Blanc de Blancs, Domaine Slapšak, 0,75l

27,00 

Penina Blanc de Blancs je poln izraz chardonnaya s terroirja Dolenjske: ena sorta, chardonnay z enega terroirja, vinograda Pesce.

Razpoložljivost: 15 na zalogi

00189 00189 Categories , Tag

Penina Blanc de Blancs je nastala iz želje, da bi prikazali poln izraz chardonnaya s terroirja Dolenjske: ena sorta, chardonnay, z enega terroirja, vinograda Pesce.

Ta plemenita sorta tudi kot goba posrka vse, kar mu daje terroir, na katerem raste. Vse grozdje za penino Blanc de Blancs prihaja samo iz vinograda Pesce, kjer chardonnay raste na flišni podlagi. Ta sedimentna kamnina, v kateri se izmenjujeta peščenjak in s kalcijem bogat lapor, je zelo drobljiva in zato kot nalašč za trse, ki korenine poženejo globoko. To daje chardonnayu edinstveno moč in stil, ki se izrazi postopno v 40 mesecih počivanja na drožeh.

V nosu na začetku prevladujejo glog, agrumi in zrel ananas. Ko se vino ogreje v kozarcu, chardonnay penine Blanc de Blancs nežno razvije vso svojo polnost in kompleksnost. V ustih najprej zaznamo francoske rogljičke in karamelo, ob zaključku pa kutinovo marmelado. Konec je bogat, vinski in natančen.

Postrezite ga kot aperitiv, morda skupaj s postrvjim kaviarjem na palačinkah blini. Ponudite ga lahko ob jedeh, kot so rezanci s školjkami ali carpaccio Jakobovih pokrovač s svežim istrskim olivni oljem. Odlično se obnese tudi ob krožniku suhega kraškega pršuta s koščki parmezana.

Teža 1,5 kg
Regija

Dolenjska

Sorta

chardonnay

Hiša

Domaine Slapšak

Alkoholna stopnja

12 %

Priporočena temperatura

4–6 °C

Država

SLOVENIJA

Potencial staranja

5 let in več

Stil vina

Lažje peneče vino

Prostornina

0,75 l

Vinifikacija

Samo prvo prešanje (“coeur de cuvée”), delna fermentacija v sodih , bistrenje z naravnim usedanjem, brez filtracije, biološki razkis. Zelo majhna vsebnost žvepla

Ujemanje s hrano

Aperitiv, s postrvjim kaviarjem na palačinkah blini, z rezanci s školjkami ali carpacciom Jakobovih pokrovač s svežim istrskim olivni oljem.

Letnik

neletniški

Barva

Slamnato rumena

Domaine Slapšak

Na trdnih temeljih, ki sta jih postavila Martin in Tanja, zdaj mlada generacija piše nova poglavja zgodbe posestva Slapšak. Zaradi kombinacije francoskih pristopov in slovenskih tradicij, s katerimi ustvarjajo svoja vina so ustvarili blagovno znamko Domaine Slapšak. Partner hčerke Urške, François Botton, po rodu iz francoske Šampanije, je po izobrazbi vinar in strokovnjak za proizvodnjo penin po tradicionalni metodi. Izšolal se je na Univerzi v Reimsu v Šampanji, kasneje pa je delal za prestižne šampanjske hiše, na primer Roederer. Kot enolog – svetovalec je bil zaposlen v Šampanji in Alzaciji, od leta 2006 pa svetuje največjim vinskim kletem po svetu. S svakoma Andrejem in Matejem so se hitro lotili dela. Uredili so dodatne vinograde, v njih zasadili še pinot noir in chardonnay, in začela s pridelavo penin. Matej skrbi za tehnično plat, Andrej pa se je popolnoma posvetil delu na posestvu in razvoju mladega podjetja.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top