Novi mesec, nova blog vsebina! Marca smo raziskovali italijansko regijo Piemont, ta mesec pa bomo posvetili mnogim najljubšemu stilu vina: mehurčkom. Dobrodošli v svet penečih vin!

Preberite si o načinih pridelave in razlikah med njimi, naučite se, kako prebrati etiketo in spoznajte peneča vina iz različnih držav. Kako in s čim ga postreči, kakšen stil izbrati – suho, polsuho, sladko, kje ga vse pridelujejo… Poiščite odgovore na vaša vprašanja o mehurčkih.

KRATKO IN SLADKO

Pomembna dejstva o penečih vinih:

  1. Najbolj razširjeni metodi pridelave: klasična (tradicionalna) in tankovska (charmat) metoda. 
  2. Champagne ali šampanjec prihaja iz francoske regije Šampanja. Ime je zaščiteno in peneča vina od drugod so imenovana drugače.
  3. V zelo ozkem “flavta” kozarcu mehučki hitreje izhlapijo.
  4. Mehurčki se tepejo z agresivnimi okusi, kot so čokolada, kava in mandarine.

POGLOBIMO SE …

METODA JE POMEMBNA!

Peneče vino je narejeno v dveh fazah. Da bi v vino ”ujeli” tako zaželene mehurčke, navadno (mirno) vino preide skozi drugo vrenje. Obstajata dve glavni metodi proizvodnje: tradicionalna oz. klasična metoda in tankovska ali charmat metoda.

Pri tradicionalni metodi se sekundarna fermentacija zgodi neposredno v steklenici, medtem ko pri tankovski metodi sekundarna fermentacija poteka v veliki inox cisterni. Prvi način je bolj tehničen, dolgotrajnejši in dražji, vendar sta kakovost in okus vina bolj kompleksna in bolj cenjena. Peneče vino, proizvedeno po tankovski metodi, je preprostejše in tudi cenovno dostopnejše.

Kaj vas bo prej odžejalo na plaži ali na poletni zabavi? Priporočamo svežino in nezapletene arome po cvetju in svežem sadju: Prosecco, Moscato d’Asti, Lambrusco.

Če iščete elegantno spremljavo gurmanski večerji ali želite uživati v kompleksnosti penečega vina, poiščite steklenice z oznako Champagne, Franciacorta, Cremant, Cava. Vse to so peneča vina, pridelana po tradicionalni metodi.


SUHO ALI POLSLADKO?

Vsebnost sladkorja v penečem vinu vpliva na naše zaznave in presojo. Za popolnoma suho (brut natur), zelo suho (extra brut) ali suho (brut) velja, da je bolj prefinjeno in zadovolji tudi najzahtevnejše vinoljube, vendar so taka vina lahko za vinske začetnike lahko prezahtevna in preveč kompleksna. Note skorje kruha, praženih lešnikov, jabolka in ostale lepe reči so v kombinaciji z visoko svežino lahko preveč, a tudi tu velja: vaja dela mojstra, če mojster dela vajo. Poskusite vina z različnimi stopnjami sladkorja in opazili boste, da bolj suha peneča vina kar hitro prevzamejo dušo in osvojijo s svojo globino.

Polsladka vina so preprostejša in širši množici bolj všečna tako po okusu kot po ceni: že prvi požirek osveži ter kliče po še. Vendar brez pretiravanja: maček po sladkih alkoholnih pijačah je zelo težak.

Navodila na etiketi niso intuitivna, zato vam ponujamo pomoč:

FRANCOSKO ALI IZ DRUGE DRŽAVE?

FRANCIJA

Šampanjec (Champagné) je peneče vino z zaščiteno geografsko označbo. Šampanjec se prideluje samo v francoski pokrajini Champagne in samo iz sedmih dovoljenih sort grozdja, najbolj poznane med njimi so Pinot Noir, Pinot Meunier in Chardonnay. Prideluje se izključno po tradicionalni metodi. Najboljše etikete zaradi svoje edinstvenosti, redkosti in zgodovine šampanjske hiše stanejo skoraj toliko kot krilo boeinga. Pri Dobrem vinu vam prinašamo malce drugačne, majhne proizvajalce, ki pridelujejo zelo kakovostne šampanjce: Charlot Tanneux, Louise Brison in Fleury. 

Cremant je prav tako francoski in pridelan po klasični metodi, vendar iz drugih regij, ne iz šampanjske. Najbolj poznani cremanti prihajajo iz Alzacije, Burgundije, doline Loare, jugozahodne regije. Po kakovosti in značaju je blizu šampanjcu, vendar je cena veliko ugodnejša. Za pridelavo se uporabljajo lokalne sorte in paleta crémantov je široka.

Pri Dobrem vinu lahko uživate v cremantih vinarja Domaine Gruss, ki prihaja iz vasice Eguisheim v Alzaciji. Nekaj njegovih cremantov bodo letos na voljo tudi na naši stojnici Odprti Kuhni.

