JE PORTOVEC LE VINO IZ PORTA? #INTERNATIONALPORTDAY

JE PORTOVEC LE VINO IZ PORTA? #INTERNATIONALPORTDAY

Je portovec le vino iz Porta? Nekateri mogoče mislijo, da je to pijača za tiste izkušene pivce, da ni privlačna za mlade, a bodimo odkriti, portovci so lahko idealna spremljava za različne priložnosti. Velikokrat pomislimo na portovec takrat, ko se na naših mizah znajde čokoladna sladica, ali pa krožnik zorjenih sirov.

AMPAK KAKŠEN STIL?

Beli ali rdeči? Lahko bi se vprašali tudi sladek ali manj sladek ???? Ja, stilov je res veliko, vse pa povezuje zanimiv postopek pridelave. Portovec je posebno, alkoholizirano vino. Pravzaprav moštu dodajo destilat s 77 vol. % alkohola, ki ustavi alkoholno fermentacijo. Portovci so sladka vina, stopnja ostanka sladkorja pa je odvisna kdaj so mu destilat dodali – če so destilat dodali kmalu po pripravi mošta bo sladkor višji in obratno, če je mošt pričel fermentirati bo sladkor nižji.

Več o stilih, barvah in čudoviti dolini reke Douro si lahko preberete v članku: »Douro – dežela portovcev in prominentnih vin«.

PORTOVCI IN HRANA – KOMBINACIJE ZA SLADOKUSCE

Ste že kdaj okusili kak beli portovec? Gre za novejšo kategorijo, ki je vsekakor prikladna za različne priložnosti.

V naši vinoteki najdete Extra dry port, ki ga lahko pospremite tudi ob različnih narezkih. Prekajene, ali sušene mesnine z intenzivnejšimi aromami se bodo lepo podale ob zaznavah suhega sadja in medu, slanost mesnin pa se bo uravnovešala z mehkobo in sladkobnostjo portovca. Na enak način se bo podal ob tolminskem siru. Poskusite, prepričani smo, da vas bo kombinacija presenetila. Bi ga želeli uživati ob gledanju vaše najljubše serije? Poskusite ga ob praženih slanih mandljih in nam javite kaj se vam zdi ????

Portovec in glavna jed? Seveda! Sploh če boste za jed pripravili kako pečenko, ali pa divjačino, ki jo pospremite s karamelizirano rdečo peso, topinamburjem in redukcijo, ki ste jo pripravili iz soka divjačine in delčkom portovca, ki ga postrežete ob jedi. V tem primeru bosta LBV (Late bottled vintage 2015), ali pa vintage port 2016 izjemna spremljava. Ta stil se obnaša precej vinsko, odlikuje ga preplet sadnih in začimbnih arom, ki bo pospremila zemeljske vonjave jedi, višji alkohol se bo podal ob sočnosti, svoje pa bo prispeval tudi tanin, ki pri teh stilih ni zanemarljiv.

10-years old white port označuje portovec, katerega povprečno zorenje vseh vin iz katerih je sestavljen znaša 10 let. Gre za prefinjeno ekspresijo z aromami suhih marelic, cvetja medu, pomarančne marmelade in ingverja. Ta se bo izjemno lepo podal ob skutini piti, ali pa Pavlovi, ki smo jo okrasili s pokuhanim belim in rumenim sadjem.

Ljubitelji čokolade ne bojte se, nismo pozabili na vas! Čokoladni tartuf, praline, dekadentna čokoladna tortica to so kombinacije, ki kar kličejo po ruby portovcu.

POSEBNA SLADICA ZA STRASTNE LJUBITELJE KOKTEJLOV

Ste strasten ljubitelj kokteljov? Tudi vi radi poprimete za shaker in svoje goste presenetite z različnimi pijačami? Poskusite kakega od spodnjih receptov. Prepričani smo, da bodo nove kombinacije vaše prijatelje navdušile

Porto-Negroni

Potrebujemo »old-fashioned« kozarec, ki ga ohladimo s kockami ledu ob mešanju s koktejl žlico. Odvečno vodo odlijemo. Vse sestavine prelijemo v kozarec in jih z žlico premešamo. Iz lupine pomaranče iztisnemo aromatično olje in jo položimo v kozarec.

Red Velvet

V šampanjski kozarec (fluta) vlijemo portovec, čez njega pa ohlajen cremant. Premešamo in okrasimo s hibiskusovim cvetom ali pa češnjo.

Porto Spritz

V »old-fashined« kozarec položimo nekaj kock leda in ga s cocktail žlico pomešamo, da ga ohladimo. Odcedimo odvečno vodo. Čez led prelijemo Extra dry white port, Aperol in sodavico. Vse skupaj premešamo s cocktail žlico in okrasimo z rezino BIO pomaranče.

Seveda je to le nekaj priporočil, sami radi raziskujemo in okušamo novosti. Če imate tudi sami kak zanimiv recept nam ga posredujte, z veseljem bomo vaš recept preizkusili!

PRIPOROČAMO

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top