Château Cheval Blanc

Château d’Yquem je posest v okrožju Sauternes v Bordeauxu, kjer pridelujejo nedvomno najbolj znano desertno vino na svetu. To je bil edini dvorec območja Sauternes, ki je bil v uradni klasifikaciji iz leta 1855 ocenjen kot Premier Cru Supérieur in ima ustrezno ceno.

Posestvo Yquem, je bilo v srednjem veku v lasti angleškega kralja. Tu pridelujejo vino pozne trgatve vsaj od poznih 1500-ih. 113 hektarjev vinograda se nahaja na najvišjem hribu v Sauternesu.

Tla so tu idealna za pridelavo sladkega vina – topla, suha vrhnja zemlja iz prodnikov in gramoza leži na plasti ilovice, ki zadržuje vodo in pomaga pri razvoju plemenite gnilobe.

Vinograd Yquem je zasajen s približno 75 odstotkov semillona in 25 odstotkov sauvignon blanca. Skupina okoli 150 strokovno usposobljenih nabiralcev vsako leto večkrat opravi prehode skozi vinograd in obere le popolnoma botritizirane jagode. Pridelki so zelo nizki – približno 900 litrov na hektar ali približno en kozarec na trto.

V kleti grozdje stisnejo trikrat ali štirikrat, pri čemer naraščajoči pritiski povzročijo manjše količine, vendar višje ravni sladkorja. Yquem fermentira v novih hrastovih sodih za največji nadzor nad majhnimi serijami. Cilj je pridelati vino s 13,5 vol. % alkohola za vino s 120 do 150 gramov preostalega sladkorja na liter. Vsebnost alkohola se lahko razlikuje za približno 1 odstotek, odvisno od ravni sladkorja.

Posamezne serije, organizirane po dnevu obiranja, se ločeno starajo šest do osem mesecev, nato pa se opravi prva selekcija in preliminarni assemblage. Po približno 20 nadaljnjih mesecih staranja se sodi ponovno okušajo, končno vino pa je pridelano iz najboljših serij. V povprečju se vsako leto pridela okoli 65.000 steklenic, čeprav se v slabih letnikih celoten pridelek anonimno razproda (to se je zgodilo devetkrat v 20. stoletju).

Yquem lahko pokaže rumeno sadje, mandarino, toast in vanilijo, ko je mlad, in s starostjo razvije bogato kompleksnost. V vrhunskih letnikih se lahko stara 50 let ali več. Yquem pripravlja tudi suh Bordeaux Blanc, imenovan Y. Ta je narejen predvsem iz sauvignona blanca, pobranega na začetku trgatve, z manjšimi količinami semillona z malo botritisa.

Posestvo je bilo v lasti družine Lur-Saluces od leta 1785 do leta 1999, ko je bilo prodano LVMH.

Scroll to Top