Chateau Leoville Poyferre, 2005, 0,75 l

200,00 

Razvajajte se z elegantnim vinom Leoville Poyferre. Gre za 2-eme cru iz Medoc-a. Ekstraktno, intenzivno, korpuletno vino, ki očara s svojo strukturo in dolgim pookusom.Vino intenzivnih in finih arom ponuja koncentrirane note toasta in marmelade črnega sadja, sledijo zaznave cedre in evkaliptusa. V ustih deluje krepko in obilno, tanini imajo še oprijem, a tekstura vina ostaja svilnata.

Razpoložljivost: 5 na zalogi

Vino globoke, temne in skoraj neprozorna rubinasto rdeče barve s škrlatnim robom. Na nosu prevladujejo arome črnega sadja, tobaka in cedre. Vino intenzivnih in finih arom ponuja koncentrirane note toasta in marmelade črnega sadja, sledijo zaznave cedre in evkaliptusa. V ustih deluje krepko in obilno, tanini imajo še oprijem, a tekstura vina ostaja svilnata.

Vino močne strukture, visokih kislin in uravnoteženega alkohola. Zaključek je pošteno dolg, toda je zaradi tesne strukture in visoke kisline oglat in trd.

Sorte grozdja: 68% cabernet sauvignon, 26% merlot in 6% petit verdot

Vino je bilo zorjeno v sodih iz francoskega hrasta 18 mesecev. Nastati mora popolna osmoza med lesom in vinom. Da bi se to zgodilo, so vina podvržena jabolčno-mlečni fermentaciji v sodu, rezultat pa je stabilnost in prožnost vin.

Teža 1,5 kg
Sorta

68% cabernet sauvignon, 26% merlot, 6% petit verdot

Hiša

Chateau Leoville Poyferre

Alkoholna stopnja

13.5 %

Priporočena temperatura

14–16 °C

Država

FRANCIJA

Potencial staranja

do 40 let

Stil vina

Klasično rdeče vino

Letnik

2005

Prostornina

0,75 l

Regija

Bordeaux

Vinifikacija

Fermentacija z maceracijo pri kontroliranih temperaturah, 50 % vina izpelje mlečnokislinsko konverzijo, 18 – 20 mesecev zorenja v barrique sodčkih (75 % novih, 25 % enkrat rabljenih)

Ujemanje s hrano

govedina, divjačina, svinjina, srednje zreli in zreli siri

Barva

Rubinasto rdeča

Château Léoville Poyferre

Château Léoville Poyferré je vinsko posestvo v komuni Saint-Julien iz Haut-Médoc, severno od mesta Bordeaux. V klasifikaciji iz leta 1855 je bila umeščena v drugi kakovostni rang (cru deuxieme) in velja po stilu za najmehkejšega od treh Léovilleov. Vendar pa je v zadnjih desetletjih vino, v katerem prevladuje cabernet sauvignon, pridobilo na strukturi in gostoti. Posestvo leži v osrčju apelacije Saint-Julien, s kletmi v vasi Saint-Julien-Beychevelle, poleg Léoville-Las Cases in severno od Langoa-Bartona (kjer pridelujejo vino Léoville Barton). Vsi trije vinogradi Léoville so bili nekoč del istega posestva, ki je bilo sredi 18. stoletja po smrti lastnika razdeljeno na tri. Léoville Poyferré je ime dobilo v 1840-ih po baronu Jean-Marie de Poyferréju, ki je posestvo pridobil s poroko. Po nizu menjav lastnikov, vključno z Edouardom Lawtonom (volk njegovega družinskega grba še danes krasi oznake Léoville Poyferré), je posestvo leta 1920 pridobila družina Cuvelier. Na 80 hektarjih vinograda je zasajenih 63 odstotkov cabernet sauvignona s 25 odstotki merlota, sedem odstotkov petit verdota in pet odstotkov cabernet franca. Prodnata tla trti zagotavljajo dobro drenažo, kar zmanjša dovzetnost do bolezni in blagodejno koncentrira sadež. V kleti grozdje hladno macerirajo za povečanje barvnega ekstrakta in aromatične čistosti. Fermentacija poteka pri kontroliranih temperaturah, v inox posodah. Vino Château Léoville Poyferré se stara v barrique sodčkih 18-20 mesecev, delež novega hrasta pa se je v zadnjih nekaj desetletjih povečal.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top