Priporočamo: 

PRIPOROČAMO

ITALIJA

Italija se lahko pohvali z 4 različicami penečih vin.

Prosecco prihaja iz regije Veneto in je pridelan po tankovski metodi. Vino je všečno in lahko za pitje. Najbolj eleganten Prosecco je z območja Valdobbiadene. 

Lambrusco je peneče vino iz pokrajine Emilija-Romanja. Na voljo je v beli, rdeči in rose različici. Je eno izmed najbolj sladkih vin z nizko vsebnostjo alkohola. 

Moscato d’Asti je sladko in dišeče italijansko peneče vino z nizko vsebnostjo alkohola. Velja za posebnost, saj je pridelano z le eno fermentacijo. Proizvaja se na severu Italije iz sorte Moscato (muškat). Lahko in prijetno.

Franciacorta je italijanski odgovor šampanjcu. Vse okoli tega vina je resna reč – tradicionalna metoda, sorte pa so klasični chardonnay, pinot noir in pinot blanc. Visok slog in temu primerna cena.

V našem portfelju lahko zaenkrat preizkusite ekološko pridelan Prosecco kleti Perlage, drugi italijanski mehurčki bodo na voljo kmalu. V portfelju so tako lažje, cvetne in sveže variacije, kot je npr. Perlage Sgàjo Prosecco Treviso DOC Extra Dry,kot tudi Animae Valdobbiadene 2020 Prosecco Superiore DOCGki je popolnoma brez žvepla (tudi za fermentacijo uporabijo kvasovke, ki NE proizvajajo žvepla kot stranski produkt), in se ponaša s kompleksnejšo, kremasto teksturo in notami popečenega kruha in oreščkov.

ŠPANIJA

Cava, španska kraljica praznovanja. Tradicionalna metoda, sorte so lokalne španske – Macabeo, Perellada in Xarel-lo. Mehurčki  so igrivi in prijazni, ne tako resni kot šampanjec ali Franciacorta.  Casa Ravella iz območja Penedes (okolica Barcelona) izstopa z ekološko pridelavo.

PORTUGALSKA 

Espumante je portugalsko peneče vino, ki se proizvaja po tradicionalni metodi. Pridobiva se iz različnih sort grozdja, kot so Alvarinho, Arinto, Baga, Chardonnay in drugih. Espumante je znan po svojih mehurčkih in svežem okusu ter se odlično izkaže kot aperitiv ali spremljava obroka. Portugalska regija Bairrada je znana po proizvodnji espumanteja, ki ima eleganten okus po rdečem in temnem sadju ter izrazitih taninih.

V Bairradi sustvarja tudi Filipa Pato, ki je bila leta 2020 proglašena za najboljšega pridelovalca vina Portugalske. Z možem Wiliamom Woutersom skrbita za ekološko predelavo tal v Bairradi in pridelujeta odlična vina Pato&Wouters

KAKO PITI IN KAJ PRIGRIZNITI

Tradicionalni kozarec za peneče vino, dolga in ozka “flavta”, ni ravno idealna izbira. Čeprav je videti še posebej filmsko, mehurčki hitro izhlapijo, lepe vonjave pa večinoma zginejo. Za natančnejše spoznavanje aromatičnega značaja pijače je boljša izbira navaden kozarec za belo vino ali kozarec v obliki tulipana.

Kozarec v obliki krožnika je namenjen le ljubiteljem Astija, nepopravljivim ljubiteljem retrogardnosti ali za občasne zabave v slogu Velikega Gatsbyja (ko se je pogosto pilo sladko vino). 

Proizvajalec kozarcev Lehmann v osrčju Šampanje skrbi za podaljšan vinski užitek z ustreznimi kozarci.

VSEKAKOR, DA.

Klasična priporočila za šampanjske prigrizke so videti kot sanje iz filmskih uspešnic: kaviar, ostrige, jastogi, pokrovače, mehki in poltrdi siri – brie, camembert, gruyere. Namig: kozarec dobrega šampanjca je lahko spremljava celotni pojedini. 

K oznakam extra dry, sec ali demisec pripravite belo meso (piščanec, zajec, kozice), nežne sire (gauda, brie, camembert, burrata), sadje (grozdje, jagode) in tudi biskvit.

❌ PROSIMO, NE.

Najpomembneje je, da ne mešate penečega vin z “agresivnimi” okusi: čokolado, kavo in mandarinami. 

Namig: če imate na voljo suho in polsladko, začnite z brutom, nato preidite na polsladko.

 

O ČEM BI ŠE ŽELELI BRATI?

Pišite nam, ali ste uživali v branju zapisa o penečih vinih in kaj bi vas še zanimalo.

Lep pozdrav do naslednjega bloga!

Scroll to Top