Pomino, 2020, Selvapiana, 0,75 l

21,00 

Pomino je lega, ki jo je v svojem dekretu leta 1716 Cosimo III de Medici opisal kot eno od boljših leg za pridelavo tega markatnega vina. Vino s prosojno, bistro rubinasto rdečo barvo in gosto teksturo. Intenzivnih arom (zrela sliva, hibiskus), sadnosti in elegance.

Razpoložljivost: 10 na zalogi

00995 00995 Categories , Tag

Vino s prosojno, bistro rubinasto rdečo barvo in gosto teksturo.

Intenzivnih arom, ki spomnijo na zrelo slivo, murvo, marasko, pa črno olivo, v ozadju zazavamo noto kandirane rdeče pomaranče, pa hibiskusa. Sadnost pa elegantno podkrepi notsa cedrovine, suhega tobaka, nageljnovih žbic, cimeta, usnja in suhih mediteranskih zelišč, ki se povežejo v rahel dimast zaključek.

Vino je suho, mehko in dokaj toplo. Ponudi obilo svežine, ki pa se ji zoperstavijo žametasti tanini. Vino, ki le nakazuje svoj izjemen potencial za staranje. Intenzivno in elegantno vino, polnega telesa in dolge, elegantne obstojnosti v kateri se zanzavajo arome črnega jagodičevja, likviricje, gozdne podrasti, kave, čokolade in zelišč.

Pomino je lega, ki jo je v svojem dekretu leta 1716 Cosimo III de Medici opisal kot eno od boljših leg za pridelavo tega markatnega vina. Gre za prvi dekret, ki opisuje lege, načne pridelave in natančno definira sorte iz katerih se lahko prideluje Pomino, Chianti Classico, Chianti Rufina, Carmignano ter Valdarno Superiore in je bil tudi podlaga za pripravo prvih DOC vin v Italiji. Izvleček dekreta, ki opisuje lege Pomino je upodobljen tudi na etiketah tega vina.

Nagrade in priznanja:
– 94 točk: James Suckling
– 89 točk: Raffaele Vecchione – WinesCritic.com

Teža 1,5 kg
Prostornina

0,75 l

Regija

Toskana

Stil vina

Klasično rdeče vino

Priporočena temperatura

16–18 °C

Potencial staranja

10–15 let

Sorta

60 % sangiovese, 20 % cabernet sauvignon, 20 % merlot

Letnik

2020

Hiša

Selvapiana

Alkoholna stopnja

14 %

Država

ITALIJA

Barva

Rubinasto rdeča

Ujemanje s hrano

testenine z mesnimi omakami in raguji, zajčje meso, perutnina, jagnjetina in svinjetina

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Pomino, 2020, Selvapiana, 0,75 l”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Selvapiana

Selvapiana velja za eno vidnejših kleti področja Chianti Rufina. Gre za najmanjšo apelacijo v Chiantiju (približno 600 hektarjev), ki pa je zaradi svoje najsevernejše lege tudi med bolj specifičnimi. Hladen veter, ki se vije po dolini reke Sieve vinom daje fineso in eksresijo s katero se lahko enači le nekaj vin območja Chianti Classico. Slevapiana velja za najbolj poznano in spoštovano klet, ki prideluje to specifično različico vin Chianti Rufina. Selvapiana je obenem ena od dveh kleti, ki prideluje vino iz območja Pomino DOC, območja, ki ga je leta 1716 opisal Cosimo III de Medici kot eno boljših za pridelavo tega plemeitega vina. Gre za prvi dekret, ki opisuje lege, načne pridelave in natančno definira sorte iz katerih se lahko prideluje Pomino, Chianti Classico, Chianti Rufina, Carmignano ter Valdarno Superiore in je bil tudi podlaga za pripravo prvih DOC vin v Italiji. Izvleček dekreta, ki opisuje lege Pomino je upodobljen tudi na etiketah tega vina. Federico Giuntini Masseti skrbi za posest, ki se nahaja severno od vasi Pontassieve in je od leta 2003 preumserjena v ekološko predelavo. Kmetija se razteza čez 250 hektarjev od katerih je 60 posajenih s trto (95 % sangiovese), 36 z oljkami, ostalo pa so gozdne površine. Večina vinogradov gleda na zahod, z izjemo njihovega vinograda Bucerchiale iz katerega pridelajo isto imensko vino, ki je njihov paradni konj – ta je usmerjen na jugo zahod. Selvapiana je bila zaradi svoje lokacije zgodovinsko zanimiva, saj je zaradi bližine reke Sieve zrak hladnejši in čistejši. To prednost so izkoriščali Florentinski plemiči, ki so se tja umikali pred vročimi mestnimi poletnimi dnevi. Posest, ki je bila postavljena kot srednjeveški grad z dvema oglednima stolpoma, je najprej spremenil v polento rezidenco Florentinski škof, od njega pa so lastništvo prevzeli bogati trgovci. Leta 1827 je posest prešla v last družine Ginutini, družina bančnikov iz Firenc.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top