Penina Blanc de Blancs je nastala iz želje, da bi prikazali poln izraz chardonnaya s terroirja Dolenjske: ena sorta, chardonnay, z enega terroirja, vinograda Pesce.
Ta plemenita sorta tudi kot goba posrka vse, kar mu daje terroir, na katerem raste. Vse grozdje za penino Blanc de Blancs prihaja samo iz vinograda Pesce, kjer chardonnay raste na flišni podlagi. Ta sedimentna kamnina, v kateri se izmenjujeta peščenjak in s kalcijem bogat lapor, je zelo drobljiva in zato kot nalašč za trse, ki korenine poženejo globoko. To daje chardonnayu edinstveno moč in stil, ki se izrazi postopno v 40 mesecih počivanja na drožeh.
V nosu na začetku prevladujejo glog, agrumi in zrel ananas. Ko se vino ogreje v kozarcu, chardonnay penine Blanc de Blancs nežno razvije vso svojo polnost in kompleksnost. V ustih najprej zaznamo francoske rogljičke in karamelo, ob zaključku pa kutinovo marmelado. Konec je bogat, vinski in natančen.
Postrezite ga kot aperitiv, morda skupaj s postrvjim kaviarjem na palačinkah blini. Ponudite ga lahko ob jedeh, kot so rezanci s školjkami ali carpaccio Jakobovih pokrovač s svežim istrskim olivni oljem. Odlično se obnese tudi ob krožniku suhega kraškega pršuta s koščki parmezana.