Fornace 2016, Selvapiana

Fornace 2016, Selvapiana
26.90 
  • Velikost steklenice: 0,75 l
  • Regija: Toskana
10 dnevi
000290
Na zalogi
+
Naši količinski popusti:
Količina 6+ 12+
Cena 26.09 € 25.56 €

Vino ekstrakne, rubinasto rdeče barve, ki že v kozarcu nakazuje svojo fokusiranost.

Arome so intenzivne, fine. Zaznavamo zrelo črno češnjo, črno olivo, gozdne jagode, murvo. Vino s časo razkrije arome po karameli, praženih oreščkih, čokoladi, mleti kavi, za tem evkaliptusiu, menti, pa likviriciji, usnju in grafitu.

Okus je razkošen, plemenit. vino je suho, mehkobno in z dobro vgrajenim alkoholom. Obenem premore še veliko svežine, ki deluje mladostno, zaznamo tudi mineralnost in dobro mero taninov, ki se bodo počasi pričeli zaokrožati. Vino intenzivnosti, plemenitosti in krepke strukture, ki bo svojo plemenitos z leti le še stopnjevalo. Dolg pookus razkriva note zrelega črnega jagodičevja, rdečega popra, sladkih začimb, čokolade in kave.

Alkoholna stopnja:
14 %
Barva vina:
globoka, rubinasto rdeča barva
Hiša:
Selvapiana
Letnik:
2016
Potencial staranja:
20 - 30 let
Priporočena temperatura serviranja:
16 - 18 °C
Sorta:
40 % merlot, 40 % cabernet sauvignon, 20 % cabernet franc
Stil vina:
bogato rdeče vino
Ujemanje s hrano:
svinjina in divjačina na žaru, ali pa z omakami z redukcijo, čokolado ali pa marmelado
Velikost steklenice:
0,75 l
Vinifikacija:
25-dnevna maceracija in fermentacija z avtohtonimi kvasovkami pri kontroliranih temperaturah med 28 in 30 °C, mlečnokislinska fermentacija takoj po zaključeni alkoholni fermentaciji, 15-mesečno zorenje v francoskih barrique sodčkih (od tega 40 % novih)
Regija:
Toskana

Napišite prvo mnenje o tem izdelku!

Napiši mnenje

Federico Giuntini - SelvapianaSelvapiana velja za eno vidnejših kleti področja Chianti Rufina. Gre za najmanjšo apelacijo v Chiantiju (približno 600 hektarjev), ki pa je zaradi svoje najsevernejše lege tudi med bolj specifičnimi. Hladen veter, ki se vije po dolini reke Sieve vinom daje fineso in eksresijo s katero se lahko enači le nekaj vin območja Chianti Classico. Slevapiana velja za najbolj poznano in spoštovano klet, ki prideluje to specifično različico vin Chianti Rufina.

Selvapiana je obenem ena od dveh kleti, ki prideluje vino iz območja Pomino DOC, območja, ki ga je leta 1716 opisal Cosimo III de Medici kot eno boljših za pridelavo tega plemeitega vina. Gre za prvi dekret, ki opisuje lege, načne pridelave in natančno definira sorte iz katerih se lahko prideluje Pomino, Chianti Classico, Chianti Rufina, Carmignano ter Valdarno Superiore in je bil tudi podlaga za pripravo prvih DOC vin v Italiji. Izvleček dekreta, ki opisuje lege Pomino je upodobljen tudi na etiketah tega vina.

Federico Giuntini Masseti skrbi za posest, ki se nahaja severno od vasi Pontassieve in je od leta 2003 preumserjena v ekološko predelavo. Kmetija se razteza čez 250 hektarjev od katerih je 60 posajenih s trto (95 % sangiovese), 36 z oljkami, ostalo pa so gozdne površine. Večina vinogradov gleda na zahod, z izjemo njihovega vinograda Bucerchiale iz katerega pridelajo isto imensko vino, ki je njihov paradni konj - ta je usmerjen na jugo zahod.

Selvapiana je bila zaradi svoje lokacije zgodovinsko zanimiva, saj je zaradi bližine reke Sieve zrak hladnejši in čistejši. To prednost so izkoriščali Florentinski plemiči, ki so se tja umikali pred vročimi mestnimi poletnimi dnevi. Posest, ki je bila postavljena kot srednjeveški grad z dvema oglednima stolpoma, je najprej spremenil v polento rezidenco Florentinski škof, od njega pa so lastništvo prevzeli bogati trgovci. Leta 1827 je posest prešla v last družine Ginutini, družina bančnikov iz Firenc.

Federico Giuntini - SelvapianaSelvapiana velja za eno vidnejših kleti področja Chianti Rufina. Gre za najmanjšo apelacijo v Chiantiju (približno 600 hektarjev), ki pa je zaradi svoje najsevernejše lege tudi med bolj specifičnimi. Hladen veter, ki se vije po dolini reke Sieve vinom daje fineso in eksresijo s katero se lahko enači le nekaj vin območja Chianti Classico. Slevapiana velja za najbolj poznano in spoštovano klet, ki prideluje to specifično različico vin Chianti Rufina.

Selvapiana je obenem ena od dveh kleti, ki prideluje vino iz območja Pomino DOC, območja, ki ga je leta 1716 opisal Cosimo III de Medici kot eno boljših za pridelavo tega plemeitega vina. Gre za prvi dekret, ki opisuje lege, načne pridelave in natančno definira sorte iz katerih se lahko prideluje Pomino, Chianti Classico, Chianti Rufina, Carmignano ter Valdarno Superiore in je bil tudi podlaga za pripravo prvih DOC vin v Italiji. Izvleček dekreta, ki opisuje lege Pomino je upodobljen tudi na etiketah tega vina.

Federico Giuntini Masseti skrbi za posest, ki se nahaja severno od vasi Pontassieve in je od leta 2003 preumserjena v ekološko predelavo. Kmetija se razteza čez 250 hektarjev od katerih je 60 posajenih s trto (95 % sangiovese), 36 z oljkami, ostalo pa so gozdne površine. Večina vinogradov gleda na zahod, z izjemo njihovega vinograda Bucerchiale iz katerega pridelajo isto imensko vino, ki je njihov paradni konj - ta je usmerjen na jugo zahod.

Selvapiana je bila zaradi svoje lokacije zgodovinsko zanimiva, saj je zaradi bližine reke Sieve zrak hladnejši in čistejši. To prednost so izkoriščali Florentinski plemiči, ki so se tja umikali pred vročimi mestnimi poletnimi dnevi. Posest, ki je bila postavljena kot srednjeveški grad z dvema oglednima stolpoma, je najprej spremenil v polento rezidenco Florentinski škof, od njega pa so lastništvo prevzeli bogati trgovci. Leta 1827 je posest prešla v last družine Ginutini, družina bančnikov iz Firenc.

Drugi izdelki te hiše