razkošen in hkrati eleganten.

Razpoložljivost: 1 na zalogi

00656 00656 Categories ,

Rdeče sadje, cedra, grafit in kančen cimeta, ki skrivajo rahle čokoladne note. Kasneje v ospredje stopita aroma jagode in češnje. Okus je čist, razkošen in hkrati eleganten. Te gladke, svilnate, natančne note dosežejo vrhunec v slanem zaključku s cvetličnimi odtenki (vijolica).

Vino srednjega telesa s pridihom sočnih, sladkih, pikantnih, rdečih jagod. Za popolno predstavitev potrebuje leto ali dve staranja.

Vino je narejeno iz mešanice 51 % cabernet sauvignona in 45 % merlota ter 1 % petit verdot in 1 % cabernet franca, ki vino zaokrožita.

Starano je 15 mesecev v 50 % novih sodov.

Teža 1,5 kg
Regija

Bordeaux

Sorta

51 % cabernet sauvignon, 45 % merlot, 1 % petit verdot

Hiša

Chateau Ormes de Pez

Alkoholna stopnja

14 %

Priporočena temperatura

14–16 °C

Država

FRANCIJA

Potencial staranja

10–15 let

Stil vina

Klasično rdeče vino

Letnik

2017

Prostornina

0,75 l

Vinifikacija

Vino je starano 15 mesecev v 50 % novih sodov.

Ujemanje s hrano

govedina, divjačina, svinjina, srednje zreli in zreli siri

Barva

Rubinasto rdeča

Château Ormes de Pez

Château Pavie je cenjena – četudi včasih kontroverzna – vinska posest v apelaciji Saint-Émilion v severovzhodnem Bordeauxu, na desnem bregu reke Dordogne. Prvotno klasificirana kot Premier Grand Cru Classé (B) leta 1955, je bila v 2012 povišana v status Premier Grand Cru Classé (A). Znana je po vinu, v katerem prevladuje merlot. Château Pavie s 37 hektarji vinogradov leži vzhodno od mesta Saint-Émilion, na južnem robu planote Saint-Émilion. Vinogradi posesti imajo optimalno lego, saj so zasajeni v apnenčasta tla južnega dela planote. To zagotavlja dobro drenažo in odlično izpostavitev soncu. Do začetka 20. stoletja je bil Château Pavie razdeljen na tri, pri čemer sta Pavie Macquin in Pavie Decesse nastala iz delov posesti. Pavie ostaja največja od treh in je ena večjih posesti v Saint-Émilionu. Francoski trgovski mogul Gérard Perse je kupil Pavie leta 1998 (pred tem je kupil Château Monbousquet leta 1993 in Pavie Decesse leta 1997) in Perse je, tako kot pri svojih prejšnjih nakupih, izvedel pomembne nadgradnje vinogradov in kleti. Veliko trt je bilo ponovno zasajenih, Michel Rolland pa je bil najet kot enolog svetovalec. Sledili so izrazito drugačni letniki vin, ki so ustvarili nekaj polemik. Nova vina so zrelejša, polnejša in bolj ekstraktna, z visoko vsebnostjo alkohola. Vinogradi Château Pavie, ki ležijo le dva kilometra južno od mesta Saint-Émilion, so zasajenih s približno 60 odstotki merlota, 25 odstotki cabernet franca in 15 odstotki cabernet sauvignona. Leta 2013 je bila predstavljena popolnoma prenovljena stavba château Pavie, ki jo je oblikoval pariški arhitekt in dekorater Alberto Pinto.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top