Vintage Port, Quinta do Infantado, 0,75 l

63,90 

Naj vas očara Vintage Port 2017 z dehtečo cvetico, ki deluje vinsko in razkriva zaznave suhe slive, črne češnje, čokolade, arome suhega rdečega cvetja, cedro in mentol, z rahlo dimnim zaključkom.

Razpoložljivost: 22 na zalogi

00457 00457 Categories ,

Globoke, neprosojne barve z gosto teksturo.
Dehteča cvetica deluje vinsko, zaznamo suhe slive, črno češnjo, čokolado, arome suhega rdečega cvetja, cedro in mentol, z rahlo dimnim zaključkom.
Okus je topel, mehkoben in sladek, čeprav je ta sladkoba na nižjem nivoju v primerjavi s tipičnimi portovci. Svežina je obilna, tanini se zaokrožajo in osušijo usta. Zaključek pa deluje mineralno in pušča zaznavo po grafitu. Portovec z intenzivnm okusom in elegantno, dolgo obstojnostjo, ki se bo z zorenjem še izdatneje oplemenitil.
VINOGRADI
Vinogradi razreda A (najvišja klasifikacija dežele Douro). Ta letniški portovec prihaja iz starih vinogradov s široko paleto plemenitih sort grozdja, ki uspevajo med 250 in 300 metrov nadmorske višine in so zasajeni v tleh iz skrilavca. Vsi vinogradi so obdelani po principih integrirane pridelave, s čimer želimo čim bolj zmanjšati negativne vplive na okolje.
PRIDELAVA
Ročno obrano grozdje so zbrali v 20 kg zabojčke in jih prepeljali v klet. Delno razpecljane grozde so položili v mehanske lagares in jih strli. Pričela je delna in spontana alkoholna fermentacija, ki so jo ustavili z dotokom vinskega destilata. Vino je približno 22 mesecev zorelo v velikih lesenih posodah, ki štejejo 100 in več let. Ustekleničeno brez filtracije in uporabe enoloških sredstev.
UŽIVANJE
Quinta do Infantado Vintage Port lahko uživate takoj, a se bo odlično staral 10 in več let. Svetujemo, da steklenico postavite v pokončen položaj dve uri pred odprtjem, saj se lahko na njenem dnu naredi vsedlina. Serviramo ga pri 16 do 17 °C.
ANALITIČNI PODATKI
Alkoholna stopnja: 19,5 % vol. Alc.
pH: 3,68
Skupni ekstrakt: 92 g/L
Skupni sladkorji: 52 g/L
PRIDELANIH STEKLENIC
Vino je bilo ustekleničeno 29. avgusta 2019, od tega 280 mangumov, 5.830 steklenic in 1.101 demijev.
NAGRADE IN PRIZNANJA
87 točk: Decanter World Wine AwardsNaj vas očara Vintage Port 2017 z dehtečo cvetico, ki deluje vinsko in razkriva zaznave suhe slive, črne češnje, čokolade, arome suhega rdečega cvetja, cedro in mentol, z rahlo dimnim zaključkom.

Teža 1,5 kg
Regija

Porto

Sorta

zvrst rdečih lokalnih sort

Hiša

Quinta do Infantado

Alkoholna stopnja

19.5 %

Priporočena temperatura

16–18 °C

Potencial staranja

neomejeno

Stil vina

Desertno rdeče vino

Letnik

2017

Prostornina

0,75 l

Vinifikacija

delno specljano grozdje je bilo strojno strto, spontano alkoholno fermentacijo so prekinili z dodatkom vinskega destilata, vino je 22 mesecev zorelo v 100 in več let starih, velikih hrastovih sodih

Ujemanje s hrano

samostojno, ali pa ob sladicah iz čokolade

Država

PORTUGALSKA

Barva

Rubinasto rdeča

Quinta do Infantado

Quinta do Infantado je zgodovinska posest, ki je v lasti družine Roseira že več kot stoletje. Gre za prave legende, ki so leta 1979 pokrenili vinsko revolucijo v pridelavi porto vina, saj so prvi pričeli s stekleničenjem portovcev na posesti v Douru. Do takrat so morali vsa vina namenjena portovcem prodati trgovcem v Vila Nova de Gaia, ti pa so skrbeli za prodajo pod svojimi imeni. Leta 1990 pa, kot prvi v dolini, pričnejo s konverzijo v ekološko pridelavo. Ime “Infantado” izhaja iz “Infante” (portugalsko za “prestolonaslednik”) saj je bila portugalska kraljeva družina tista, ki je zgradila vinsko klet leta 1816 in jo uporabljala kot rezidenca za pobiranje davkov v obliki grozdja in vina, ki so jim ga prinesli domači pridelovalci. João Roseira zdaj skrbi za vinograde in skupaj z družino in prijatleji skrbi za pridelavo vina. Posest obsega 46 hektarjev in se nahaja na območju Covas do Douro v Cima Corgo, na severnem bregu reke Douro. Vsi vinogradi so, zaradi svojih odličnih leg, uvrščeni v razred A in uspevajo na nadmorski višini od 150 do 350 metrov. Grozdje, ki se uporablja za portovce Infantado, prihaja iz mešano zasajenih vinogradov, ki so stari tudi do 100 let. Ti dajejo zelo majhen pridelek in zelo koncentrirano grozdje, ki je idealno za pridelavo portovca. Quinta do Infantado ponuja vrsto portovcev, ki se od komercialno bolj poznanih razlikujejo v svojem “vinskem” stilu. Večini portovcev dovolijo, da že v lagares (odprti bazeni v katerih mehanske noge strejo grozdje) pokrene spontana alkoholna fermentacija, ki jo ustavijo z dodatkom 77 % odstotkov vinskega destilata. Njihovi portovci so še vedno sladki, a sodijo v polsuho (medium-dry) kategorijo. Pridelujejo široko paleto vin; od koncentriranega in nefiltriranega Late Bottled Vintage do bogatega in uravnoteženega Vintage Porta in okusnega, oreščkastega 10-Year-Old Tawny. White Port je pridelan iz sort Gouveio, Rabigato, Viosinho in Moscatel Galego in ga odlikujejo citrusi, z dobro uravnoteženo sladkobo. Razvrsti po priljubljenosti

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top